Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789602566169
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η τοποθέτηση στο πεδίο της ψυχανάλυσης, δηλαδή η αναγνώριση του ασυνειδήτου και η παραδοχή των επιπτώσεών του, συνεπάγεται παράλληλα την αναγνώριση της ευρύτητας του πεδίου έρευνας της ψυχανάλυσης. Η `Ψυχανάλυση`, έτσι όπως ορίσθηκε από τον Φρόυντ, δεν περιορίζεται στο πεδίο της όποιας αμιγούς τυπικής κλινικής άσκησης. Στοχεύει το Άγνωστο, το Άλλο, όπου αυτό βρίσκεται τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό επίπεδο, στα συμπτώματα της παθολογίας αλλά και σε κάθε ανθρώπινο έργο. Η έρευνα στο πεδίο της ψυχανάλυσης δεν δεσμεύεται μόνο από την ευρύτητα του πεδίου, αλλά και από την κατάργηση της άποψης περί στεγανών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών πεδίων.
Επομένως, σήμερα, στην εποχή της `αποκτηματολόγησης της γνώσης`, είναι πλέον από σαφές ότι η πρόταση του Φρόυντ σχετικά με την αναγκαιότητα μιας εξαιρετικά ευρείας μόρφωσης του ψυχαναλυτή, που θα περιλάμβανε `... τις θεωρητικές επιστήμες, την ψυχολογία, την ιστορία, την ανατομία, τη βιολογία και την ιστορία της εξέλιξης`, δεν ήταν απλώς ένα ιδεώδες του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, δεν είναι μόνο γενικά μια καθιερωμένη πρακτική στο πεδίο της επιστήμης, αλλά και μια επιστημολογική αναγκαιότητα. Τα κείμενα αυτού του τόμου επιχειρούν αναγνωστικές διαδρομές, στοχεύοντας το Άγνωστο κειμένων, θεσμών και υποκειμένων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αθανάσιος Καράβατος είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ. Διετέλεσε Διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ [1998-2007]. Είναι εκδότης του περιοδικού "Σύναψις" (τριμηνιαία Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και των Επιστημών του Ανθρώπου).
Ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Τζαβάρας, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες και ιατρικές του σπουδές. Από το 1965 μέχρι το 1978 έζησε στο Παρίσι όπου μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη νευρολογία-ψυχιατρική, ερεύνησε στο πεδίο της νευροψυχολογίας και μαθήτευσε στην ψυχανάλυση, στο πλαίσιο της Λακανικής Σχολής. Από το 1978 δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και από το 1998, ως καθηγητής ψυχιατρικής, αρχικά στο τμήμα Νοσηλευτικής και μετέπειτα στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Παν. Αθηνών. Υπήρξε συνεκδότης της σειράς "Τρίαψις Λόγος", των εκδόσεων Εξάντας και ήταν μέλος της τετραμελούς Συντακτικής Ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού "Εκ των υστέρων" και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Σύναψις". Δημοσίευσε περί τα 250 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά και επιμελήθηκε την έκδοση περίπου τριάντα πέντε βιβλίων. Τελευταία δικά του βιβλία, ήταν: "Αγαπητέ αδελφέ Βασίλειε" (Εξάντας, 1999), "Ψυχανάλεκτα" (Νήσος, 2005), "Ταξίδι από τα Κύθηρα" (Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, 2007), "Οδός Ιπποκράτους" (Πλέθρον, 2011). Το 2006 αποσύρθηκε από την πανεπιστημιακή διδασκαλία, ως ομότιμος καθηγητής. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 77 ετών.
Η Ελένη Τζαβάρα το γένος Πριοβόλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Έζησε στο Παρίσι από το 1965 έως το 1978, όπου σπούδασε ψυχολογία στη Σορβόνη, νευροψυχολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (VIe section), κοινωνική ανθρωπολογία και εθνογλωσσολογία στην EHESS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Από το 1980 εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχαναλύτρια. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Φροϋδικών Μελετών "Φημί" (1988-1992) και του Ομίλου Ελλήνων Ψυχαναλυτών, από το 1997 είναι μέλος της ομάδας σύνταξης του ψυχαναλυτικού περιοδικού "Εκ των υστέρων".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα