Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601612478
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η διοργάνωση ανοιχτών Επιμορφωτικών Σεμιναρίων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αποτελεί έκφραση του πολύπλευρου ενδιαφέροντος των Εκδόσεων Πατάκη για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Το 8ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο είχε ως θέμα του τη Διαθεματικότητα στην εκπαίδευση, την υιοθέτηση της αρχής αυτής στα προγράμματα σπουδών και τις δυνατότητες εφαρμογής της στη διδακτική πράξη. Οι κεντρικές εισηγήσεις του σεμιναρίου, που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή, προσεγγίζουν το θέμα τόσο από θεωρητική όσο και από πρακτική σκοπιά, με την παρουσίαση συγκεκριμένων διαθεματικών σχεδίων εργασίας και δραστηριοτήτων.
Η Άλκηστις είναι παιδαγωγός και θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων (τα τεστ της Άλκηστις τα ξέρετε) και παιδαγωγικών έργων με θέμα τους τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, το κουκλοθέατρο και τη μουσειακή εκπαίδευση. Στην αρχή της επαγγελματικής της αναζήτησης δημιούργησε ένα νηπιαγωγείο, είχε έναν εκδοτικό οίκο και παρουσίαζε παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση. Μετά ασχολήθηκε με την ειδική αγωγή, εργάστηκε στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής, ακολούθως στο Υπουργείο Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έγινε σχολική σύμβουλος και -α, ναι- σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον υπέροχο Βόλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της Λιούμπως, της σκυλίτσας της, εδώ και χρόνια, μετά τη διδακτορική της διατριβή, γράφει συνεχώς και δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συνέδρια, εργαστήρια κ.ά. Και κάποια προσωπικά στοιχεία: η Άλκηστις είναι "πληθωρικότατη", αγαπάει τη ζωή, έχει πολλά ενδιαφέροντα και ασχολείται με αυτά με πάθος. Πιστεύει στους φίλους της, θέλει να προσφέρει και την ενδιαφέρει πολύ ο "άλλος". Το ενδιαφέρον για τον κόσμο, η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθησή της τη βοηθούν να προσεγγίζει με ευαισθησία και να δημιουργεί σχέσεις με μικρούς και μεγάλους, σχετικούς και άσχετους, Έλληνες και αλλότριους. Λατρεύει, επίσης, καθετί το πρωτότυπο και διαφορετικό. Αγαπά τις αντιθέσεις, το κίτρινο και το μοβ χρώμα, τα αρώματα, τη θάλασσα, τα βλέμματα των παιδιών, τα χάδια, τις γλώσσες, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της, τη Λιούμπω. Άραγε μες στον κόσμο της να νιώθει μοναξιά;
Η Αναστασία Βακαλούδη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει master και διδακτορικό δίπλωμα (Ph. D) στη Βυζαντινή Ιστορία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει παρακολουθήσει κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών Βυζαντινής Ιστορίας στο Ludwig Maximilians Universitat του Μονάχου και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιμορφωτών στη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (πτυχές σχεδιασμού, ανάπτυξης, διδακτικής χρήσης εργαλείων ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι φιλόλογος, ασχολείται με τη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνωρίζει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο της Ιστορίας, αλλά και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και δρώμενα, σχετικά με τη Γλώσσα, το Θέατρο, την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Νέες Τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις δραστηριότητές της. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, έχει διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητικά προγράμματα Ιστορίας, και έχει διδάξει σε Επιμορφωτικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Στέφανος Πατάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Καλλιθέας, σπούδασε Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθήνας, απʼ όπου αποφοίτησε το 1962. Εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος στην ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση τόσο σε ιδιωτικά σχολεία, όπως το Λεόντειο Λύκειο, το Κολέγιο Αθηνών και άλλα, όσο και σε φροντιστήρια, υπήρξε μάλιστα και ιδιοκτήτης και διευθυντής φροντιστηρίου. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την εκπαίδευση ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων που αφορούν τα φιλολογικά μαθήματα. Τα σπουδαιότερα από τα βιβλία που έχει γράψει είναι τα εξής:
-Μετάφραση των «Βίων» του Κορνηλίου Νέπωτα
-Μετάφραση του De Bello Gallico του Γ.Ι.Καίσαρα
-Λεξικό Κορνηλίου Νέπωτα
-Λεξικό Γ. Ι. Καίσαρα
-Σε συνεργασία με τον Νικόλαο Τζιράκη «Λεξικό ρημάτων Αρχαίας Ελληνικής, ομαλών και ανωμάλων» .
-Έχει συνεργαστεί με τους Αριστοτέλη Κάντα και Σπύρο Κάντα στη συγγραφή του βιβλίου «Ασκήσεις και συμπληρωματικοί κανόνες Νεοελληνικής Γραμματικής».
-Έχει γράψει το βιβλίο «Θουκυδίδη Επιτάφιος, Μετάφραση - Σχόλια».
-Έχει γράψει το βιβλίο «Σοφοκλή Αντιγόνη για τη Βʼ Λυκείου», το οποίο επανεκδόθηκε σε συνεργασία με τον Κ. Ν. Πετρόπουλο και πρόσφατα σε συνεργασία με τον Μ. Σαρρή. Τέλος, έχει συνεργαστεί με πολλούς φιλολόγους στη συγγραφή βιβλίων και στη σειρά μεταφράσεων αρχαίων ελληνικών κειμένων στη σειρά «Ερμηνευτικές αναλύσεις κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και ακόμα στη σειρά «Αναλύσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων για το Γυμνάσιο».
Το 1974 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, Μελπομένη Πατάκη, τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Πατάκη, τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα (είναι επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Σ. Πατάκη Α.Ε.). Υπό την ιδιότητα του εκδότη χρημάτισε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Αθήνας (ΣΕΒΑ), αντιπρόσωπος του ΣΕΒΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ελλάδας (ΠΟΕΒ) και έλαβε μέρος σε σεμινάρια για θέματα του βιβλίου. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του νέου συλλόγου εκδοτών, της Ένωσης Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΕΝΕΒΕ), όπου έχει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και με θέματα στρατηγικής οργάνωσης των εκδοτικών οίκων.