Δημόσιος χώρος, πόλη και εξουσία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημόσιος χώρος, πόλη και εξουσία

Δημήτρης Πέττας

Ο δημόσιος χώρος υπάρχει από πάντα. Είναι ο χώρος κίνησης, περιπλάνησης, συναναστροφής, σύγκρουσης, ανταλλαγής, συναλλαγής, συμπαραγωγής, συνάθροισης, συσσώρευσης. Είναι πάντα το "έξω" σε σχέση με το "μέσα", το δημόσιο σε σχέση με το ιδιωτικό, το ανοιχτό σε σχέση με το κλειστό. Είναι επίσης υλικός, υπάρχει ως πλατεία, ως δρόμος. Καταλαμβάνει πολύ περισσότερο από τη μισή έκταση της κάθε πόλης, σχεδόν ό,τι είναι έξω από τοίχους, αλλά και ό,τι είναι έξω από την πόλη· ως ελεύθερος φυσικός τόπος, ως κοινό κτήμα, που ανήκει, ή "ανήκει", σε όλους. Μας ενδιαφέρει ο δημόσιος χώρος της πόλης. Για αυτόν μιλάει αυτό το βιβλίο του Δημήτρη Πέττα. Αυτόν που υπάρχει ως αγαθό ή τόπος: "Δημόσιοι χώροι υπάρχουν από τότε που υπάρχουν πόλεις, χωρίς όμως να έχουν την ίδια χρησιμότητα και τους ίδιους σκοπούς" όπως γράφει ο συγγραφέας. Η προσέγγιση που αναπτύσσεται στο βιβλίο επαναφέρει συνθετικά συγκεκριμένες πτυχές της θεωρητικής συζήτησης, υπερβαίνοντας ένα αόριστο πλαίσιο περί εξουσίας, διεκδίκησης, δικαιώματος, χαρακτηριστικών, ταυτοτήτων και σχέσεων. Αποκαλύπτονται και νοηματοδοτούνται ξανά αυτές οι ιδιότητες, οι συνθέσεις ή αντιθέσεις σε πραγματικές διαστάσεις, χρόνους και τόπους. (από τον πρόλογο του Νίκου Μπελαβίλα)

Νίκος Μπελαβίλας

Νίκος Μπελαβίλας (Πρόλογος)

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003, σήμερα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α. Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων - ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.
Έχει γράψει τα βιβλία "Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας" και "Τόποι Ανθρώπων - σχόλια για το χώρο και την πολιτική". Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους "Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη" στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, "Αthens-Absolute Realism" στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, " Ελλάδα της θάλασσας", "Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα", "Το ελληνικό τοπίο", "Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος - 17ος αιώνας", "Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας", "Σύγχρονα ελληνικά τοπία" κ.α.


Δημήτρης Πέττας (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Πέττας γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει πολεοδομία, χωροταξία και αστική γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης), στο London School of Economics (Department of Geography) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών). Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
14x20,5
Βάρος:
0.309 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση