Στο παρόν έργο επιχειρείται επιτυχώς η συστηματική και εμβριθής ανασκόπηση και εκτενής καταγραφή του πλήθους των θεωρητικών και δικονομικών ψηφίδων που συνθέτουν το ευρύτερο και, μάλλον, δαιδαλώδες νομικό ψηφιδωτό του διοικητικού καταναγκασμού. Ο Συγγραφέας, αναφερόμενος με κριτική –ενίοτε– διάθεση σε νομοθετικά κενά στο πλαίσιο σημαντικών επί μέρους θεματικών, αναλύει και εξειδικεύει συστηματικά την ουσία της διοικητικής εκτέλεσης σε όλες της τις εκφάνσεις, όπως εκδηλώνονται μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία.
Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο αποτυπώνεται μια δογματική θεώρηση του θεσμού. Τα επόμενα τρία κεφάλαια προσεγγίζουν με ένα πιο πρακτικό πρίσμα: α) ζητήματα διοικητικής εκτέλεσης κατά χρηματικών απαιτήσεων, β) ζητήματα διοικητικής εκτέλεσης πράξης, παράλειψης ή ανοχής και γ) περιπτώσεις άμεσου καταναγκασμού διά πυροβόλων όπλων.
Το έργο ξεχωρίζει για τις καίριες ερμηνευτικές προσεγγίσεις του εκάστοτε κανονιστικού πλαισίου, μέσω της επιχειρούμενης σύζευξης του κρατούντος νομικού δογματισμού και της εμπειρικής πρακτικής.