Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ

Δεκαεννέα συνθέτες μελοποιούν Κωστή Παλαμά

Κωστής Παλαμάς

Κωστής Παλαμάς

Κωστής Παλαμάς (Συγγραφέας)

Ο Κωστής Παλαμάς ήταν απόγονος μιας παλαιάς οικογένειας που εμφανίσθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Γενάρχης της υπήρξε ο Παναγιώτης Παλαμάρης. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859. Σε ηλικία 7 χρονών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Σε ηλικία μόλις 16 χρονών αρχίζει σπουδές νομικής, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του. Το 1876 έρχεται στην Αθήνα όπου και γράφεται στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Γρήγορα όμως θα εγκαταλείψει τη Νομική, και έτσι αποφασίζει να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Παρά το ότι θα ασχοληθεί με τη ΝΕΑ ελληνική λογοτεχνία, το πρώτο του έργο, που θα δημοσιευτεί το 1876 με τίτλο "Ερώτων ΄Eπη" θα γραφτεί σε υπερκαθαρεύουσα. Το 1886 θα κυκλοφορήσει η πρώτη του συλλογή στη δημοτική και το 1889 δημοσιεύεται ένα από τα καλύτερα έργα του, ο "Ύμνος της Αθηνάς", ο οποίος θα βραβευτεί στο Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. Αυτό είναι και το πρώτο του βραβείο. Εισηγητής του διαγωνισμού αυτού ήταν ο Νικόλαος Πολίτης. Το 1892 δημοσιεύει τη συλλογή "Τα μάτια της ψυχής μου", η οποία βραβεύτηκε και αυτή, το 1890. Το 1897 γίνεται γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δουλειά για την οποία αμοιβόταν αρκετά καλά, και έτσι απέκτησε την οικονομική άνεση για να συνεχίσει το έργο του. ΄Ενα χρόνο αργότερα, το 1898, δημοσιεύει δύο ποιητικές συλλογές, το "΄Αστυ" και τον "Τάφο". Ακολουθεί μια περίοδος έμπνευσης και ο Παλαμάς γράφει το 1900 τους "Χαιρετισμούς της Ηλιογέννητης", το 1904 την "Ασάλευτη Ζωή", το 1907 τον "Δωδεκάλογο του Γύφτου", το 1910 την "Φλογέρα του Βασιλιά" και το 1919 "Τα Δεκατετράστιχα", τα οποία δημοσιεύονται και στην Αλεξάνδρεια. Το 1925 παίρνει το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και με την ίδρυση της Ακαδημίας των Αθηνών γίνεται και ένα από τα βασικά στελέχη της. Το 1928 δημοσιεύει τους "Δειλούς και σκληρούς στίχους" (Σικάγο) και το 1930 ή, κατά άλλους, το 1931 γίνεται πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου 1943, και η πάνδημη κηδεία του μετατρέπεται σε εκδήλωση αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον του Γερμανού κατακτητή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Κόκκαλης (Συνθέτης)


Φοίβος Δεληβοριάς

Φοίβος Δεληβοριάς (Συνθέτης)

Ο Φοίβος Δεληβοριάς γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη και θεωρητικά-πιάνο στο Ωδείο Athenaeum. Το 1989, κυκλοφορεί από το Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι ο δίσκος του "Η παρέλαση" σε στίχους και μουσική δική του. Έξι χρόνια αργότερα, το 1995, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο "Η Ζωή Μόνο Έτσι Είναι Ωραία", στον οποίο υπογράφει το στίχο, τη μουσική και ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου (ντουέτο σε ένα τραγούδι) και ο Θανάσης Βέγγος ως ράπερ! Το χειμώνα του ίδιου χρόνου εμφανίζεται μαζί με τον Ορφέα Περίδη, και τον επόμενο -άνοιξη και καλοκαίρι του 1996- με το Διονύση Σαββόπουλο. Συνεργάζεται με το Νίκο Πορτοκάλογλου στο δίσκο "Άσωτος Υιός", καθώς και με τα Ημισκούμπρια. Το 1997 εμφανίζεται με δικό του σχήμα στις "Γραμμές" της Αθήνας και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δίνει συναυλίες σε όλη τη χώρα. Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Χάλια", ο οποίος περιέχει δώδεκα καινούρια τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος, ενώ συμμετέχει και η Καίτη Γαρμπή.


Νίκος Ζούδιαρης

Νίκος Ζούδιαρης (Συνθέτης)

Ο Νίκος Ζούδιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα (Νέα Λιόσια) το 1959 και σπούδασε μουσική και οικονομικά. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα με δύο άλμπουμ τα οποία έγιναν χρυσά: "Στην Αγορά του Κόσμου" (1993) και "Όπως Μυστικά και Ήσυχα" (1995), αμφότερα με την ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Το 1998 κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Αφήλιο" και ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου και το 2001 ο τέταρτος δίσκος του με τίτλο "Ένας Κύκνος Κλαίει" και ερμηνευτή τον Απόστολο Ρίζο. Έχει συμμετάσχει στους δίσκους "Της Φαντασίας Θήλυ" (Τάκης Μπουρμάς) και "Το Αρωμα του Χρόνου" (Κώστας Θωμαΐδης), ενώ στο διπλό άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα "Η Ασφαλτος που Τρέχει" υπογράφει τρία τραγούδια.

Νίκος Ξυδάκης

Νίκος Ξυδάκης (Συνθέτης)

Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Η καταγωγή του είναι από τα νησιά της Σάμου και της Κάσου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την Εκδίκηση της γυφτιάς. Δίσκοι του: Τα δήθεν (1979), Πρώτο βράδυ στην Αθήνα (1983), Μανία (1985), Κοντά στη δόξα μια στιγμή (1987), Κάιρο-Ναύπλιο-Χαρτούμ (1989), Πρός τον κύριον Γεώργιο Δέ Ρώσση (1990), Τένεδος (1991), Βενετσιάνα (1993), Μέλι των γκρεμών (1994), Ημερολόγιο (1996), Βουή του Μύθου (1996), Ακρωτήριο Ταίναρον (1997), Το αμάρτημα της μητρός μου (1999), Νίκος Ξυδάκης - Σωκράτης Μάλαμας (1999), Θεατρικά (2000). Έχει μελοποιήσει ποιητές (Σολωμός, Λαπαθιώτης, Βιζυηνός, Μπωντλαίρ, κ.ά.), ενώ έχει γράψει τη μουσική σε κινηματογραφικά και θεατρικά έργα. Έχει συνεργαστεί τακτικά με τους στιχουργούς Μανώλη Ρασούλη, Μιχάλη Γκανά και Θοδωρή Γκόνη. Τραγούδια του έχουν πει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μελίνα Κανά, η Δώρα Μασκλαβάνου, ο Νίκος Παπάζογλου κ.ά. Από το 1983 εμφανίζεται συστηματικά και σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του. Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Λουδοβίκος των Ανωγείων (Συνθέτης)

Γεννήθηκε το 1951 στα Ανώγεια της Κρήτης. Το όνομά του είναι Γιώργης Δραμουντάνης. Τη μάνα του τη λένε Λουλουδιά και τον πατέρα του Βασίλη. Είναι έξι αδέρφια: ο Νίκος, ο Μανώλης, ο Γιάννης, η Μαίρη και ο Δημήτρης. Θάλασσα είδε πρώτη φορά στα 11 του χρόνια. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να κάνει ζωγραφική κι άρχισε με τον πιο κατάλληλο τρόπο: σπουδάζοντας στην ΑΣΟΕΕ οικονομικά. Έφτασε μεν στο πτυχίο, μα εκείνο δεν τον καταδέχτηκε ποτέ. Το 1979 γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στα Ανώγεια, που είχε επιλέξει για τις Μουσικές Γιορτές του. Ο συνθέτης τον άκουσε να τραγουδά ένα βράδυ με το μαντολίνο και τους φίλους του και την άλλη μέρα του έδωσε το τηλέφωνό του, με το "Χατζιδάκις" γραμένο με δύο "γιώτα". Ο Λουδοβίκος τον ρώτησε γιατί και του είπε πως τα "ήτα" τον παχαίνουν! Ο Χατζιδάκις τον έμαθε πώς να κάνει ζωγραφική γράφοντας τραγούδια από τότε μέχρι σήμερα!


Γιάννης Αρχιμανδρίτης (Συνθέτης)


Σταμάτης Κραουνάκης

Σταμάτης Κραουνάκης (Συνθέτης)

Γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο. Έως το τέλος της δεκαετίας του ΄90 είχε γράψει μουσική και τραγούδια σε 34 δίσκους και μουσική σε 50 έργα για το θέατρο. Η συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου ξεκίνησε με το δίσκο «Σκουριασμένα Χείλη» (1981), τα τραγούδια του οποίου ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού, και συνεχίστηκε από το 1985 και μετά με πρώτο δίσκο το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» στον οποίο τραγουδούσε η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, που υπήρξε η κύρια ερμηνεύτρια των τραγουδιών του. Δισκογραφικά συνεργάστηκε επίσης με την Τάνια Τσανακλίδου στο δίσκο «Μαμά γερνάω», τον Κώστα Μακεδόνα, το Φάνη Μεζίνη, το Δημήτρη Μπάση και τη Δήμητρα Παπίου στο soundtrack της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει». Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Επέστρεψε στη δισκογραφία με το αιρετικό άλμπουμ «Σπεράντζα» και ανέβασε μια σειρά παραστάσεων σε μουσικές σκηνές, με πιο πρόσφατη το «Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο». Οι πιο πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του είναι «Τα μπλουζ τα λαϊκά» με ερμηνευτή το Φάνη Μεζίνη και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» με βασική ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα.

Χαΐκ Γιαζιτζιάν (Συνθέτης)


Κωστής Ζευγαδέλλης (Συνθέτης)


Χρίστος Θεοδώρου (Συνθέτης)


Σοφία Καμαγιάννη (Συνθέτης)


Κώστας Λειβαδάς (Συνθέτης)


Κώστας Μακράς (Συνθέτης)


Δώρα Παναγοπούλου (Συνθέτης)


Ορφέας Περίδης

Ορφέας Περίδης (Συνθέτης)

Ο Ορφέας Περίδης γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική παίρνοντας πτυχίο αρμονίας και κιθάρας. Στη διάρκεια των σπουδών του εργάζεται ως κιθαρίστας σε λαϊκά μαγαζιά και συμμετέχει ως τραγουδιστής στο δίσκο "Στρουμφάκια". Αργότερα διδάσκει κλασική κιθάρα σε ωδεία και το 1986 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Το 1991 παίρνει το τέταρτο βραβείο στους Αγώνες Τραγουδιού της Καλαμάτας με το τραγούδι "Ο Ρομπέν των καμένων δασών". Το 1993 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Αχ Ψυχή Μου Φαντασμένη", ο οποίος έγινε "χρυσός" και τρία χρόνια αργότερα, το 1996, το επίσης "χρυσό" άλμπουμ "Καλή Σου Μέρα Αν Ξυπνάς". Έχει συνεργαστεί με τους Νίκο Μαμαγκάκη, Νίκο Παπάζογλου, Μανώλη Ρασούλη, Διονύση Σαββόπουλο, Θοδωρή Γκόνη. Από το 1993 εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Ιούλιο του 1998 συνεργάστηκε στο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη "Ο Ήλιος του Γενάρη", ενώ το χειμώνα της ίδιας χρονιάς οι δύο καλλιτέχνες εμφανίστηκαν και ζωντανά. Το 1999 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Για Πού Το΄βαλες Καρδιά Μου", σε μουσική-στίχους του ίδιου αλλά και στίχους των Θοδωρή Γκόνη, Νίκου Τριανταφυλλόπουλου και Νατάσας Μεσσήνη.

Γιώργος Ανδρέου (Συνθέτης)

Ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Πιάνο έμαθε από μικρός σε ωδείο, στη συνέχεια τέλειωσε τη νομική που τον είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημα στη μουσική του πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα "Αλέ Ρετούρ", μαζί με τον Στάθη Παχίδη, με τον οποίο ηχογράφησαν τον δίσκο "Σαν ελληνική ταινία". Αργότερα, στην Αθήνα, έφτιαξε με μια άλλη παρέα το συγκρότημα "Morel". Ακολούθησαν οι μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ενορχήστρωση (δίσκοι των Αναστασία Μουτσάτσου, Αφροδίτης Μάνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινού, κ.ά.) αλλά σιγά σιγά και με τη σύνθεση δικών του τραγουδιών. Πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Γιώργου Ανδρέου ήταν το "Κορίτσι και γυναίκα" με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, ένας δίσκος που έγινε γνωστός σιγά σιγά (μεγαλύτερη επιτυχία το "Να μʼ αγαπάς" -ο δίσκος γεννήθηκε σαν ιδέα όταν ο νέος τότε ενορχηστρωτής ανέλαβε να ηχογραφήσει κάποια δημοτικά και σμυρνέικα τραγούδια με την Ε. Τσαλιγοπούλου και εκείνη τον ενέπνευσε να συνθέσει πρωτότυπα τραγούδια). Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τον δίσκο "Αρζεντίνα" και με το "Αλλάζει κάθε που βραδιάζει" που ο Ανδρέου ενορχήστρωσε κάνοντας ευρύτατη χρήση του ηλεκτρικού ήχου και στροφή προς ένα πιο ποπ αποτέλεσμα. Ενδιάμεσα συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη στον δίσκο "Η πόλη που ονειρεύτηκα" και με αρκετούς νεότερους αλλά και πιο παλιούς τραγουδιστές στον δίσκο "Δέκα τελευταία χρόνια". Το 1995 κυκλοφόρησε το "Τραγούδια του παράξενου κόσμου" με την Τάνια Τσανακλίδου. Ωριμότερη στιγμή της καριέρας του θεωρείται η "Μικρή Πατρίδα", σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Στο διάστημα όλης της δεκαετίας του ʼ90 ο Ανδρέου έγραψε τραγούδια για αρκετούς άλλους, νεότερους κυρίως, τραγουδιστές, ενώ συνέχισε να ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την ενορχήστρωση. Με τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αφροδίτη Μάνου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζουδιάρη, Γιώργο Ζήκα, Μίνωα Μάτσα, Στάμο Σέμση, Κώστα Χαριτάτο, Μανώλη Γιλιάτσο, Γιώργο Κούκιο και άλλους. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και πολλά -ανέκδοτα ακόμη- ορχηστρικά κομμάτια. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα. Η δισκογραφική εργασία του με τίτλο "Χελιδόνια της Βροχής", σε στίχους του ποιητή Διονύση Καρατζά, μουσική εκτέλεση από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Μάριο Φραγκούλη, το Δημήτρη Μπάση και τη Βάκια Σταύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Υπήρξε μουσικός παραγωγός του πρώτου δίσκου της Αθηνάς Ανδρεάδη στην Αγγλία, που συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές.

Kenize Mourad

Kenize Mourad (Συγγραφέας)

H Kενιζέ Mουράτ (Kenize Mourad) γεννήθηκε το 1939 στο Παρίσι. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Iνδία και στο Πακιστάν. Tο 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερη ρεπόρτερ. Aπό το 1970 ώς το 1983 συνεργαζόταν με το περιοδικό Nουβέλ Oμπσερβατέρ, σαν ειδική στα ζητήματα της Mέσης Aνατολής και της Iνδίας. Aναλάμβανε συνήθως πολεμικές ανταποκρίσεις και κάλυψε κυρίως τις επαναστάσεις στο Iράν και στην Aιθιοπία, καθώς και τους πολέμους του Λιβάνου. Tο 1983 εγκατέλειψε το περιοδικό για ν΄ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Tο πρώτο της μυθιστόρημα, Tης νεκρής πριγκίπισσας (1988), σημείωσε καταπληκτική επιτυχία. Tο δεύτερο, O κήπος του Mπανταλπούρ (1998), συνεχίζει ουσιαστικά την αφήγηση του πρώτου. Και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
93
Διαστάσεις:
13x15
Βάρος:
0.186 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση