Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600442748
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αρκετές σκηνές μπορούν να παιχτούν από τους ίδιους ηθοποιούς. Επίσης, μπορούν να μην ακουστούν όλες οι φωνές στη Δεύτερη Πράξη. Μπορούν να γίνουν κοψίματα στο πρώτο μέρος της Δεύτερης Πράξης: εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φωνών και τα παράλογα σχόλιά τους.
Ο σκηνοθέτης μπορεί να επιλέξει αυτά που του αρέσουν. Θα πρέπει, όμως, να επιτύχει όσο το δυνατόν στερεοφωνικούς ήχους. Στη Δεύτερη Πράξη καλό θα είναι να εμφανιστούν όσο γίνεται περισσότερες σιλουέτες πέρα από το παράθυρο, σαν θέατρο εν θεάτρω. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατά την έναρξη της Δεύτερης Πράξης είναι απαραίτητο να ακουστούν φωνές και ήχοι στην άδεια σκηνή, τουλάχιστον για λίγα λεπτά, για να καταδείξουν και να τονίσουν την ατμόσφαιρα δρόμου και πόλης. Αυτοί οι ήχοι ακούγονται στο τέλος της Πρώτης Πράξης, σβήνουν μετά την άφιξη του Μπερανζέ και επανέρχονται στην έναρξη της Τρίτης Πράξης, για να σβήσουν στο τέλος.
Επίσης, μερικά κοψίματα μπορούν να γίνουν στην Πρώτη Πράξη, ανάλογα με τη δύναμη του ηθοποιού που υποδύεται τον ρόλο και τη φυσική του ικανότητα να τον `διεκπεραιώσει`. Ο λόγος του Μπερανζέ στον Δολοφόνο, στο τέλος του έργου, είναι από μόνος του μονόπρακτο. Το κείμενο πρέπει να ερμηνευτεί κατά τρόπο που να δείχνει τη βαθμιαία κατάρρευση του Μπερανζέ και την κενότητα της μάλλον τετριμμένης ηθικής του, που ξεφουσκώνει σαν τρύπιο μπαλόνι. Στην ουσία, ο Μπερανζέ βρίσκει μέσα του, και χωρίς να το θέλει, επιχειρήματα υπέρ του Δολοφόνου.
Ο φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής Eρρίκος Μπελιές (1950-2016) γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς γαλλικής καταγωγής. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διακρίθηκε κυρίως ως εργώδης μεταφραστής θεατρικών έργων, βάζοντας την υπογραφή του στη μετάφραση και των τριάντα επτά θεατρικών έργων του Σαίξπηρ από τις εκδόσεις Κέδρος, έργο το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80 και ολοκλήρωσε το 2004. Εκτός των έργων του Σαίξπηρ, μετέφρασε επίσης Γκολντόνι, Γκόγκολ, Τσέχωφ, Ίμπσεν, Στρίντμπεργκ, Ο. Γουάιλντ, Λ. Πιραντέλο, Μαγιακόφσκι, Ιονέσκο, Τέννεσι Ουίλλιαμς, Ευγένιο Ο΄ Νηλ, Χάρολντ Πίντερ, Έντουαρντ Άλμπυ, κ.ά. Ως ποιητής εξέδωσε τις συλλογές "Πόλεως" (1989), "Φαινόμενον ως να έπλεε και μένον ακίνητον" (1996), "Το διακεκριμένο σώμα" (1996) και "Τα εισόδια του φόβου" (1997). Έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου 2016 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, μετά από πολύμηνη ασθένεια.
Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας το 1909 από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Από το 1942, θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Γαλλία όπου θα γνωρίσει την παγκόσμια αναγνώριση. Τα πρώτα του έργα "Η Φαλακρή Τραγουδίστρια" (1950),"Το Μάθημα" (1951), "Οι Καρέκλες" (1953), "Ο Αμεδαίος ή πώς να το ξεφορτωθείτε" (1954), "Ο Ιάκωβος ή η Υποταγή" (1955) σηματοδοτούν την εμφάνιση του Θεάτρου του Παραλόγου. Απαλλαγμένα από όλα τα τεχνάσματα της ψυχολογίας και της θεατρικότητας, χαρακτηρίζονται προκλητικά, κριτικά, επαναστατικά. Οι θεατρικοί κώδικες καταστρατηγούνται, η αριστοτελική λογική ανατρέπεται, η επικοινωνιακή δύναμη της γλώσσας αμφισβητείται με αποτέλεσμα να επικρατεί ασάφεια και πολλαπλότητα ερμηνειών. Στα έργα αυτά αφθονούν τα λεκτικά παιχνίδια, ο ξέφρενος ρυθμός, ο πολλαπλασιασμός των αντικειμένων, το γκροτέσκο, τα οποία υποκρύπτουν τις αδυναμίες του ανθρώπου, τα βαθύτερα ένστικτά του, τις αγωνίες του. Μετά το 1958, τα έργα του Ιονέσκο κερδίζουν σε σαφήνεια και βάθος καθώς περιορίζεται η φαντασία και το ονειρικό στοιχείο. Αυτό που απασχολεί περισσότερο το συγγραφέα είναι η τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι παραλογισμοί και το γκροτέσκο παραχωρούν τη θέση τους σε έργα όπως "Ο Βασιλιάς πεθαίνει" (1962), "Η Δίψα και η Πείνα" (1965), "Τα Παιχνίδια Σφαγής" (1970), όπου επικρατούν μεταφυσικοί προβληματισμοί και απαισιοδοξία. Παράλληλα, η πολιτική, με την ευρεία έννοια του όρου, παρέχει στον Ιονέσκο τη δυνατότητα να γράψει έργα όπως "Ο Ρινόκερος" (1960), "Ο Μακμπέττ" (1972) , "Ο Μαξιμιλιέν Κόλμπ" (1980) με θέματα την αντίσταση στο φανατισμό, το καταστρεπτικό πάθος της εξουσίας αλλά και την αναγκαιότητα ελευθερίας σκέψης και δράσης ως υπέρτατα αγαθά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα