Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607089120
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Θα πρέπει να σημειωθεί εν κατακλείδι ότι η παρούσα συλλογή άρθρων δεν αποβλέπει στην καθιέρωση οριστικών μεθοδολογικών επιταγών για το συγκεκριμένο χώρο. Αποτελεί μάλλον περιδιάβαση σε μερικές από τις σημαντικότερες νέες μεθοδολογικές κατευθύνσεις της διανοητικής ιστορίας. Είτε θεωρηθεί ως μελέτη μεμονωμένων διανοητών ή διανοητικών κινημάτων και τάσεων, σχολών σκέψης, της συλλογικής συνείδησης ή της λόγιας και λαϊκής κουλτούρας, η διανοητική ιστορία στρέφεται προς ολοένα και διαφορετικές κατευθύνσειςς, εμμένοντας σθεναρά, όπως φαίνεται, μόνο στην έννοια του μεθοδολογικού πλουραλισμού. (από τον πρόλογο της Έφης Γαζή)
Η Έφη Γαζή είναι λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Essex (Μεγάλη Βρετανία). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Φλωρεντίας (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και Brown (ΗΠΑ). Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Scientific National History: The Greek Case in Comparative Perspective (1850-1920)" καθώς και άρθρα σχετικά με ζητήματα διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας και ιστορίας της ιστοριογραφίας. Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Historein".
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: α. "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα. Η περίπτωση του περιοδικού "Νέον Κράτος" (1973-1941)", Παπαζήσης, Αθήνα 1989, β. "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα. Το έργο και η σκέψη του Νεοκλή Καζάζη (1849-1936)", Τροχαλία, Αθήνα 1996, γ. "Από την Ιστορία στις ιστορίες. Προσεγγίσεις στην ιστορία της ιστοριογραφίας, την επιστημιολογία και τη διδακτική της Ιστορίας", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1998, δ. "Αναζητώντας την Ευρώπη. Οι αντινομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης", Μεταίχμιο, Αθήνα 2000, ε. Είναι επίσης μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ιστορίας (επιλογής) της Α΄ Λυκείου: "Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του", ΟΕΔΒ, Αθήνα 1998 και υπεύθυνος της συγγραφικής ομάδας του νέου σχολικού βιβλίου "Ιστορίας γενικής παιδείας της Γ΄ λυκείου", εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2000. Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, Θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά στην ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ο αιώνα, στη διδακτική της ιστορίας, στην ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Ο Hayden White, αμερικανός ιστορικός και θεωρητικός της ιστορίας, γεννήθηκε το 1928 στο Martin του Tennessee. Αποφοίτησε από το Wayne State University το 1951 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Michigan (MA 1952, PhD 1956). Δίδαξε στο Wayne State University (1955-1958), στο University of Rochester (1958-1968), στο University of California, Los Angeles (1968-1973), στο Wesleyan University (1973-1978) και από το 1978 δίδασκε ιστορία της συνείδησης στο University of California, Santa Cruz. Διάσημος κυρίως για το έργο του "Metahistory. The Historical Imagination in Nineteenth-Century Europe" (1973), το οποίο σηματοδότησε μια ριζοσπαστική αλλαγή στη σύγχρονη θεωρία της ιστορίας. Σε αυτό υποστήριξε ότι η ιστορική συγγραφή μοιάζει κατά πολλούς τρόπους με τη λογοτεχνική, καθώς μοιράζονται την ιδιότητα της αφηγηματικότητας, ιδιότητα που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία νοήματος. Με το έργο του ο White έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητα ύπαρξης αντικειμενικής επιστημονικής ιστοριογραφίας.
Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαρτίου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Roger Chartier (Λυών, 1945) είναι Γάλλος ιστορικός της σχολής των Annales. Η εργασία του αφορά κατά κύριο λόγο την ιστορία του βιβλίου, των εκδόσεων και της ανάγνωσης. Το 1970 εκλέχτηκε βοηθός καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μεταξύ 1978-2006 δίδαξε ως λέκτορας, καθηγητής και στη συνέχεια διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Το 2006 εκλέχτηκε καθηγητής στο College de France. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης και αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα