Το Βυζάντιο ή Πόλη του Κωνσταντίνου (Κωνσταντινούπολη), η «νέα Ρώμη» της ανατολικής αυτοκρατορίας, έμελλε να γίνει από τις αρχές του 4ου αιώνα η πρωτεύουσα της βυζαντινής ή μεσαιωνικής ελληνικής αυτοκρατορίας, η οποία προοριζόταν να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στην ιστορική εξέλιξη των λαών και των εθνών της νοτιοανατολικής μεσογειακής λεκάνης για ενδεκάμισι περίπου αιώνες, έως ότου λίγο μετά τα μέσα του 15ου αιώνα μία άλλη μεγάλη δύναμη, οι οθωμανοί Τούρκοι, φτάνοντας από την Ανατολή, αντικατέστησαν τη βυζαντινή αυτοκρατορία σε αυτή την κρίσιμη περιοχή. Κατά τη μακρά διάρκειά της, η βυζαντινή αυτοκρατορία κατάφερε να επιβιώσει μέσα από αναρίθμητες εξωτερικές απειλές από τη Δύση, τον Βορρά και την Ανατολή και εν μέσω πολλών εσωτερικών αναταράξεων. Σε παράλληλη βάση κατάφερε να δημιουργήσει μία μεγάλη αυτάρκη κουλτούρα και πολιτισμό, με καταπληκτικά επιτεύγματα στα γράμματα, στις επιστήμες και στις τέχνες. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού πολιτισμού δεν ήταν μόνο η αρχαία ελληνική και ελληνιστική κληρονομιά και η ελληνορθόδοξη χριστιανική παράδοση, αλλά και οι διεισδυτικές κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προκάλεσαν τη βαθμιαία μεταμόρφωση του ύστερου ρωμαϊκού κράτους σε ένα σαφώς μεσαιωνικό ελληνικό κράτος. Η έναρξη της βυζαντινής αυτοκρατορίας εγκαινιάζει την ιστορία του μεσαιωνικού ελληνισμού, ενώ η τελική της πτώση συμπίπτει με την αυγή του νεότερου ελληνισμού διαμέσου των δύσκολων αιώνων της οθωμανικής κυριαρχίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Benjamin Hendrickx, Μ.Α. (Louvain), Δρ Φ. (Θεσσαλονίκη), καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), είναι επιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Εκκλησιαστικός Φάρος" (Αλεξάνδρεια/Γιοχάνεσμπουργκ), διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών (Γιοχάνεσμπουργκ), πρόεδρος των Ελληνικών Αρχείων της Νότιας Αφρικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στη Νότια Αφρική. Ειδικεύεται στην ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ώθηση στην έρευνα των ελληνο-αφρικανικών (υπο-σαχάρειων) σχέσεων με ειδική αναφορά στον Μεσαίωνα και στα Αφρικανό- Βυζαντινά.
Έχει λάβει διεθνή βραβεία και χορηγίες μεταξύ των οποίων το Βελγικό Βραβείο Christoffel Plantin, το Χρυσό Σταυρό (α΄ κατηγορία) του Αγίου Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας) και χορηγία από το Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάση (α΄ Τάξεως). Εκτός από τα βιβλία και τα άρθρα του, έχει επίσης συμβάλλει με λήμματα στο Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (Αθήνα), στο Λεξικό της Βυζαντινής Πελοποννήσου (Αθήνα) και στο Lexikon der Byzantinistik (Άμστερνταμ).
Κατόπιν αξιολόγησης του επιστημονικού του έργου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Νότιας Αφρικής, έχει αναγνωριστεί ως ερευνητής διεθνούς κύρους και ως αυθεντία στον τομέα του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ το 2006 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέγραψε αρκετές επιστημονικές μελέτες, έλαβε μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στο παρελθόν διετέλεσε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Yπουργείου Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε περιοδικά ιστορικού περιεχομένου και ασχολείται με μεταφράσεις ιστορικών έργων, αλλά κυρίως με τη δημιουργική γραφή.