Εισαγωγή στην ψυχανάλυση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στην ψυχανάλυση

Sigmund Freud

Η `Εισαγωγή στην ψυχανάλυση` περιέχει τις τελευταίες παραδόσεις που έδωσε ο Φρόυντ σε προχωρημένη ηλικία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης μπροστά σε ένα μεικτό ακροατήριο, για το οποίο προϋπέθεσε ότι έρχεται σε επαφή με την ψυχανάλυση για πρώτη φορά. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε τις παραδόσεις του εισαγωγικές και ανάλογος ήταν και ο τρόπος που χρησιμοποίησε για την κατανόησή τους: εισαγωγικός, επαγωγικός και κατά το δυνατόν εκλαϊκευτικός.
Έτσι η `Εισαγωγή στην ψυχανάλυση` είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει σε αξιοθαύμαστον βαθμό εκείνες τις αρετές, με τις οποίες ένας μεγάλος επιστήμονας σε ευτυχείς συμπτώσεις της ζωής του διασπά τα τείχη της επιστημονικής περιχαράκωσης και έρχεται ως διαφωτιστής και δάσκαλος να συναντήσει το μεγάλο κοινό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από τα βιβλία του Φρόυντ η `Εισαγωγή στην ψυχανάλυση` βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης και του πλατύτερου κοινού, αφού σε αυτό βρίσκει όχι μόνο μια πραγματική εισαγωγή, αλλά και μια ανασκόπηση και σύνοψη ολόκληρης της ψυχανάλυσης.
Είναι σαν με το κύκνειο άσμα του στο πανεπιστήμιο να έκανε ο Φρόυντ στους τελευταίους ακροατές του και κατ` επέκταση σε όλους τους μελλοντικούς αναγνώστες του ένα δώρο, μια πυξίδα, για να βρίσκουν την σωστή πορεία μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της ψυχανάλυσης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Αναγνώστου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
446
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.93 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση