Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601603230
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο πάσης φύσεως επενδυτικών σχεδίων ή έργων καθιστά επιτακτική την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, με στόχο την παραγωγή υποστηρικτικού υλικού για την τεκμηρίωση της λήψης της τελικής απόφασης. Στο πλαίσιο του παρόντος, παρουσιάζονται τα στάδια εκπόνησης μιας οικονομοτεχνικής μελέτης στις περιπτώσεις των βιομηχανικών και μεταλλευτικών επενδύσεων σχεδίων. Τα μεταλλευτικά επενδυτικά σχέδια αποτελούν ειδική περίπτωση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της μεταλλευτικής βιομηχανίας και των συγκεκριμένων μεθοδολογιών, που εφαρμόζονται για την εκτίμηση της άξιας λειτουργούντων μεταλλείων ή λατομείων, καθώς και κοιτασμάτων ορυκτών πόρων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η παρουσίαση λυμένων παραδειγμάτων, που σχετίζονται με τη χρηματική αξιολόγηση βιομηχανικών και μεταλλευτικών επενδυτικών σχεδίων, καθώς και με την εκτίμηση της αξίας μεταλλείων/λατομείων, στοχεύει στην εξοικείωση του αναγνώστη με τον τρόπο υλοποίησης μιας τέτοιας αξιολόγησης/εκτίμησης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
O Xάρης Ναξάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΤΕΙ Ηπείρου, προϊστάμενος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και διευθυντής σύνταξης της "Επιθεώρησης Οικονομικών Επιστημών". Έχει διατελέσει επιστημονικός ερευνητής στο ΚΕΠΕ, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει γράψει 12 βιβλία, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει στο ενεργητικό του πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Ο Μιχάλης Χλέτσος είναι οικονομολόγος. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν διευθυντής στη διεύθυνση Ερευνών και Μελετών του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική (Π.Α.Ε.Π.) Α.Ε. και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο των οικονομικών της κοινωνικής προστασίας, των οικονομικών της εργασίας και της δημόσιας οικονομικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Ο Χρήστος Κόλλιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με ειδίκευση στην οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας (1998-2004), επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ (1995-1998) και έχει διδάξει ως εντεταλμένος λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-1995).
Ο Γιάννης Τσώλας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο διδάσκει, από το Φεβρουάριο του 1999, μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου «Εκμετάλλευση ορυχείων», συμπεριλαμβανομένου του σχετικού μαθήματος της εκπόνησης οικονομοτεχνικών μελετών εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων. Παράλληλα είναι ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), στο Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, απʼ όπου απέκτησε το δίπλωμα του Μηχανικού Μεταλλείων - Μεταλλουργού και το δίπλωμα του διδάκτορος Μηχανικού του Ε.Μ.Π. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επιστημονικές του εργασίες έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε τόμους πρακτικών συνεδρίων, καθώς επίσης και σε επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα