Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602546048
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αυτό που όλοι ανεξαιρέτως οι αναγνώστες του βιβλίου θα βιώσουν είναι η συγκίνηση που δημιουργείται από ένα σύνθετο αλλά ιδιαίτερα ευφρόσυνο αίσθημα. Πρώτον, πως η φυσική επιστήμη δεν αποτελεί το μυστηριώδες εκείνο κατασκεύασμα που μόνο λίγοι έχουν το προνόμιο να καταλάβουν, και μάλιστα μετά από ιδιαίτερα επίπονες σπουδές. Δεύτερον, πως η σύγχρονη φυσική επιστήμη αποτελεί έργο όχι λίγων στενά εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά ιστορικό και πολιτισμικό αποτέλεσμα, το οποίο, άμεσα ή έμμεσα, στηρίχθηκε και, παρά τα φαινόμενα, συνεχίζει να στηρίζεται σε όλες, λίγο-πολύ, τις διαστάσεις του πολιτισμού. Τρίτον, πως αυτό το πολιτισμικό αποτέλεσμα είναι μεν γοητευτικό και πραγματικά θαυμαστό, αλλά τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν τέτοιο δεν το θέτουν υπεράνω κριτικής. Η επιστήμη δεν διεκδικεί κανένα πρωτείο και κανένα ιδιαίτερο προνόμιο σε σχέση με άλλα αξιοθαύμαστα προϊόντα του πολιτισμού, γιατί η φυσική επιστήμη αφ` εαυτής δεν έχει καμία σχέση με τον επιστημονισμό. Με μια λέξη, η φυσική επιστήμη είναι έργο ανθρώπινο, έργο το οποίο, ως τέτοιο, μπορεί να καταστεί οικείο σε όλους. Με αυτήν την έννοια, το βιβλίο του Χόλτον και Μπρας συνιστά έργο πολιτισμού, έργο που μπορεί να επιφέρει σημαντικά πολιτισμικά οφέλη στους αναγνώστες που θα το διαβάσουν προσεκτικά.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (πρ. Γενικού Τμήματος) του ΕΜΠ. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, ως απόρροια της λεγόμενης Γαλλικής Σχολής Επιστημολογίας (Μπασελάρ, Canguilhem, Κοϋρέ, Cavailles), καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, με βάση τη σκέψη των K. Popper, T.S. Kuhn, I. Lakatos, P. Feyerabend, L. Laudan, κ.ά. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης, με βάση το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν, κ.ά.Το 2002 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του "Αντικείμενα και όψεις εαυτού" (εκδ. Εστία). Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -υπήρξε μεταξύ εκείνων οι οποίοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος- και πρόεδρος του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς".
Διετέλεσε βουλευτής της περιφέρειας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και Πολιτισμού & Αθλητισμού (Σεπτέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο Ηλίας Μαρκολέφας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Συμμετείχε στις δραστηριότητες του προγράμματος για την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών του ΕΜΠ. Σπούδασε φιλοσοφία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Pennsylvania.