Το βιβλίο παρουσιάζει, και αναδεικνύει, τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones), παρουσιάζει ωστόσο και τις ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, τόσο της χώρας μας όσο και άλλων, σημαντικών για την αεροπλοΐα χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή το Ην. Βασίλειο. Παράλληλα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους στρατιωτικούς κύκλους, αφού καταπιάνεται, αναλυτικά και σε βάθος, με τα στρατιωτικά drones και το ρόλο τους στις σύγχρονες ένοπλες συρράξεις.
Ιδιαίτερα, αναδεικνύονται:
- οι ρυθμίσεις του ICAO για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
- το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο
- η σχετική εθνική (ελληνική) νομοθεσία
- η νομοθεσία για τα μη επανδρωμένα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ην. Βασιλείου
- ο σύγχρονος επιχειρησιακός ρόλος των στρατιωτικών drones
- η δράση των στρατιωτικών drones υπό την οπτική του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου
Σκοπός του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί και αναλυθεί με επάρκεια, το θεσμικό πλαίσιο, εθνικό και διεθνές, λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που αποτελούν έναν ουσιαστικά νέο, καινοτόμο τύπο αεροσκάφους, με πλείστες πολιτικές/εμπορικές αλλά και στρατιωτικές εφαρμογές. Μέσα από την επιχειρούμενη ανάλυση, αξιολογείται η επάρκεια των ισχυουσών ρυθμίσεων και καταγράφονται οι μελλοντικές προκλήσεις.
Το έργο απευθύνεται σε κάθε μελετητή του φαινομένου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και, γενικότερα, σε κάθε ενδιαφερόμενο για τον εν λόγω τύπο αεροσκάφους: το φοιτητή, το θεωρητικό του δικαίου, το δικαστή, το στρατιωτικό αναλυτή, τον εμπειρογνώμονα της αεροπλοΐας, τον πιλότο, αλλά και τον επιχειρηματία, που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη στα πλαίσια της επιχείρησης του.
Άγγελος Γιόκαρης (Πρόλογος)
Γεώργιος Κυριακόπουλος (Επιστημονική επιμέλεια)