Δυσκολίες μάθησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δυσκολίες μάθησης

Αναπτυξιακές εκπαιδευτικές και κλινικές προσεγγίσες

Συλλογικό έργο

Φωτεινή Πολυχρόνη

Ασημίνα Ράλλη

19.81€ -27% 14.46€

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των παιδιών με δυσκολίες μάθησης και τα ερωτήματα που εγείρονται για τα προγράμματα παρέμβασης, τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων, και τις δράσεις αντιμετώπισης των δυσκολιών προβληματίζουν ιδιαίτερα όλους αυτούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και την εκπαίδευσή τους: τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους ειδικούς. Αλλά και τα ίδια τα παιδιά, εκτός από τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά προβλήματα που απορρέουν από αυτές: χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κακές σχέσεις με τους συμμαθητές, προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς κ.λπ.
Στόχος αυτού του τόμου είναι να αναδείξει ορισμένες ουσιαστικές όψεις του σύγχρονου προβληματισμού γύρω από το ζήτημα των δυσκολιών μάθησης, σε μια προσπάθεια να συμβάλει όχι απλώς στην τεκμηρίωση των μεθόδων παρέμβασης που εφαρμόζονται στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, αλλά και στην ανάπτυξη του σχετικού διαλόγου (ο οποίος μπορεί άλλωστε να στηριχθεί σε πλουσιότατο δημοσιευμένο υλικό και στην ελληνική γλώσσα) και -γιατί όχι- στην αμφισβήτηση ορισμένων `σταθερών` που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πεδίο έρευνας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Πολυχρόνη (Συγγραφέας)

Η Φωτεινή Πολύχρονη είναι ψυχολόγος, λέκτορας του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μ. Βρετανίας, απ΄ όπου έλαβε Μaster στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή και στη συνέχεια Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί σε πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και σε σχολεία στη Μ. Βρετανία σε θέματα που αφορούν την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών, τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συνδέονται με τις δυσκολίες μάθησης και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης στο σχολείο. Από το 2001 διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και το έργο της έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, με κύριο έργο την εκτίμηση δυσκολιών και τη μαθησιακή και ψυχολογική στήριξη παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Επίσης, συντονίζει προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παιδιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασημίνα Ράλλη (Συγγραφέας)

Επίκουρη καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθηνών
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Τάνταρος (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Τάνταρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Montpellier και έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Le-Mirail της Toulouse. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα ανάπτυξης της γλώσσας (γραπτής και προφορικής) καθώς επίσης με θέματα επίδρασης της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jacques Fijalkow (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Δημητροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Τσαμπαρλή (Συγγραφέας)

Η Αναστασία Τσαμπαρλή σπούδασε κλινική ψυχολογία στη Γαλλία και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Grenoble II. Εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα "Κλινική ψυχολογία" και "Θεωρητική προσέγγιση της οικογένειας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την οικογένεια και τις διαφορετικές εκφάνσεις της δυσλειτουργίας της. Έχει ήδη ασχοληθεί ερευνητικά με τις οικογένειες με χρόνιο νόσημα, οικογένειες μεταναστών και οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Οικονόμου (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Οικονόμου είναι λέκτορας Νευροψυχολογίας στον Τομέα Ψυχολογίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδακτορικό στη Νευροψυχολογία από το City University of New York, Graduate Center. Διδάσκει μαθήματα Νευροψυχολογίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχολική Ψυχολογία, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία και στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Summer Institute on "Language and the Brain", The Vivian Smith Advanced Studies Institute of the International Neuropsychological Society (Ξυλόκαστρο). Η κλινική της πείρα περιλαμβάνει πολυετή εργασία ως σχολική ψυχολόγος στο Board Of Education of New York City (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικά σχολεία), κλινική έρευνα στο Long Island Jewish Medical Center (Albert Einstein School of Medicine), Department of Neurology και κλινική έρευνα στο New York State Psychiatric Institute. Έχει διατελέσει εξωτερική συνεργάτης στη Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς". Οι κλινικές και ερευνητικές της δραστηριότητες εστιάζονται στις διαταραχές μνήμης ως αποτέλεσμα διαφορετικών ανοϊκών διαταραχών, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια αυτών των διαταραχών, στις αλλαγές των νοητικών λειτουργιών με την ηλικία, στην αφασία, καθώς και σε διαταραχές λόγου και μνήμης που συνδέονται με αναπτυξιακές διαταραχές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διαμάντω Φιλιππάτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Γ. Πετρογιάννης

Κωνσταντίνος Γ. Πετρογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κωνσταντίνος Πετρογιάννης είναι λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκανε τη μεταπτυχιακή του ειδίκευση (MSc) στη Μεθοδολογία Έρευνας στην Κοινωνική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία (University of Strathclyde, UK) και εκπόνησε το διδακτορικό του στον τομέα της Εφαρμοσμένης Αναπτυξιακής Ψυχολογίας (University of Cardiff, UK). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και το συναισθηματικό δεσμό των παιδιών με τους γονείς και άλλους ενήλικες, τις επιδράσεις των πλαισίων παροχής μέριμνας στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, τα προβλήματα συμπεριφοράς και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Λουκία Α. Μπεζέ (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Λουκία Μπεζέ είναι Αναπτυξιακή και Κλινική Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήµια του Montpellier, Paris V και της Lille και είναι ?ιδάκτορας Ψυχολογίας του Πανεπιστηµίου Paris XIII. Ειδικεύτηκε στη γραφοκινητική και ψυχοκινητική επανεκπαίδευση στο Institut Superieur de Reeducation Psychomotrice στο Παρίσι. Καθηγήτρια της Ψυχολογίας της Ανάπτυξης στο Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης έως το 2011, δίδαξε επίσης στα Τµήµατα Ψυχολογίας του Παντείου, του Πανεπιστηµίου Κρήτης και του Πανεπιστηµίου του Montpellier. Διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδιού και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος "Κοινωνικο-πολιτισµική εκπαίδευση και κατάρτιση εµψυχωτών" στο Τµήµα Επιστηµών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος επί 8 έτη. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα µε την κατάκτηση της γλώσσας, την εκµάθηση της γραφής και της ανάγνωσης, καθώς και µε τη διορθωτική αγωγή παιδιών µε δυσλεξία και δυσγραφία. Δηµιούργησε το εκπαιδευτικό υλικό για τη φωνολογική συνειδητοποίηση των ήχων της Ελληνικής γλώσσας Πινακωτή 1 και 2 και συµµετείχε στη συγγραφή του βιβλίου "Ταξίδι στον κόσµο της γλώσσας" της Β’ Δηµοτικού.

Σπύρος Τάνταρος (Επιμέλεια)

Ο Σπύρος Τάνταρος είναι Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Montpellier και έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Le-Mirail της Toulouse. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα ανάπτυξης της γλώσσας (γραπτής και προφορικής) καθώς επίσης με θέματα επίδρασης της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
232
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.494 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση