Προσωρινά μη διαθέσιμο
Σε ανατύπωση
ISBN:
9789609405041
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Συχνά, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αιφνίδια στρεσογόνο εμπειρία, νιώθουμε απειλή και ανημπόρια. Αν οι προσπάθειές μας να την ξεπεράσουμε ψυχικά δεν επαρκούν, δημιουργούνται μέσα μας εσωτερικά `ρήγματα`. Συνήθως παγώνουμε ή απωθούμε κάθε ανάμνηση και κάθε συναίσθημα που σχετίζονται με το τραυματικό βίωμα. Οι συνέπειες αυτής της απώθησης είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα, φοβίες ή κατάθλιψη. Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα εξειδικευμένα πεδία της ψυχοτραυματολογίας και της τραυματοθεραπείας, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση και εξάλειψη των τραυματικών βιωμάτων στους ανθρώπους: η ψυχοτραυματολογία συμμαχεί με το `υγιές εγώ` και χτίζει με προσοχή μια θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης με στόχο την επεξεργασία και αφομοίωση του τραυματικού βιώματος.
Ειδικότερα εξετάζεται η πρωτοποριακή μέθοδος EMDR της Francine Shapiro, που αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια του έμπειρου κλινικού με θεαματικά αποτελέσματα. Με τη μέθοδο αυτή το τραυματικό βίωμα νοηματοδοτείται και παίρνει τη θέση του σαν ένα ακριβό μαργαριτάρι στον θησαυρό των εμπειριών του ατόμου...
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Δόμνα Βεντουράτου έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Erlangen (Γερμανία) και στη Βιέννη, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε από το 1990, πρώτα σε ψυχιατρική και κατόπιν σε ψυχοσωματική κλινική στη Βιέννη, καθώς και ιδιωτικά. Το 2003 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών. Είναι κλινική ψυχολόγος, ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια (κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχοθεραπείας - ΕCΡ). Έχει εκπαιδευθεί στη μέθοδο θεραπείας Gestalt, στη συστημική ψυχοθεραπεία καθώς και στην τραυματοθεραπεία. Είναι η πρώτη Ελληνίδα αναγνωρισμένη επόπτρια (consultant) στη μέθοδο ΕΜDR από τον ευρωπαϊκό επιστημονικό σύλλογο ΕΜDRΕΑ, καθώς και υποψήφια Trainer. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία ως συντονίστρια και εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ως ομιλήτρια σε συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Τραύματος και Εξέλιξης της Βιέννης, καθώς και του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας Βερολίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα