Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604490004
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
''Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με το Δημοσθένη, πρέπει να τονίσουμε πως δεν συμμεριζόταν τις δικές μας αγωνίες, αλλά βρισκόταν μπροστά σ' ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Να υποταγεί η Αθήνα στο Φίλιππο, για να επιδιωχθεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας η απελευθέρωση των Ελλήνων της Μ. Ασίας με θυσία όμως της πολιτικής ελευθερίας της πόλης του, ή να αντισταθεί η Αθήνα στο Φίλιππο, για να διαφυλάξει την πολιτική της ελευθερία αλλά με πιθανή συνέχιση της υποδούλωσης του μικρασιατικού ελληνισμού; Ο Δημοσθένης προτίμησε την πολιτική ελευθερία της δικής του πόλης από τη μοναρχική συγκρότηση του ελληνικού κόσμου, έστω και αν έτσι δεν θα γινόταν πιθανή η απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας.'' Η σειρά «ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» φιλοδοξεί να δώσει, με απλό και κατανοητό τρόπο, στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρική και έγκυρη άποψη για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, για το «τι», το «πώς» και το «γιατί» της ζωής, της εποχής και του έργου τους. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Ο Χρήστος Κάτσικας γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979-1983) και από το 1985 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Είναι συντάκτης του περιοδικού "Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης", μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και εκπαιδευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
- "Η ανισότητα στην ελληνική εκπαίδευση" Gutenbert 1994, 2000 (μαζί με τον Γ. Καββαδία)
- "Η ελληνική εκπαίδευση στο ορίζοντα του 2000", Gutenberg 1996 (μαζί με τον Γ. Καββαδία).
- "Δώδεκα μύθοι της εκπαίδευσης", Τα Τραμάκια 1997.
- "Κρίση του σχολείου και εκπαιδευτική πολιτική", Gutenberg 1998 (μαζί με τον Γ. Καββαδία).
- "Σχολείο, τάξη και ιδεολογία - Τα παραμύθια της σχολικής μας ζωής" Ελληνικά Γράμματα 1999 κ.ά.
Ο Δημήτρης Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1966. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Υπήρξε μέλος της σύνταξης του περιοδικού Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης (2003-2007), ενώ το 2005-2007 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ο.Λ.Μ.Ε. Είναι μέλος της εθελοντικής συλλογικότητας Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών, με έδρα τα Χανιά. Άρθρα του φιλοξενούνται συχνά σε εφημερίδες, σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στο διαδίκτυο. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Βιβλία του:
- "Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας", Ραδάμανθυς, 2017.
- "Το γλωσσικό ζήτημα κατά την περίοδο της πνευματικής αναγέννησης του νέου ελληνισμού 1774-1821", Εκδόσεις Επίκεντρο, 2008.
- "Δημοσθένης: Η ζωή και το έργο του", Εκδόσεις Σαββάλας, 2006.
- "Από τον Προμηθέα στο Σίσυφο. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα", Ιδιωτική έκδοση, 1987.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα