Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603017783
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πρόκειται για απολύτως αναθεωρημένη έκδοση που κατέστη αναγκαία λόγω της εκτεταμένης τροποποίησης του σχετικού κεφαλαίου των εγκλημάτων περί το νόμισμα μετά τον ν. 2948/2001, που συνδυάσθηκε με την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική και στην εν γένει ευρωπαϊκή οικονομία. Ήδη η πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων, που συνδέονται με την εισαγωγή του ευρώ στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική οικονομία, αποτελούν αφετερία και έναν προφανή αναπροσδιορισμό των πραγματικών δεδομένων που σηματοδοτούν καίρια την προβληματική του εννόμου αγαθού, και φωτίζουν ακόμη περισσότερο την διάχυτη υπερκρατική διάσταση των σχετικών εγκλημάτων περί το νόμισμα. Η νέα ρύθμιση των εγκλημάτων περί το νόμισμα εμπλουτίστηκε με τη θέσπιση καινούργιων εγκλημάτων, με την επαύξηση των ποινών και τη ρύθμιση της ευθύνης των νομικών προσώπων.
Η επικαιροποίηση λοιπόν της παρούσας έκδοσης εντοπίζεται στα ακόλουθα σημεία: καταρχήν προσαρμόστηκε η ερμηνεία στην ισχύουσα σήμερα κανονιστική - κυρωτική ρύθμιση και έγινε εκτενής ανάλυση των προϋποθέσεων των νέων εγκλημάτων. Σε όλη δε την έκταση των αναλύσεων ελέγχθηκαν οι πιο βασικές από τις βιβλιογραφικές πηγές και προσαρμόστηκαν στις νεότερες εκδόσεις.
Ενσωματώθηκαν επίσης οι πιο σύγχρονες βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως οι πλέον πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων. Τέλος, κι αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό επίσης μέρος της παρούσας εργασίας, αξιολογήθηκαν νεότερες απόψεις και κυρίως η σχετική στη θεωρία συζήτηση σχετικά με κάποιες καίριες θέσεις του συγγραφέα, ενώ συνδέθηκε το πρόβλημα της παραχάραξης του νομίσματος με το «οργανωμένο έγκλημα» και το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
Πρόκειται δηλαδή για ένα από την αρχή συνολικά αναθεωρημένο έργο, που καλύπτει απολύτως όλες τις πτυχές της ερμηνείας των εγκλημάτων περί το νόμισμα.
Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1967) και Υφηγητής (1972). Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. (από το 1973). Επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης (1974-1977). Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. για δύο θητείες (1982-1986). Κοσμήτορας της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος της Συγκλήτου (1986-1988). Δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1963 και Επίτιμος δικηγόρος από το 1995.
Επιστημονικός διευθυντής του περιοδικού του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αρμενόπουλος» (1974-1988). Ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού ποινικού δικαίου και θεμελιωδών ελευθεριών "Υπεράσπιση" (1991-2000) και συνεργάτης πολλών επιτροπών έκδοσης επιστημονικών περιοδικών.
Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες. Έχει διδάξει Ποινικό δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη. Τιμήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το 2003 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών).