Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601626680
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η παρουσίαση, η ανάλυση και η σύνθεση των θεμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων και θεσμών. Κεντρικά θέματα του βιβλίου είναι: η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το διεθνές εμπόριο, οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, ο ρόλος των πολυεθνικών επιχειρήσεων, του έθνους-κράτους και των διεθνών οικονομικών οργανισμών στη διαδικασία παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος στον παγκοσμιοποιούμενο κόσμο μας, οι εναλλακτικές μορφές οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Το βιβλίο πραγματεύεται τα ζητήματα και τα προβλήματα που εντάσσονται στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε άμεση σχέση με την κοινωνική, πολιτική και ιστορική τους διάσταση, έτσι ώστε να διαμορφώνεται συνεκτική εικόνα των εξεταζόμενων ζητημάτων ως τμημάτων ενός ενιαίου συνόλου. Για το λόγο αυτόν, ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου καταλαμβάνεται, εκτός από τα θεωρητικά ζητήματα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και θεσμών, από την περιγραφή και τη διερεύνηση των πραγματικών προβλημάτων που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η επιλογή αυτή στη θεματολογία του βιβλίου προτιμήθηκε, επειδή η διεθνής διάσταση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί, πλέον, μέρος της καθημερινότητας με την οποία πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι. Το βιβλίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε όσους σπουδάζουν, μελετούν, ερευνούν και παρακολουθούν τα θεωρητικά, μεθοδολογικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τους θεσμούς.
[Απόσπασμα από κείμενο σε ιστοσελίδα του εκδότη]
O Xάρης Ναξάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΤΕΙ Ηπείρου, προϊστάμενος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και διευθυντής σύνταξης της "Επιθεώρησης Οικονομικών Επιστημών". Έχει διατελέσει επιστημονικός ερευνητής στο ΚΕΠΕ, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει γράψει 12 βιβλία, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει στο ενεργητικό του πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
Ο Μιχάλης Χλέτσος είναι οικονομολόγος. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν διευθυντής στη διεύθυνση Ερευνών και Μελετών του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική (Π.Α.Ε.Π.) Α.Ε. και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο των οικονομικών της κοινωνικής προστασίας, των οικονομικών της εργασίας και της δημόσιας οικονομικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Ο Χρήστος Κόλλιας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με ειδίκευση στην οικονομική της άμυνας και της ασφάλειας. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας (1998-2004), επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ (1995-1998) και έχει διδάξει ως εντεταλμένος λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992-1995).
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, καθώς και διπλωματούχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας όπου διδάσκει οικονομικά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 είναι διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την περίοδο 1978-1981 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο της Α΄ έδρας οικονομικής ανάλυσης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Πειραιά και συμμετείχε στο επιστημονικό περιοδικό "Ανάλυση" εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας", το οποίο εκδιδόταν στο πλαίσιο της έδρας αυτής. Κατά τα έτη 1985-1987 δίδαξε στο ΤΕΙ Πειραιά ως έκτακτος εκπαιδευτικός.
Στο διάστημα 1991-1992 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού "Μηνιαία Επιθεώρηση" (Monthly Review) και στο παρελθόν τακτικός συνεργάτης του. Έχε συμμετάσχει ως μέλος σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και είναι σύμβουλος και μέλος και μέλος επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και επιστημονικών εκδόσεων. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, απ6 το 1978 έως το 1986, όπου ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Προγράμματος.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Δομές και
Θεσμοί στην Τουρκοκρατία. Τα Αμπελάκια και ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμ6ς του ελλαδικού χώρου", εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα, 1988, "Οικονομία. κοινωνία, εξουσία. Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων", εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2004, "Οικονομική της Διοίκησης. Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας", εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2006. "Διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί την εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Πατάκη, 2008.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σταυριανή Σπυριούνη γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) από το 1975 έως το 1999 ως οικονομικοδιοικητικό στέλεχος. Από το 1989 έως σήμερα διδάσκει στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση (ΤΕΙ) ως έκτακτη εκπαιδευτικός. Συγκεκριμένα, δίδαξε στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά από το 1989 έως το 1995 ως επίκουρη καθηγήτρια. στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής του ΤΕΙ Χαλκίδας από το 1998 μέχρι το 2001 ως επιστημονική συνεργάτιδα και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Χαλκίδας από το 2002 έως σήμερα ως εργαστηριακή συνεργάτιδα.
Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και μελέτες σχετικά με τη θεωρία της επιχείρησης και τις μορφές ανταγωνισμού με ειδικές αναφορές στην περίπτωση της διεθνούς και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα