«Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών είναι τόσο σαφής και περιεκτική όσο και τα υπόλοιπα βιβλία του Douglas Comer. Ο συγγραφέας γνωρίζει πώς να εξηγεί περίπλοκα θύματα με όσο το δυνατόν πιο συνοπτικό τρόπο. Τα παραδείγματα είναι επίσης σαφή και ευκολονόητα. Η εξαιρετική δομή του βιβλίου το καθιστά ιδιαίτερα ευχάριστο στην ανάγνωση».
—Dr. Mahamed G.H. Omran, Gulf University for Science & Technology (GUST)
Αυτό το εύληπτο σύγγραμμα, που προορίζεται για προπτυχιακά μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου, παρέχει μια εισαγωγή στην αρχιτεκτονική υπολογιστών, εστιάζοντας παράλληλα στις θεμελιώδεις πτυχές του υλικού με τις οποίες πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι προγραμματιστές. Τα θέματα εξηγούνται από τη σκοπιά του προγραμματιστή και, επιπλέον, δίνεται έμφαση στις σχετικές επιπτώσεις για τους προγραμματιστές.
Το πρώτο από τα πέντε μέρη του βιβλίου καλύπτει τις βασικές γνώσεις για την ψηφιακή λογική, τις πύλες, τις διαδρομές δεδομένων και την αναπαράσταση δεδομένων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι τρεις κύριες πτυχές της αρχιτεκτονικής: οι επεξεργαστές, οι μνήμες και τα συστήματα εισόδου/εξόδου. Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να υπεισέρχονται σε πολλές λεπτομέρειες, τα κεφάλαια παρέχουν στους φοιτητές τις γνώσεις που χρειάζονται για να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι διάφοροι μηχανισμοί και ποιες είναι οι επιπτώσεις για τους προγραμματιστές.
Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου περιγράφονται διάφορα προχωρημένα θέματα –παραλληλισμός, διοχέτευση, ισχύς και ενέργεια, και απόδοση– και παρουσιάζεται ένα παράδειγμα σχετικά με την τμηματικότητα του υλικού. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παραρτήματα με πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις, καθώς και μια σύντομη εισαγωγή στη συμβολική γλώσσα της αρχιτεκτονικής x86 και στις επεκτάσεις x64.
Περιεχόμενα:
Εισαγωγή στην ψηφιακή λογική
Αναπαράσταση δεδομένων και προγραμμάτων
Η πληθώρα των επεξεργαστών και τωνυπολογιστικών μηχανών
Τύποι επεξεργαστών και σύνολα εντολών
Διαδρομές δεδομένων και εκτέλεση εντολών
Διευθυνσιοδότηση τελεστέων και αναπαράσταση εντολών
Γεώργιος Στάμου (Μεταφραστής)
Μυρτώ Στέλλιου (Εξώφυλλο/εικαστικό)