Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600112399
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα Διακριτά Μαθηματικά είναι η περιοχή των Μαθηματικών που μελετά διακριτές δομές, όπως είναι οι ακέραιοι αριθμοί, οι γράφοι, οι λογικές προτάσεις, οι αλγόριθμοι, οι δομές δεδομένων κ.ά. Αντιθέτως, συνεχείς δομές όπως οι πραγματικοί αριθμοί και αντίστοιχες έννοιες όπως η παράγωγος και το ολοκλήρωμα αποτελούν αντικείμενο των Συνεχών Μαθηματικών. Τα Διακριτά Μαθηματικά χρησιμοποιούνται στη μαθηματική θεμελίωση του ψηφιακού (διακριτού) χαρακτήρα της Επιστήμης των Υπολογιστών. Ειδικότερα χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπως Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων, Θεωρία Υπολογισμού, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα, Δίκτυα κ.ά. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει με τρόπο απλό, κατανοητό αλλά και ταυτοχρόνως μαθηματικά αυστηρό τις βασικές έννοιες της περιοχής. Συμπληρώνεται από μία πλούσια συλλογή λυμένων ασκήσεων. Απευθύνεται σε αναγνώστες χωρίς προηγούμενες γνώσεις στην περιοχή. Προσφέρεται για χρήση ως βοήθημα για ανεξάρτητη μελέτη αλλά και ως διδακτικό σύγγραμμα για μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου οποιουδήποτε τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης όπου καλύπτονται θέματα Διακριτών Μαθηματικών. Αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο καλύπτει τα αντικείμενα: Στοιχειώδη Συνδυαστική, Γεννήτριες Συναρτήσεις, Σχέσεις Αναδρομής, Θεωρία Μέτρησης Polya και την τεχνική μέτρησης του Εγκλεισμού-Αποκλεισμού. Το δεύτερο αποτελείται από τη συλλογή λυμένων ασκήσεων. Οι ασκήσεις είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και παρέχουν τη δυνατότητα για σταδιακή εμβάθυνση στα θέματα που παρουσιάζονται στο πρώτο μέρος του τόμου. Μέρος των Διακριτών Μαθηματικών είναι και η Θεωρία Γραφών, η οποία όμως καλύπτεται σε άλλο βιβλίο.
O Λευτέρης Μ. Κυρούσης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973, στο οποίο είχε εισαχθεί, ως πρώτη του προτίμηση, πρώτος στη σειρά επιτυχίας το 1969. Σε όλη τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του ήταν υπότροφος του ΙΚΥ. Έλαβε το διδακτορικό του το 1978 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων σε Μαθηματική Λογική, Διακριτά Μαθηματικά, Σχεδιασμό και Ανάλυση Αλγορίθμων, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα, Κατανεμημένο Υπολογισμό, Όραση μέσω Υπολογιστή, κ.ά. Τα άρθρα του μνημονεύονται σε μεγάλο αριθμό εργασιών σε περιοδικά Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών, Φυσικής, Ιατρικής Εικονογραφίας, Ψυχολογίας καθώς και Επιστημών Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου. Σε συνεργασία με άλλους, έχει επιμεληθεί την έκδοση τριών τόμων με συλλογή εργασιών και έχει συγγράψει τρία διδακτικά βιβλία στα ελληνικά. Έχει επισκεφθεί πολλά διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Φυσικής) όπου έχει διδάξει μαθήματα ή έχει δώσει προσκεκλημένες ομιλίες. Είναι μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Χρήστος Ι. Μπούρας, έλαβε το Δίπλωμα Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1985 και στη συνεχεία απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμα του από το ίδιο Τμήμα. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, θέματα Παγκόσμιου Ιστού. Έχει 300 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 8 βιβλίων στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Harvard U. PhD (1982), Harvard U. MSc, ΕΜΠ Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος (1978). Διατέλεσε Ερευνητής του Harvard, Επίκουρος Καθηγητής του NYU. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1990. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος επί 6ετία και είναι Διευθυντής του ΕΑΙΤΥ (του ΥπΕΠΘ) από το 1996. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και με το Πρώτο Πανελλήνιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Θεωρητική Πληροφορική και διακεκριμένος Επισκέπτης Ερευνητής του Max Planck Informatic. Διατέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας στο IST/EU και τώρα είναι μέλος του ISTAG. Η Έρευνα του εστιάζει σε Αλγόριθμους και Πολυπλοκότητα. Έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία (2 διεθνούς κυκλοφορίας) στο πεδίο του και πληθώρα Ερευνητικών Εργασιών. Διατελεί σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Α. Βουτσαδάκης απεφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1993. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα στα Μαθηματικά από το Iowa State University το 1998 και εργάστηκε ως Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Case Western Reserve University του Cleveland και στο New Mexico State University. Τώρα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Lake Superior State University στην πολιτεία του Michigan ενώ ταυτόχρονα εργάζεται για την απόκτηση δευτέρου διδακτορικού διπλώματος στη θεωρία της Επιστήμης των Υπολογιστών. Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι κυρίως στην περιοχή της Αφηρημένης Αλγεβρικής Λογικής αλλά έχει επίσης εργασίες στην Κατηγορική Άλγεβρα και στις Διατεταγμένες Αλγεβρικές Δομές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα