Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603449065
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμφανίζεται κατά τη νηπιακή ηλικία, επιμένει στο χρόνο και στις διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, και μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές δυσκολίες τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και μεγαλώνει. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα σχετικά με την αιτιολογία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ έχει προχωρήσει σημαντικά διεθνώς. Ωστόσο, στον ελλαδικό χώρο η διαταραχή αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα την ελλιπή πληροφόρηση τόσο ως προς τα πρωτογενή συμπτώματα της διαταραχής όσο και ως προς τα δευτερογενή προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, όπως είναι οι μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Οι συγγραφείς του βιβλίου, επιστρατεύοντας την πολύχρονη πείρα και την επιστημονική γνώση τους στον τομέα των αναπτυξιακών και μαθησιακών δυσκολιών, παρουσιάζουν τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα και τις πιο σύγχρονες απόψεις σχετικά με τη φύση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ. Προτείνουν επίσης ένα νέο πλαίσιο προσέγγισης της διαταραχής, την πολυεπίπεδη προσέγγιση, βασιζόμενοι στη γνωσιακή-συμπεριφορική κατεύθυνση και στο εξελικτικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παιδικής ψυχοπαθολογίας. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους ειδικούς ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να κατανοήσουν σε βάθος μια διαταραχή η οποία θεωρείται από πολλούς ερευνητές η πιο κοινή και συνήθης της παιδικής ηλικίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευθύμιος Κάκουρος γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας με ειδίκευση στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία. Εργάστηκε ως ψυχολόγος σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1990 ίδρυσε το Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών «ΑΡΣΗ», όπου, ως επιστημονικός διευθυντής, με τη συνεργασία ομάδας ειδικών ασχολείται με την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αναπτυξιακών και μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης είναι Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων στο χώρο της αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Είναι συν-συγγραφέας σε πέντε επιστημονικά βιβλία και έχει την επιμέλεια δύο ακόμη βιβλίων τα οποία αφορούν σε θέματα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Επίσης συμμετέχει με δεκατέσσερα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό του έργο είναι δημοσιευμένο σε περισσότερες από πενήντα εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους και έχει ανακοινωθεί σε εισηγήσεις του σε περισσότερα από εκατόν πενήντα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο έχουν γίνει πολλές αναφορές (citations) τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιστήμονες. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων, και κριτής άρθρων (reviewer) σε επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κατερίνα Μανιαδάκη είναι ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και Διδάκτωρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας από το University of Southampton στη Μ. Βρετανία. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίου Ψυχολογίας (Maitrise) από το Universite Louis Pasteur-StrasbourgI και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.S.S.) στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου από το Universite Rene Descartes-Paris VIII. Συνεργάζεται με το Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών ΑΡΣΗ από το 1996 και είναι διευθύντρια του Κέντρου από το 2008. Ασχολείται κυρίως με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες καθώς και με τη συμβουλευτική γονέων και την ψυχοθεραπεία εφήβων. Παράλληλα, είναι συν-συγγραφέας σε τέσσερα επιστημονικά βιβλία και έχει την συνεπιμέλεια ενός ακόμη σε θέματα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας, τα οποία αποτελούν συγγράμματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης συμμετέχει με δέκα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι κριτής (reviewer) άρθρων σε δεκατέσσερα και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε οκτώ απ΄ αυτά. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στο συγγραφικό της έργο έχουν γίνει περισσότερες από 400 ετεροαναφορές. Μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου και της American Psychological Association.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα