Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου

Δοκίμια και σημειωματάρια 1869-1873

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Παράξενη μάσκα της ζωικής ορμής η ευσέβεια! Καταβυθίζεσαι σ` έναν τέλειο ονειρόκοσμο που περικλείει, υποτίθεται, την υπέρτατη ηθική σοφία! Προσπαθείς να ξεφύγεις απ` την αλήθεια, για να τη λατρέψεις, τελικά, εξ αποστάσεως, κρυμμένη καθώς είναι στα σύννεφα! Συμφιλιώνεσαι με την πραγματικότητα, ακριβώς γιατί είναι αινιγματική! Αποστρέφεις το βλέμμα απ` τη λύση του αινίγματος, γιατί είσαι άνθρωπος, κι όχι θεός! Βουτάς ηδονικά στη λάσπη - σε γαληνεύει η δυστυχία! Βγαίνεις "εκτός εαυτού" ακριβώς στην ιδανικότερη έκφραση του εαυτού σου! Εξυμνείς και δοξάζεις τα φόβητρα κι όλα τα αποτρόπαια της ύπαρξης, γιατί έτσι θεραπεύεσαι απ` αυτή τούτη την ύπαρξη! Ζωή ευφρόσυνη μες στην περιφρόνηση της ζωής! Απαρνείσαι τη βούληση - κι αυτή να θριαμβεύει!...

Σ` αυτή την έκδοση παρουσιάζονται τα πρώτα δοκίμια και σημειωματάρια του νεαρού φιλολόγου Νίτσε, εκεί που χαράζει για πρώτη φορά το όνομα του Διονύσου, του Απόλλωνα και του Ζαρατούστρα, και παρακολουθούμε την εξέλιξη της σκέψης του καθώς ανιχνεύει τι αίνιγμα του αρχαιοελληνικού κόσμου και της Τέχνης.

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Συγγραφέας)

Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρέκεν, κοντά στη Λειψία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, προτεστάντη πάστορα. Έπειτα από λαμπρές σπουδές κλασικής φιλολογίας στη Βόννη και στη Λειψία, έγινε, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε θα χαράξει το δικό του δρόμο. Παραιτείται από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνεται από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διακόπτει τη σχέση του με τον Βάγκνερ. Ζώντας περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώνεται στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού γράφοντας ασταμάτητα. Έργα του η "Γέννηση της τραγωδίας" (1872), οι "Παράκαιροι στοχασμοί" (1873-1876), το "Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο" (1878-1879), η "Χαραυγή" (1881), η "Χαρούμενη γνώση" (1882), το "Πέρα από το καλό και το κακό" (1886), η "Γενεαλογία της ηθικής" (1887), το "Λυκόφως των ειδώλων" (1888), ο "Αντίχριστος" (1888), το "Ίδε ο άνθρωπος" (1888) και η ανολοκλήρωτη "Θέληση για δύναμη" (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" (1883-1885). Ο Νίτσε πέθανε το 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Δουβαλέρης (Μεταφραστής)


Ήρκος Ρ. Αποστολίδης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
415
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.934 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση