Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789607498410
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Περιέχονται οι εισηγήσεις:
Διεπιστημονική ημερίδα: Γνωριμία με τη Λευκάδα
- Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Η πολιτισμική ιστορία της Λευκάδας μετά την Ένωση"
- Έφη Αργυρού, "Όψεις του δικαίου στη Λευκάδα του 18ου αιώνα μέσα από τα νοταριακά έγγραφα"
- Μάρω Φίλιππα - Αποστόλου, "Παράδοση και υλικός πολιτισμός της Λευκάδας"
- Αθανάσιος Καλαφάτης, "Σταθμοί στην οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας τον 20ο και 21ο αιώνα"
Έκθεση Λευκαδίτικου Βιβλίου
- Ανδρέας Αραβανής, "Πανταζής Κοντομίχης. Τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του"
- Νίκος Κ. Κατηφόρης, "Σκιαγραφήματα από την παλιά Λευκάδα"
- Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Η Λευκάδα στο βιβλίο - Το βιβλίο στη Λευκάδα"
- Μαρία Ρούσσου, "Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας"
- Μαύρα Λάζαρη, "Οι προσδοκίες των νέων για το βιβλίο στη Λευκάδα"
Η Έφη Αργυρού αποφοίτησε το 1979 από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (Ιστορικό Τμήμα). Το 1983 έλαβε τον τίτλο του DEA d'Histoire Byzantine et Post Byzantine από το Universite de Paris I - Sorbonne και το 1996 το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1999 απέκτησε το Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του Προγράμματος "Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο υπουργείο Παιδείας (ευρωπαϊκά προγράμματα), στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Γραφείο Ιστορίας). Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου (με σύμβαση βάσει του ΠΔ 407/80) και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο ΕΑΠ. Οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα. Ενδεικτικά: "Η γυναίκα ως εργατικό δυναμικό: Η περίπτωση της κοπέλας, της ψυχοθυγατέρας και της ρογιασμένης στη Λευκάδα τον 18ο αιώνα" [Επετηρίς, τόμ. Ο΄ (Αθήνα 2003), Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, σ. 69-92], "Μηχανισμοί ενίσχυσης οικογενειών με ανδρικό εργατικό δυναμικό" [Τα Ιστορικά, τχ. 45 (Δεκέμβριος 2006), σ. 281-314], "Συστήματα εισροής ανθρώπινου δυναμικού στις οικογένειες της Λευκάδας του 18ου αιώνα" [Μνήμων, τόμ. 28 (Αθήνα 2006-2007), σ. 49-90, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού].
Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος.
Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.