Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609828604
Κατηγορίες:
Δοκίμια , Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Κινηματογράφος
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πώς αποτυπώνει τις διαδοχικές μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, και ειδικότερα την εικόνα, την ιστορική πορεία της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών ο ελληνικός κινηματογράφος στις δυο μεταπολεμικές δεκαετίες; Σ` αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα η Αγγελική Μυλωνάκη καταθέτει τη δική της απάντηση και συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του `επιχειρείν` στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το βιβλίο φέρνει στο φως το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, καθώς αυτό εναλλάσσεται και εξελίσσεται στα πρόσωπα αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου, που αντικατοπτρίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων. Εργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών. Με όχημα την `αφρόκρεμα` των ελληνικών ταινιών και με τον εύστοχο τίτλο `Δουλειές με φούντες!`, η συγγραφέας επιχειρεί ένα ταξίδι στον χρόνο και ανασύρει στην επιφάνεια ένα κινηματογραφικό μωσαϊκό από αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και αξέχαστους τύπους επιχειρηματιών (από τον Λογοθετίδη, τον Φωτόπουλο, τον Σταυρίδη και τον Κωνσταντάρα, μέχρι τον Βουτσά, τον Χατζηχρήστο και τον Παπαγιαννόπουλο), καθώς και μια σειρά από δυναμικές γυναικείες παρουσίες (Βασιλειάδου, Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Βλαχοπούλου), που διεκδικούν τη θέση τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της εποχής. Κλασικές σκηνές και ατάκες δημιουργούν μια ανεξάντλητη `πινακοθήκη` ηρώων και καταστάσεων, που καταγράφουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο τις διαδρομές της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Αγγελική Μυλωνάκη είναι διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στις κινηματογραφικές σπουδές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τον ελληνικό κινηματογράφο σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διδάσκει ιστορία ελληνικού κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και είναι τακτική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Παράλληλα με τη συγγραφική και την ερευνητική της δραστηριότητα, είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε το 1995 ως δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ στον έντυπο και στον περιοδικό τύπο της Θεσσαλονίκης και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε γραφεία τύπου πολιτιστικών οργανισμών (Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97", Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης).
Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα