Τις τελευταίες δεκαετίες η έρευνα στον χώρο της ειδικής αγωγής σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάδειξη κατάλληλων διδακτικών πρακτικών. Αυτή η γνώση, ωστόσο, παρουσιάζεται μέσα από μεταφράσεις αγγλόφωνων εκδόσεων, οι οποίες δεν συνδέονται πάντα με τις συνθήκες και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στον ελλαδικό χώρο.
Το παρόν βιβλίο, γραμμένο από Έλληνες ερευνητές και Ελληνίδες ερευνήτριες, αποτελεί μια περιεκτική και έγκυρη σύνθεση της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής ερευνητικής γνώσης στην ειδική αγωγή. Υιοθετώντας ένα μοντέλο πολυπρισματικής, μη κατακερματισμένης και συγκλίνουσας θεώρησης της ειδικής αγωγής, οι συγγραφείς περιγράφουν αναλυτικά πώς η σύγχρονη έρευνα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πρακτικές διδασκαλίας και υποστήριξης. Όλα τα κεφάλαια ακολουθούν την ίδια δομή και καλύπτουν ζητήματα μαθησιακού περιβάλλοντος, προσαρμοσμένου και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, οργάνωσης της διδασκαλίας, αξιοποίησης της τεχνολογίας και σύγχρονων προκλήσεων της ειδικής αγωγής. Σε αυτή τη νέα διευρυμένη έκδοση, εκτός από την επικαιροποίηση του περιεχομένου με βάση ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, δύο ακόμη ομάδες –τα παιδιά με τυφλοκώφωση και τα χαρισματικά παιδιά– έχουν προστεθεί στις διαγνωστικές κατηγορίες των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, του φάσματος της αυτιστικής διαταραχής, της νοητικής αναπηρίας, της κώφωσης/βαρηκοΐας και των σοβαρών προβλημάτων όρασης.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να βοηθήσει όσους και όσες εργάζονται με παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να ανακαλύψουν τον εκπαιδευτικό πλούτο της ειδικής αγωγής και να συνεισφέρουν σε μια δυναμική λύση των προβλημάτων. Η ανάδειξη της σύγχρονης ερευνητικής τεχνογνωσίας στην ειδική αγωγή μπορεί να συνδράμει στην ποιοτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, αλλά και στην άμεση ποιοτική υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας.
Σουζάνα Παντελιάδου (Επιμέλεια)
Η Σουζάνα Παντελιάδου έκανε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα και εξειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή - Μαθησιακές Δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και εργάσθηκε ερευνητικά. Στην Ελλάδα εργάσθηκε για 12 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία χρόνια είναι καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των αναγνωστικών δυσκολιών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο καθώς επίσης και τις προσαρμογές της διδασκαλίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη μάθηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Βασίλης Αργυρόπουλος (Επιμέλεια)