Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789604165025
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η "Εκάβη" είναι μια τραγωδία του Ευριπίδη που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του Πελοποννησιακού πολέμου, δηλαδή ανάμεσα στα έτη 430 π.Χ. και 420 π.Χ. Το όνομά της το οφείλει στην ομώνυμη ηρωίδα του έργου, που δεν είναι άλλη από τη σύζυγο του Πρίαμου, του βασιλιά της Τροίας, και τη μάνα του Έκτορα αλλά και πολλών άλλων δύστυχων γιων και θυγατέρων. [...]
Η "Ανδρομάχη" γράφτηκε κι αυτή την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.) και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές του, μέσα στην πρώτη δεκαετία, όπως τουλάχιστον δείχνει η έντονη αντισπαρτιατική τάση που εκφράζει ο ποιητής, καθώς και διάφοροι υπαινιγμοί που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. [...] Η τραγωδία αυτή αντλεί το θέμα της από δύο διαφορετικούς μύθους, τους οποίους ο ποιητής προσπαθεί να συνδέσει μεταξύ τους. Ο ένας είναι ο μύθος της Ανδρομάχης, της γυναίκας του Έκτορα, και ο άλλος αναφέρεται στο Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα, και στην Ερμιόνη, την κόρη του Μενέλαου και της ωραίας Ελένης.
(από την εισαγωγή της Έφης Ταμπακάκη)
Ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Αθηναϊκό δήμο της Φλύας. Παρακολούθησε τις διδασκαλίες του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα, και συνδέθηκε φιλικά με τον Σωκράτη. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε δραματικό αγώνα το 455 π.Χ., και από τότε δίδασκε τακτικά μέχρι τον θάνατό του.
Άνθρωπος μάλλον εσωστρεφής και αυστηρός, δεν ευτύχησε στην προσωπική ζωή του. Κατά τα τελευταία χρόνια του εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, προσκαλεσμένος από τον βασιλιά Αρχέλαο, και εκεί πέθανε.
Στο έργο του αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής, με την έντονη επίδραση της σοφιστικής, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση των θείων και των ανθρώπινων. Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος, απεικόνισε την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης. Οι νεωτερισμοί του, στη μορφή των έργων του και στις ιδέες που εξέφρασε, τον έκαναν συχνά στόχο επιθέσεων. Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα