Διεθνής συνάντηση νέων καλλιτεχνών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διεθνής συνάντηση νέων καλλιτεχνών

Thessaloniki Biennale of Contemporary Art

14.93€ -10% 13.44€

Το εργαστήριο καλλιτεχνών που οργανώθηκε στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης σκόπιμα δεν υιοθέτησε ένα ξεχωριστό τίτλο, ούτε επιχείρησε να διαπραγματευτεί μία ιδέα διαφορετική από το γενικότερο σκεπτικό των Ετεροτοπιών. Σκεφτήκαμε ότι η πρόκληση μιας συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και π παράλληλη δράση τους σ` έναν χώρο πρωτόγνωρο για τους ίδιους και για εμάς τους διοργανωτές, ήταν από μόνη της αρκετά ριψοκίνδυνη και ενδιαφέρουσα ιδέα. Στο workshop συμμετείχαν 18 καλλιτέχνες από 7 χώρες (Ιράν, Αρμενία, Γαλλία, Ρωσία, Φιλανδία, Παλαιστίνη, Ελλάδα). Υλοποιήθηκε μεταξύ 7 και 20 Μαΐου σε ένα χώρο που παραχωρήθηκε γενναιόδωρα από το Δήμο Θέρμης -ένα άδειο εμπορικό κέντρο- ενώ στη συνέχεια το έργα εκτέθηκαν σε χώρους του Αρχαιολογικό! Μουσείου Θεσσαλονίκης για δύο μήνες, από τις 22 Μαΐου ως τις 20 Ιουλίου 2007.
Ένας από τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης υπήρξε η ενθάρρυνση της επικοινωνίας ανάμεσα
στη σύγχρονη διεθνή καλλιτεχνική έκφραση και παλαιότερες μορφές τέχνης. Αξιοποιώντας το διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης αναζητήσαμε τα ορατά τεκμήρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, το βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν της, το σύγχρονο, ετερόκλητο πρόσωπο της πόλης, τις διαφορετικές κοινότητες που συνυπάρχουν στο αστικό τοπίο χωρίς συχνά να γνωρίζουμε την ύπαρξη και την ιστορία τους.
Επιδιώξαμε να στηρίξουμε υλικοτεχνικά και με ανθρώπινο δυναμικό την ποικιλία και τη διαφορετικότητα στα μέσα της καλλιτεχνικής έκφρασης (εγκαταστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, video, ηχητικά περιβάλλοντα), αλλά και τα συγκεκριμένα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τις θεματικές προσεγγίσεις του κάθε καλλιτέχνη.
Ενθαρρύναμε τους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν ως μία δημιουργική πρόκληση το γεγονός ότι το έργο τους θα παρουσιαζόταν σε χώρους που δεν ήταν παραδοσιακά προορισμένοι να εκθέτουν σύγχρονη τέχνη, αναρωτηθήκαμε όλοι μαζί γύρω από τους περιορισμούς που ασκεί ο θεσμοποιημένος χώρος στην παραγωγή, ερμηνεία και υποδοχή του έργου τέχνης. Μήπως τα σύγχρονα μουσεία δε συστήνουν το δικό τους ετεροτοπικό περιβάλλον, δεν εγκαθιδρύουν τις δικές τους σχέσεις εξουσίας - γνώσης, σκληρές συχνά εσωτερικές ιεραρχήσεις, ένα συγκεκριμένο σύστημα πρόσβασης, ταξινόμησης, αποδοχής και απόρριψης του καλλιτεχνικού έργου; [...]

(Συραγώ Τσιάρα, από την εισαγωγή του καταλόγου)

Συραγώ Τσιάρα (Μεταφραστής)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Μενέλαος Σταματέλος (Μεταφραστής)


Αρετή Λεοπούλου (Μεταφραστής)


Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Αρετή Λεοπούλου (Επιμέλεια)


Αρετή Λεοπούλου (Φωτογράφος)


Γιώργος Δρόσος

Γιώργος Δρόσος (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Δρόσος γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτόν τον καιρό εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Ελληνική ασφυξία" (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά του έντυπου (Fractal Press, Metropolis Free Press, να ένα μήλο, ποιητική, HUMBA!) και ηλεκτρονικού (3pointmagazine.gr, thecricket.gr, Το Παράθυρο, consider.gr, mixtape.gr, stereoworld.gr κ.ά.) τύπου. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σαν DJ και σαν κειμενογράφος. Κάθε Δευτέρα, κάνει την εκπομπή Wax Trash στον διαδικτυακό σταθμό Indieground. Ζει στην Αθήνα.

Ορέστης Κουράκης (Φωτογράφος)


Gaston Damag (Φωτογράφος)


Damien Deroubaix (Φωτογράφος)


Lynda Sophia Rezaik (Φωτογράφος)


Behrnag Samadzadegan (Φωτογράφος)


Mkrtich Tonoyan (Φωτογράφος)


Άννυ Κοντογιώργη (Φωτογράφος)


Αικατερίνη Γενησιάν (Καλλιτέχνης)

Η Αικατερίνη Γενησιάν (1976) έκανε σπουδές τηλεόρασης και κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1995-1997) και σπούδασε στο τμήμα Critical Fine Art Practice στο Πανεπιστήμιο του Brighton (1998-2001). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Chelsea College of Art and Design (2005) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συμμετείχε στην Μπιενάλε στου Gyumri της Αρμενίας (2008, 2006) και στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007).

Barbad Golshiri (Καλλιτέχνης)


Γρηγόρης Γκουντέλιας (Καλλιτέχνης)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
106
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.35 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση