Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603331650
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι αλλαγές της εποχής σ` όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας δημιουργούν νέες ανάγκες και καθήκοντα στον άνθρωπο. Οι αλλαγές στα εκπαιδευτικά προγράμματα δείχνουν την προσπάθεια ανταπόκρισης της εκπαίδευσης στις νέες προκλήσεις και συντελούνται κάτω από την πίεση των εξωτερικών αλλαγών και με την υποστήριξη των πορισμάτων της εκπαιδευτικής έρευνας.
Οι νέες ανάγκες στην εκπαίδευση είναι δυνατό να καθοριστούν επιγραμματικά ως εξής:
-έμφαση στην ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης κι όχι στην ποσοτική
-ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών για αυτομόρφωση και ανεξάρτητη μάθηση σε όλη τους τη ζωή
-σύνδεση της γνώσης με τη ζωή και δημιουργία παρώθησης για μάθηση
-σεβασμό και στήριξη της ιδιαιτερότητας του κάθε μαθητή και δημιουργία θετικού αυτοειδώλου
-καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος, ανεκτικότητας και υπεύθυνης δημιουργικής συμμετοχής.
Οι ανάγκες αυτές διαμορφώνουν ανάλογα τους σκοπούς και στόχους της εκπαίδευσης και κατά φυσική ακολουθία τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την εκπαιδευτική πράξη στο σύνολό τους: περιεχόμενο της εκπαίδευσης, μέθοδοι διδασκαλίας, οργάνωση-διοίκηοη της τάξης, αξιολόγηση των μαθητών, σχέσεις εκπαιδευτικών-μαθητών και σχέσεις σχολείου-κοινωνίας.
Η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή `να μαθαίνει πώς να μαθαίνει` αποκτά σήμερα προτεραιότητα μεταξύ των διδακτικών στόχων και εξυπηρετεί την ανάγκη για αυτομόρφωοη και ανεξάρτητη, δια βίου, μάθηση. Σε μια δυναμική κοινωνία η εκπαίδευση οφείλει να βοηθήσει το μαθητή να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα τον καταστήσουν ικανό να μαθαίνει αποτελεσματικά σ` οποιαδήποτε νέα κατάσταση. Η ανάπτυξη επίσης της ικανότητας να επιλέγει μεταξύ πληροφοριών, να κρίνει και ν` αξιολογεί ανάλογα με το θέμα-πρόβλημα που τον ενδιαφέρει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από την εκμάθηση των ίδιων των πληροφοριών. [...]
Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως το αίτημα των καιρών για ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτομόρφωσης και την καλλιέργεια θετικών στάσεων απέναντι στη μάθηση, τον εαυτό και τους άλλους. Η δημιουργική συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία και η καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων και στάσεων και δείχνουν θετική ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής.
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος. Είναι εταίρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης έχει δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους 30 βιβλία (περιλαμβάνονται και οι επιμέλειες επιστημονικών συγγραμμάτων) και περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικά έργα, τα οποία αναφέρονται σε θέματα Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, μόρφωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και σε διάφορες πτυχές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει, ακόμη, συγγράψει διάφορα βιβλία και πολλές μελέτες γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.