Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789600234176
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο τόμος περιλαμβάνει δοκίμια ορισμένων από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς στοχαστές του 20ού αιώνα, στα οποία αποτυπώνονται βασικοί άξονες της σύγχρονης ηθικοπολιτικής συζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται κεντρικές θέσεις της φιλελεύθερης εξισωτικής θεώρησης και της κριτικής που τής ασκείται από διαφορετικά ρεύματα σκέψης, όπως ο ελευθερισμός, ο σοσιαλισμός, ο πολιτικός ρεπουμπλικανισμός και ο νεοαριστοτελισμός.
Οι συγγραφείς αναμετρώνται με το πρόβλημα της ηθικής δικαιολόγησης, στο εγχείρημά τους να σκιαγραφήσουν τη φύση της καλής κοινωνίας. Στο υπόβαθρο λανθάνει ένας ευρύτερος προβληματισμός για τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις της νεωτερικότητας, για την ιστορία και τις προοπτικές των νεωτερικών κοινωνιών σήμερα.
Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει στα έργα του τόμου τον τρόπο που αλληλοδιαπλέκονται η ελευθερία και η ισότητα, το δίκαιο και το αγαθό, τα δικαιώματα και οι αρετές, οι αξίες του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Παράλληλα, μπορεί να αναγνωρίσει την ανάγκη στοχασμού γύρω από τις συγκροτητικές αξίες της νεωτερικότητας, τη μορφή υποκειμένου που προϋποθέτει και την πολιτική κοινωνία στην οποία αυτή οδηγεί.
Ο Gerald Allan Cohen υπήρξε ο σημαντικότερος μαρξιστής "αναλυτικός" φιλόσοφος του 20ού αιώνα και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της γενιάς του. Γεννήθηκε το 1941 στο Μόντρεαλ του Καναδά, από κομμουνιστική οικογένεια Εβραίων μεταναστών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill και στο New College της Οξφόρδης, όπου είχε επόπτες καθηγητές τον Gilbert Ryle και τον Isaiah Berlin. Από το 1963 ως το 1985 ήταν καθηγητής στο University College London (UCL). Το 1985 διορίστηκε στην έδρα Chichele του κολεγίου All Souls της Οξφόρδης, μια θέση την οποία κατείχαν παλιότερα σοσιαλδημοκράτες στοχαστές όπως ο Isaiah Berlin και ο Charles Taylor, και σοσιαλιστές όπως ο G. D. H. Cole. Συνταξιοδοτήθηκε από την Οξφόρδη το 2008 και διατήρησε μέχρι το θάνατό του τον Αύγουστο του 2009 την έδρα Quain στο τμήμα νομικής του UCL.
O "Jerry", όπως επέμενε να τον αποκαλούν, κληροδότησε πλούσιο φιλοσοφικό έργο και άφησε το διανοητικό του σημάδι σε μια ολόκληρη γενιά ηθικών και πολιτικών φιλοσόφων. Το δοκίμιο "Why not Socialism?" γράφτηκε έπειτα από πρόσκληση του Princeton University Press, το 2007 και κυκλοφόρησε περίπου ένα μήνα μετά το θάνατό του Cohen.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τσαρλς Τέιλορ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1931 στο Μόντρεαλ και σπούδασε στα πανεπιστήμια McGill και Οξφόρδης, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Το 1961 εξελέγη καθηγητής πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο McGill, όπου σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.
Ειδικός στο έργο του Hegel, από τους κυριότερους εκπροσώπους του κοινοτισμού, έγινε κυρίως γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με την αναγνώριση, την ηθική, την πολυπολιτισμικότητα και την έννοια της ταυτότητας. πολλαπλών ταυτοτήτων και ο ίδιος, Αγγλοκαναδός από τον πατέρα του, Γαλλοκαναδός από τη μητέρα του, ενεργός αριστερός πολίτης και πιστός καθολικός, με πολλαπλές επιρροές στο έργο του (Βιτγκενστάιν, Μερλώ-Ποντύ, Ντυρκέμ, Τοκβίλ, Σχολή της Φρανκφούρτης), ασχολήθηκε και εμπράκτως με το θέμα των πολιτισμικών διαφορών· έτσι, η κυβέρνηση του Κεμπέκ τού ανέθεσε τη συμπροεδρία, μαζί με τον ιστορικό Gerard Bouchard, της επιτροπής Commission de consultation sur les pratiques d’accommodement reliees aux differences culturelles.
Παράλληλα, ασχολήθηκε συστηματικά με την πολιτική, ως μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, και συμμετείχε τέσσερις φορές ως υποψήφιος στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τζων Ρωλς (1921-2002) δίδαξε επί σειρά ετών φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Harvard και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του "Θεωρία της δικαιοσύνης" (Πόλις, 2001), "Το δίκαιο των λαών" (Ποιότητα, 2002), "Ο πολιτικός φιλελευθερισμός" (Μεταίχμιο, 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κουέντιν Σκίνερ σπούδασε στο Caius College του Καίμπριτζ, του οποίου είναι πλέον επίτιμος εταίρος. Από το 1996 είναι καθηγητής νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ όπου διδάσκει φιλοσοφία της ιστορίας, σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας και σύγχρονη ιστορία της σκέψης. Είναι μέλος διαφόρων άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κάτοχος πολλών τιμητικών τίτλων. Θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της "Σχολής του Καίμπριτζ".
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την ιστορία της διανόησης και κυρίως την Αναγέννηση και τις σύγχρονες περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Γνωστότερα έργα του είναι: "Τα θεμέλια της σύγχρονης πολιτικής σκέψης" (1978), "Η φιλοσοφία του Hobbes" (1996) και "Θεωρώντας τη μέθοδο" (2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα· κατάγεται από τη Μικρά Ασία και τη Λέσβο. Σπούδασε, με υποτροφία, φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ). Παράλληλα με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής για τον Nietzsche, ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση. Είναι καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της αισθητικής και της κοινωνικής φιλοσοφίας. Έχει ήδη εκδώσει 13 φιλοσοφικά βιβλία. Είναι, επίσης, Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας "διαΛΟΓΟΣ". Ποιήματά του, καθώς επίσης και συνεργασίες του σχετικές με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας, έχουν δημοσιευθεί σε μία σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για τον Μίλτο Σαχτούρη. Είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ασχολείται και με θέματα οικολογικής φιλοσοφίας. Με τη φωτογραφία ασχολείται επί μία εικοσαετία, τα τελευταία όμως δέκα χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στη φωτογραφία της φύσης. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, έχει εκδώσει δύο λευκώματα φωτογραφιών, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει βραβευτεί.