Το έργο γράφτηκε το 1934. Είναι το προτελευταίο δραματικό έργο του Λ. Πιραντέλλο. Ανέβηκε στα Τσέχικα στο Εθνικό θέατρο της Πράγας στις 19 Νοεμβρίου του 1934, για πρώτη φορά.
Ο Πιραντέλλο, που μόλις είχε πάρει το βραβείο Νόμπελ στη Στοκχόλμη, παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της Πράγας. Στην Ιταλία ανέβηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1935 στη Ρώμη, στο θέατρο Argentina, με τον Ruggero Ruggeri στον κύριο ρόλο και με δική του σκηνοθεσία.
"...Αυτό το έργο κατέχει, μια μοναδική θέση στο θέατρο του Λουίτζι Πιραντέλλο γιατί το πρόβλημα της ανθρώπινης υπευθυνότητας το φθάνει μέχρι τις πιο ακραίες συνέπειες και μάλιστα τις πιο παράλογες. Είναι ένα πρόβλημα που ο Πιραντέλλο το είχε βέβαια πλησιάσει πολλές φορές. (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Καθένας με τον τρόπο του. Το παιγνίδι των ρόλων. Για έναν ή για Κανέναν). Μόνο όμως στο Δίχως να ξέρεις πώς το αντιμετωπίζει τόσο απόλυτα και στα ίσα, το κάνει να βγαίνει απ` τη ζωή, απ` τη μνήμη, από την περασμένη πείρα και από την παρούσα του πρωταγωνιστή, ο οποίος καλείται άθελά του να το μοιραστεί με τους άλλους. [...]
Η Μαρία Πορτολομαίου γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1946 στην Τιθορέα Λοκρίδας. Συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύζυγος του Βαγγέλη Λάζου των εκδόσεων "Δωδώνη" (Αθήνα - Γιάννενα). Έργα της: "Μια ζωή Μαρία", ποίηση, "Η διάρρηξη", διηγήματα, "Μακρυγιάννη, οράματα;", σύνθεση κειμένων για το θέατρο, "Ρωμαίος, Ιουλιέτα και μετά τι;", θεατρικό, "Τα δυο αδέρφια μου... κι εγώ", λογοτεχνία για παιδιά, "Επειδή... κουράστηκαν", λογοτεχνία για παιδιά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά των Ζενέ, Καμύ, Ιονέσκο, Ζιρωντίν, Σαλακρού, κ.ά., και έχει την ευθύνη της θεατρικής σειράς των εκδόσεων "Δωδώνη".
Γεννήθηκε στο Ακριτζέντε της Σικελίας (1867-1936), τον αρχαίο Ακράγαντα. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του "Ο μακαρίτης Ματθαίος Πασκάλ". Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι΄ αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλο αναφέρουμε τα : "¨Οταν ήμουν τρελός", "Όπως με θέλεις", "Να ντύσουμε τους γυμνούς", "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα