Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600115048
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Με την επιμέλεια των δύο συγγραφέων που συνέγραψαν την πρώτη μονογραφία για τη ΔΕΠ-Υ στη χώρα μας πριν από δώδεκα χρόνια, δεκαεφτά ειδικοί από το χώρο των επιστημών της ψυχολογίας, της παιδοψυχιατρικής και της παιδονευρολογίας, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική ερευνητική και κλινική εμπειρία σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τη διαταραχή αυτή, συνεργάστηκαν για τη συγγραφή αυτού του συλλογικού τόμου.
Μέσα από τα δεκατέσσερα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου, παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για τη ΔΕΠ-Υ, σε θέματα που προβληματίζουν έντονα τόσο τους ειδικούς όσο και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή. Ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια αφορούν στη φύση της διαταραχής, την αιτιολογία και τη διάγνωσή της. Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνεται στην εκτεταμένη παρουσίαση των πιο σύγχρονων προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται βασικά στους ειδικούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται -ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν- στο χώρο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου αλλά μπορεί να αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής αυτής και να ενημερωθούν για τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που προτείνονται για την αντιμετώπισή της, με άμεσες πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της οικογένειας και του σχολείου.
Ο Ευθύμιος Κάκουρος γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας με ειδίκευση στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία. Εργάστηκε ως ψυχολόγος σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1990 ίδρυσε το Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών «ΑΡΣΗ», όπου, ως επιστημονικός διευθυντής, με τη συνεργασία ομάδας ειδικών ασχολείται με την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αναπτυξιακών και μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης είναι Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων στο χώρο της αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Είναι συν-συγγραφέας σε πέντε επιστημονικά βιβλία και έχει την επιμέλεια δύο ακόμη βιβλίων τα οποία αφορούν σε θέματα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Επίσης συμμετέχει με δεκατέσσερα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό του έργο είναι δημοσιευμένο σε περισσότερες από πενήντα εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους και έχει ανακοινωθεί σε εισηγήσεις του σε περισσότερα από εκατόν πενήντα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο έχουν γίνει πολλές αναφορές (citations) τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιστήμονες. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων, και κριτής άρθρων (reviewer) σε επιστημονικά περιοδικά.
Η Κατερίνα Μανιαδάκη είναι ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και Διδάκτωρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας από το University of Southampton στη Μ. Βρετανία. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίου Ψυχολογίας (Maitrise) από το Universite Louis Pasteur-StrasbourgI και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.S.S.) στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου από το Universite Rene Descartes-Paris VIII. Συνεργάζεται με το Ψυχολογικό Κέντρο Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών ΑΡΣΗ από το 1996 και είναι διευθύντρια του Κέντρου από το 2008. Ασχολείται κυρίως με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες καθώς και με τη συμβουλευτική γονέων και την ψυχοθεραπεία εφήβων. Παράλληλα, είναι συν-συγγραφέας σε τέσσερα επιστημονικά βιβλία και έχει την συνεπιμέλεια ενός ακόμη σε θέματα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας, τα οποία αποτελούν συγγράμματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης συμμετέχει με δέκα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι κριτής (reviewer) άρθρων σε δεκατέσσερα και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε οκτώ απ΄ αυτά. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στο συγγραφικό της έργο έχουν γίνει περισσότερες από 400 ετεροαναφορές. Μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου και της American Psychological Association.