Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609552790
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα τελευταία χρόνια, οι έννοιες των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και της δυσλεξίας κυριαρχούν στο πεδίο της σχολικής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Παρά την πληθώρα των μελετών όμως από διακεκριμένους επιστήμονες, που επιδιώκουν να φωτίσουν τις ποικίλες πλευρές του θέματος από διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, οι έννοιες αυτές συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να προκαλούν αμφισβήτηση, διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Η φύση, το εννοιολογικό πλαίσιο, η ορολογία, ο εντοπισμός, η ανάπτυξη, η συχνότητα εμφάνισης, η πρόγνωση και η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους ειδικούς.
Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει και εν μέρει να αποσαφηνίσει αυτά τα ζητήματα, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο για τη φύση και τον μηχανισμό λειτουργίας των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και για την αξιολόγηση και την υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, με έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση. Ειδικότερα περιγράφονται: (α) το θεωρητικό υπόβαθρο της ανάγνωσης, της κατανόησης και του γραπτού λόγου· (β) η ταξινόμηση των μαθησιακών δυσκολιών· (γ) τα χαρακτηριστικά των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες· (δ) οι σύγχρονες προσεγγίσεις για την αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών· (ε) τα μοντέλα παρέμβασης για τις μαθησιακές δυσκολίες σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής τάξης· και (στ) τα φιλικά στη δυσλεξία σχολεία και ο ρόλος του σχολικού ψυχολόγου. Σημαντική είναι η συμβολή του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Peter Pumfrey, ο οποίος στο σχετικό κεφάλαιο εκθέτει τους σύγχρονους προβληματισμούς για τη δυσλεξία.
Πρόκειται για μια προσπάθεια έγκυρης επιστημονικής ενημέρωσης που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε επιστήμονες (ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων), προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας και παιδαγωγικών, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται να μελετήσει το δύσκολο, ευαίσθητο και συχνά `θολό` πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Φωτεινή Πολύχρονη είναι ψυχολόγος, λέκτορας του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μ. Βρετανίας, απ΄ όπου έλαβε Μaster στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή και στη συνέχεια Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί σε πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και σε σχολεία στη Μ. Βρετανία σε θέματα που αφορούν την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών, τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συνδέονται με τις δυσκολίες μάθησης και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης στο σχολείο. Από το 2001 διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και το έργο της έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, με κύριο έργο την εκτίμηση δυσκολιών και τη μαθησιακή και ψυχολογική στήριξη παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Επίσης, συντονίζει προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παιδιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα