Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606759550
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σε αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις βασικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών αλλά και την εφαρμογή τους στην επιστήμη της πληροφόρησης. Επομένως, εξετάζονται θέματα της επιστήμης των υπολογιστών όπως τα ιεραρχικά μοντέλα γνώσης, η φιλοσοφία της πληροφορίας, η αρχιτεκτονική των υπολογιστών, οι κατηγορίες των σύγχρονων υπολογιστών, η αναπαράσταση και οι δομές δεδομένων, οι βάσεις δεδομένων, η έννοια των αλγορίθμων, το λογισμικό κ.λπ. Έχοντας ακούσει για πρώτη φορά ή έχοντας πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη επανάληψη των πιο πάνω εννοιών, ο αναγνώστης μπορεί να συνεχίσει με το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου, όπου θα συναντήσει εξειδικευμένες έννοιες και εφαρμογές (και όχι μόνο) σε σχέση με συστήματα πληροφορικής και βιβλιοθήκες. Πιο συγκεκριμένα, θα έχει την ευκαιρία να βρει πληροφορίες για πρότυπα (π.χ. MARC, RDF, Dublin Core, XML κ.λπ.), για τεχνολογίες (Apache, MySql, SDI, κ.λπ.), για αρχιτεκτονικές υλοποίησης (client-service, 3-tier κ.λπ.) και βασικές έννοιες των συστημάτων των οργανισμών πληροφόρησης. Επιπλέον, θα εμβαθύνει στα Ολοκληρωμένα Συστήματα Αυτοματοποίησης Βιβλιοθηκών και σε υποσυστήματά τους, όπως αυτό της καταλογογράφησης, κυκλοφορίας υλικού, αναζήτησης κ.λπ. Η εμβάθυνση πλαισιώνεται από την επίδειξη του πιο δημοφιλούς λογισμικού βιβλιοθηκών, ανοικτού κώδικα, του Koha. Πέρα όμως από τις εξειδικευμένες εφαρμογές, ο αναγνώστης μπορεί να ολοκληρώσει αυτό το κύκλο ενημέρωσης στις σύγχρονες εξελίξεις με την πραγματοποίηση μιας συνοπτικής περιγραφής των πιο δημοφιλών εφαρμογών γραφείου, όπως είναι το Microsoft Word και το Microsoft Excel.
Τόσο η δομή, όσο και το περιεχόμενο του βιβλίου, σε όλη του την έκταση, παραμένουν απλά και κατανοητά από το μέσο αναγνώστη. Σε πολλά σημεία μια σειρά από καλά σχεδιασμένες εικόνες, αλλά και οι βήμα προς βήμα επιδείξεις συστημάτων και διαδικασιών, το καθιστούν ακόμα πιο προσιτό, ανεξάρτητα από το βαθμό τεχνολογικής εξοικείωσης του αναγνώστη.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.Ph.D. στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων στο Ε.Μ.Π.M.Sc. στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ. Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) από το 1992 έως το 2009. Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας από το 1998 έως σήμερα. Διδάσκων Βάσεων Δεδομένων στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΄Τεχνογλωσσία΄ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001 έως το 2013. Εισηγητής σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Καθηγητών το 2003. Εισηγητής μαθημάτων Πληροφορικής στις σχολές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από το 2005 έως το 2010.
Επιστημονικά ενδιαφέροντα: φιλοσοφία, ιστορία της επιστήμης, ιστορία των ιδεών, φιλοσοφία της επιστήμης, φιλοσοφία της πληροφορίας, λογική, ιστορία της λογικής, εκτίμηση της τάξης φυσικών μοντέλων, αφαίρεση θορύβου από σήματα φωνής και βιολογικά σήματα, βάσεις δεδομένων, οντολογίες, σημασιολογική αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό (web).
Επιστημονικά βιβλία πληροφορικής:
1) Ε. Δεσύπρη, Μ. Δενδρινός, Σειρά ECDL, Ενότητα 1, Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003.
2) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2000, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003.
3) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2002, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2004.
4) Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πληροφοριών - Εφαρμογές στη Βιβλιοθηκονομία, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
5) Μ. Δενδρινός, Πακέτα Διοικητικής Υποστήριξης Βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
6) Μ. Δενδρινός, ΕπικοινωνίεςΔίκτυα : Γενικήθεωρία & Εφαρμογές στον χώρο των βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
7) Δ. Κουής, Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην τεχνολογία Πληροφοριών, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010
8) Μ. Δενδρινός, Τηλεπικοινωνίες - Διαδίκτυο - Βιβλιοθήκες, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010.
Μελέτες και ερμηνευτικά σχόλια που αφορούν την εξέλιξη των ιδεών κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης:
1) Μ. Δενδρινός, "Αλχημικές ιδέες και Χημεία κατά τον 16ο-18ο αιώνα", Περιοδικό Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Νεύσις, Τεύχος 12, Καλοκαίρι 2003, σελ. 58-80
2) Ιζαμπέλλα ντι Μόρρα, "Μέσα από Δρόμους Έρημους", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2014
3) GasparaStampa, "Το σώμα μου όλο ή φωτιά ή πέτρα", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2015
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Κουής είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής και διδάκτορας του Ε.Μ.Π. Έχει εργαστεί σαν ερευνητής και διαχειριστής σε πολλά ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα. Από το 2004 είναι ο τεχνικός συντονιστής για τη δημιουργία του Ελληνικού Συλλογικού Καταλόγου των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών της Ελλάδος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα