Ήταν η κρίση προβλέψιμη; Μπορούσε να είχε αποφευχθεί; Πόσο εφικτή ήταν η αναχαίτιση της επίθεσης των αγορών και η αποφυγή της ένταξής μας στο μνημόνιο; Αποτελούσαν οι πολιτικές λιτότητας και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μονόδρομο; Ποια είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον; Στα βασανιστικά αυτά ερωτήματα η Λούκα Τ. Κατσέλη καταθέτει απαντήσεις ως ελάχιστη συμβολή στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο.
Μέσα από την εξιστόρηση των προσωπικών εμπειριών της συγγραφέα προκύπτουν τρία συμπεράσματα:
Η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας υπήρξε η κύρια αιτία της κρίσης. Η αναδιάρθωσή της αποτελεί και σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Η υλοποίηση της Ατζέντας 2030, που υιοθετήθηκε το 2015 από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αποτελεί πυξίδα για μια μακρόπνοη, προοδευτική και βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική.
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να αφεθεί στον αυτόματο πιλότο των αγορών. Θεσμικές εμπλοκές, συγκρούσεις συμφερόντων και οργανωτικές αδυναμίες καθυστερούν ή ακυρώνουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Η συγκρότηση ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και έξυπνου "επιχειρησιακού" κράτους, μακριά από κλειστά κυκλώματα πολιτικής επιρροής, που θα άρει τις εμπλοκές και θα υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί προτεραιότητα.
Όταν η δημοκρατία απαξιώνεται, η δημοκρατία εκδικείται. Πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου αποτελεί η ανάδειξη αξιακών προτύπων, ικανών να σφυρηλατήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη και τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Αν και η αναγκαιότητα όλων των παραπάνω είναι κοινώς αποδεκτή, στην πράξη μένουμε πίσω. Το στοίχημα τελικά θα κερδηθεί από την ικανότητά μας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, να συσπειρώσουμε καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, επιχειρηματίες, αυτοδιοικητικούς φορείς και πολιτικές ηγεσίες για την υλοποίηση συμφωνημένων, βιώσιμων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, που τόσο τις έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Λούκα Τ. Κατσέλη (Συγγραφέας)
Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πολιτική εκπρόσωπος σε θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Από το 1987 είναι καθηγήτρια στοΤμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε αναστολή καθηκόντων).
Διετέλεσε γενική διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (2003-2007) και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ειδική οικονομική σύμβουλοςτου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996).
Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, Ph.D., 1978). Ως επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985) έλαβε το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει μέλος πολλών έγκριτων επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Σοφών για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα