Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604672776
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η σειρά `Καινοτομίες στην Εκπαίδευση` αποβλέπει να συμβάλλει στη σθεναρή περιχάραξη του εκπαιδευτικού έργου και της διδακτικής πράξης των υποψήφιων και των υπηρετούντων εκπαιδευτικών με δημοσιεύσεις σχετικές με την πραγμάτευση καινοτόμων θεμάτων. Η σειρά απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται σε κάθε σχολική μονάδα ανάμεσα στον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, σε συνάρτηση με το ύφος ηγεσίας που υιοθετεί ο διευθυντής και τις θεωρίες διοίκησης που εφαρμόζει στην πράξη. Γίνεται μία προσπάθεια εννοιολογικής διασαφήνισης του όρου διαπροσωπικές σχέσεις και προσδιορισμού της σπουδαιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων γενικά, στον εργασιακό χώρο, στην εκπαίδευση και τη σχολική μονάδα ειδικά. Επιχειρείται, κυρίως μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις, ο προσδιορισμός των παραγόντων που διαμορφώνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ διευθυντή σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών (και στις δύο σχολικές βαθμίδες), η συσχέτιση των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ διευθυντή και εκπαιδευτικών με τον τρόπο διοίκησης της σχολικής μονάδας και το ύφος ηγεσίας που υιοθετεί ο διευθυντής, και τέλος, η συνοπτική παρουσίαση των θεωριών διοίκησης, των θεωριών ηγεσίας και των τύπων ηγέτη/ διευθυντή που συμβάλουν στη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στον διευθυντή της σχολικής μονάδας και τους εκπαιδευτικούς.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).
Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.
Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.