Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

Σύγχρονες τάσεις και ζητήματα

Συλλογικό έργο

Μαρία Σακελλαρίου

Αλέξης Κόκκος

27.56€ -26% 20.39€

Ο παρών τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει μελέτες που αφορούν την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από μελέτες που σχετίζονται με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε διάφορες χώρες και αποτελούν μελέτες περίπτωσης. Τέλος, το τρίτο μέρος περιλαμβάνει μία γενική θεώρηση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών σήμερα. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών)

Περιεχόμενα:

Μέρος Α`: Εκπαιδευτικοί και εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα και την Κύπρο

- Αλέξης Κόκκος, "Η εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα"
- Σήφης Μπουζάκης, "Η κατάρτιση των Ελλήνων δασκάλων (1834-2010): από το δάσκαλο του εθνικού κράτους στο δάσκαλο της διαπολιτισμικότητας και της ευρωπαϊκής διάστασης".
- Ζαχαρίας Παληός, Ευφροσύνη-Άλκηστη Παρασκευοπούλου - Κόλλια, "Ουδείς μωρότερος των ιατρών...: Η κοινωνική εικόνα των Ελλήνων δασκάλων σήμερα".
- Σπύρος Πανταζής, Μαρία Σακελλαρίου, "Η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών-νηπιαγωγών στις παιδαγωγικές σχολές μέσα από τη δική τους οπτική: μια πανελλήνια έρευνα".
- Πέτρος Πασιαρδής, Γεωργία Πασιαρδή: "Οι άριστοι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο"

Μέρος Β`: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στον κόσμο

- P. K. Kubow, "Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στον κόσμο και οι ιδιαιτερότητες της περίπτωσης των Η.Π.Α.: μια μελέτη της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στις Η.Π.Α. και οι συνέπειες της διεθνοποίησης του Α.Π. της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών".
- Tien-Hui Chiang, "Το επαγγελματικό καθεστώς των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπ/σης στην Ταϊβάν"
- Hsin-Hsiang Lee, Mao-Neng Li, "Η σχέση ανάμεσα στην κουλτούρα των εκπαιδευτικών που αρίστευσαν στη διδασκαλία τους και την επίδοση της ομάδας που δίδαξαν: μία μελέτη περίπτωσης".
- Hans Dorf, "Η εκπαίδευση των δασκάλων στη Δανία: οι προκλήσεις και οι διαμάχες σε ένα σκανδιναβικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο".
- Gilian Hilton, "Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην Αγγλία: μια συνεχώς εναλλασσόμενη οπτική όπου η έννοια της μόρφωσης έχει χαθεί για χάρη της κατάρτισης".
- Sabine Kahn, "Η εκπαίδευση των δασκάλων σήμερα: ζητήματα και προκλήσεις στο γαλλόφωνο Βέλγιο".
- Shosh Leshem, Zvia Markovitz, "Παράγοντες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης δασκάλων: φύλο και άγχος".
- Jacob Marriote Ngwaru, Cathrine Ngwaru, "Εκπαίδευση εκπαιδευτικών ή γλωσσική πολιτική για τους μαθητές με δεύτερη γλώσσα την αγγλική στη Νότια Αφρική"
- Witold Tulasiewitz, "Η εκπαίδευση στην Πολωνία"
- Rimantas Zelvys, "Η εκπαίδευση των δασκάλων στη Λιθουανία: σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις".
- Carl C. Wolhuter, "Η εκπαίδευση των δασκάλων στη Νότια Αφρική μέσα από μια διεθνή οπτική"

Μέρος Γ΄: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών, μια γενική ανασκόπηση
- Ρένα Ψηφίδου, "Το παράδοξο που φθίνει: μεταβολές στην πολιτική για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη"
- Carl C. Wolhuter, "Η εκπαίδευση των δασκάλων συναντά την κοινωνία του 21ου αιώνα"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Σακελλαρίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Κόκκος

Αλέξης Κόκκος (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Κόκκος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ρaris VIII. Πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος 1995-1997), του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (2004-2009) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο σήμερα είναι Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διευθυντής Σπουδών του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος. Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών (2006-2008) και συνσυντονιστής του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (2009-2011). Είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία, που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Έγραψε 9 βιβλία και 65 άρθρα για την εκπαίδευση ενηλίκων, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Journal of Transformative Education, Convergence, LifeLong Learning in Europe, Agora, International Journal of Education and Ageing, Andragogical Studies, International Journal of Vocational Education and Training, Εκπαίδευση Ενηλίκων, κ.ά., και στους εκδοτικούς οίκους Jossey-Bass, Sense, Nova Science Publishers, Μεταίχμιο. Με τις παραπάνω δραστηριότητες ο Αλέξης Κόκκος θέλησε να συμβάλει στη δημιουργία μορφών εκπαίδευσης που αποβλέπουν στον κριτικό στοχασμό και στη χειραφέτηση. Του απονεμήθηκε ο τίτλος μέλους του International Adult and Continuing Education Hall of Fame, για το συνολικό έργο του στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και τιμητική διάκριση της Διεθνούς Επιτροπής Μετασχηματίζουσας Μάθησης για την Υποδειγματική Ηγεσία και Προσφορά του στη Διεθνή Κοινότητα Μετασχηματίζουσας Μάθησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σήφης Μπουζάκης

Σήφης Μπουζάκης (Συγγραφέας)

Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζαχαρίας Παληός (Συγγραφέας)

Ο Ζαχαρίας Παληός γεννήθηκε στη Χίο το 1961. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης το 1988 από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Cardiff (Βρετανία). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως ειδικός επιστήμονας από το 1992, ενώ το 1994 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2009 εντάχθηκε στο διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του οποίου ήταν συνεργάτης από το 2000. Τα ακαδημαϊκά και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζονται στα αντικείμενα της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, όπως επίσης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης. Έχει συμμετάσχει σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων και έχει εποπτεύσει την εκπόνηση τεσσάρων διδακτορικών διατριβών. (palios@eap.gr)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Πασιαρδής (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Πασιαρδής είναι Aναπληρωτής Kαθηγητής Eκπαιδευτικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Kύπρου και Πρόεδρος του Commonwealth Council for Educational Administration and Management (CCEAM).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Πασιαρδή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Χ. Πανταζής (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Κρύα Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέχισε τις σπουδές του στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, όπου απέκτησε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Ερευνητικά ασχολείται με θέματα Γενικής Παιδαγωγικής που αναφέρονται στην Προσχολική και Πρωτοσχολική Παιδαγωγική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευφροσύνη-Άλκηστη Παρασκευοπούλου - Κόλλια (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Tien-Hui Chiang (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Επιμέλεια)


Νικόλαος Σ. Ανδρεαδάκης (Επιμέλεια)

Ο Νικόλαος Σ. Ανδρεαδάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εκπαιδευτική έρευνα και αξιολόγηση. Ασχολείται με ζητήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας, την ανάλυση ποσοτικών ερευνητικών δεδομένων, την αξιολόγηση των μαθητών, την αποτελεσματικότητα σχολείου και εκπαιδευτικού.

Παναγιώτης Σ. Αναστασιάδης (Επιμέλεια)


Πέλλα Καλογιαννάκη (Επιμέλεια)


Κωνσταντίνος Γ. Καρράς (Επιμέλεια)

Ο Κωνσταντίνος Γ. Καρράς είναι Διδάσκων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συγκριτική Εκπαίδευση, στις Εκπαιδευτικές Πολιτικές που αφορούν τους Εκπαιδευτικούς, στην Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στην Ευρώπη - Συστήματα μόρφωσης και επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, στο Επάγγελμα του Εκπαιδευτικού, στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, στις Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, εκτός από τη μελέτη Μaster και τη διδακτορική διατριβή, που αφορούν την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και τις Κοινωνικές Αναπαραστάσεις Ευρωπαίων Εκπαιδευτικών για το επάγγελμά τους. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία με τίτλο "Ζητήματα Πολιτικής της Εκπαίδευσης στην Κρήτη στις αρχές του 20ού αιώνα. Δοκίμιο προβληματισμού στο πλαίσιο του ιστορικο-συγκριτικού παραδείγματος", Αθήνα, Εκδόσεις Ατραπός, 2007. Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα (στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα) σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, όπως: "Παιδεία Ομογενών", Πρόγραμμα Socrates, "Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο".

C. C. Wolhuter (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
322
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.555 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση