Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600322545
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στις 14 Ιουλίου 1889, στην εκατοστή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, σοσιαλιστικά κόμματα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης συναντιούνταν στο Παρίσι. Την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη, εγκαινιαζόταν η Παγκόσμια Έκθεση, που στόχο είχε να εκθειάσει τα επιτεύγματα της αστικής τάξης. Τα δύο γεγονότα συμβολίζουν την απαρχή του επικού αγώνα ανάμεσα στον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό στην Ευρώπη. Σε αυτή τη μοναδική και συνεκτική μελέτη ενός αιώνα σοσιαλισμού, ο Ντόλαντ Σασούν παρακολουθεί τη μοίρα των πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς στη Δυτική Ευρώπη. Από την άνοδο των μπολσεβίκων μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου, από τη Δεύτερη Διεθνή, μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων, στον Ψυχρό Πόλεμο και στη γένεση του κράτους-πρόνοιας, από την αγωνιστικότητα της εργατικής τάξης και τον φοιτητικό ξεσηκωμό της δεκαετίας του 1960, μέσω του ξαναζωντανέματος του φεμινισμού και της εμφάνισης των πολιτικών των «πρασίνων», στον απρόθυμο εναγκαλισμό της οικονομίας της αγοράς, καθώς πορευόμαστε προ τη νέα χιλιετία: ο Σασούν 14 χώρες, δείχνει ότι σε ολόκληρη την ιστορία τους οι τύχες του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού συνδέονταν αξεδιάλυτα. Αναπτύχθηκαν πλάι πλάι, ο καθένας αμφισβητώντας τον άλλο και προσπαθώντας να τον καταστρέψει, ενώ ταυτόχρονα τον τροφοδοτούσε και τον διαμόρφωνε. Αυτό το βιβλίο εστιάζεται στα «30 ένδοξα χρόνια» του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, από το 1945 μέχρι το 1975, και στα 20 δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Σασούν υποστηρίζει ότι στο τέλος του αιώνα ο καπιταλισμός περικύκλωσε την υδρόγειο, ενώ ο σοσιαλισμός παρέμεινε αγκυροβολημένος στο έθνος-κράτος. Μπορεί ο σοσιαλισμός να κινηθεί σε παγκόσμια κλίμακα και να συνεχίσει να είναι δύναμη αλλαγής στον 21ο αιώνα;
Τα «Εκατό χρόνια σοσιαλισμού» είναι μια ανάλυση της σχέσης αγάπης - μίσους ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).