Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608678590
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πρόκειται για μια συλλογή πεζογραφημάτων από συγγραφείς, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες που το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι σπούδασαν και έζησαν στη Γαλλία από τη δεκαετία του `60 μέχρι σήμερα.
Η φοιτητική ζωή, οι συνθήκες διαβίωσης σε μια άλλη χώρα, οι αγωνίες της καθημερινότητας, η νοσταλγία, οι κλαυσίγελες καταστάσεις, αλλά και οι δύσκολες συνθήκες στη δικτατορία, η Γαλλία του πολιτισμού και της πολιτικής, είναι το φόντο της αφήγησης των ιστοριών.
Ο Τέος Ρόμβος ήρθε στον κόσμο το 1945 στην Αθήνα. Νυχτερινά σχολεία, ξύλο με παρακρατικούς, διάφορες δουλειές, αλητεία. Πέρασε χρόνια της νιότης του στη Λατινική Αμερική, στην Ιαπωνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αφρική, στη Δυτική Ευρώπη. Στη Γαλλία παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου και κάνει τις πρώτες του πειραματικές ταινίες. Αργότερα στη Γερμανία: παρέες με γερμανούς λογοτέχνες, ταινίες που δεν τελειώνουν ποτέ· εργάζεται στη γερμανική τηλεόραση· γράφει σενάρια και κασέτες με λογοτεχνία. Στην Αθήνα της μεταπολίτευσης, ανοίγει το βιβλιοπωλείο "Οκτάπους" και κάνει εκδόσεις. Εκδότης του περιοδικού "Τρύπα". Εργασίες του δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες. Ζει και συγγράφει στη νήσο Σύρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Σιάφκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στη Σικελία της Ιταλίας. Έχει εργαστεί αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως υπεύθυνος τμημάτων και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδόν πάντα στο χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Συνεργάζεται πλέον με το "Επτά" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1999 με το μυθιστόρημα "Ένας χωρισμός" (Αστάρτη). Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα, δοκίμια και ποίηση από τα ιταλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο πεζογράφος, μεταφραστής και εικαστικός Πάνος (Πητ) Κουτρουμπούσης (1937-2019) γεννήθηκε στη Λιβαδειά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Ρώμη και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, χωρίς όμως να την παρακολουθήσει. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1958 ως εκπρόσωπος της λογοτεχνίας beat, με δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Αθηναϊκά Γράμματα", σε έντυπα του Λεωνίδα Χρηστάκη και σε άλλα περιοδικά της εποχής, ενώ παράλληλα εργάστηκε στον κινηματογράφο ως βοηθός παραγωγής ταινιών. Συμμετείχε στην παρέα των "Ελλήνων Υπαρξιστών", μέλη της οποίας ήταν τότε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Δημήτρης Πουλικάκος. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Γιώργου Μακρή και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Πάλι", το 1963. Με τον ερχομό της δικτατορίας, το 1967, έφυγε στο Λονδίνο όπου δούλεψε στο ραδιόφωνο και στην εικονογράφηση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Πέρασε λίγα χρόνια στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική, δουλεύοντας σε περιοδικά και εκθέτοντας την εικαστική δουλειά του. Το 1978 κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο του βιβλίο, "Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι y otros ταχυδράματα y historias περίεργες". Τη δεκαετία του ’80 δημοσίευσε διηγήματα και ιστορίες σε πολλά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Βαβέλ", "Ταχυδρόμος" και "Αντί". Έργα του (ταχυδράματα, ήτοι μίνι θεατρικά έργα με παραλλαγμένες στιγμές της καθημερινότητας, η ερμηνεία των οποίων αφήνεται στον θεατή), παρουσιάστηκαν στο "Τρίτο Θέατρο" της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το λογοτεχνικό έργο του Κουτρουμπούση είναι ένα μίγμα σουρεαλισμού, λαϊκής αφήγησης, φανταστικής λογοτεχνίας, κόμικ, λεξιπλασίας και μπητ λογοτεχνίας, ενώ η μετέπειτα δουλειά του αποτελείται από μεγαλύτερα μυθοπλαστικά και σατιρικά κείμενα. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει εικονογραφήσεις για εξώφυλλα περιοδικών, ζωγραφισμένα κολάζ, φωτογραφίες και κατασκευές. Εξέδωσε τα βιβλία: "Εν αγκαλιά de Κρισγιαούρτι y otros ταχυδράματα y historias περίεργες", 1978, β΄ 1987· "Περίεργες ιστορίες-ταχυδράματα", 1978· "Στον θάλαμο του Μυθογράφφ: μικρο-ιστορίες", 1992· "Η ταβέρνα του Ζολά: Καινούργιες και μεταχειρισμένες μικρο-ιστορίες", 1997· "Το κεντράκι του Ταρζάν και άλλα παραμύθια", 2005· "Εικόνες στην άμμο. Ο Μπάροουζ στην Ουάσινγκτον", 2005. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Φοίβος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος, ερυενητής Υπ. διδάκτορας ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου γεννήθηκε στους Κωστακιούς Άρτας. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι "συγκριτική πολιτική" και επικοινωνία. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο (Γ΄Πρόγραμμα, Δίαυλος 10). Υπήρξε διευθυντής στα περιοδικά "Χάος", "Account", "Ταξιδεύοντας", και αρχισυντάκτης στο "Ithaca" του ΕΚΕΒΙ. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Εξουσία", "Ελευθεροτυπία-Βιβλιοθήκη", "Καθημερινή" και διατέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Η Βραδυνή". Έγραψε τα βιβλία: "Κάπου να δω το πρόσωπό μου", "Homo Americanus" και "Το ματωμένο θέρος του 1882). Διαχειρίζεται και γράφει στον ιστότοπο ARTInews.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Γεωργαμλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι πρώτες του παιδικές εικόνες είναι από τα Παλαιά Σφαγεία και τη Νέα Σμύρνη. Ωστόσο μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τη Μικρά Ασία η μια ρίζα και από τη Δίβρη η άλλη. Σπούδασε στο Παρίσι Γαλλική Λογοτεχνία με πτυχιακή (Maitrise) στην προφορική λογοτεχνία. Είναι καθηγητής Γαλλικών από το 1985 στη Νέα Ερυθραία όπου ίδρυσε το δικό του Κέντρο Ξένων Γλωσσών, ώσπου το 1996 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (16ο Γυμνάσιο Περιστερίου). Συνεργάζεται από το 2000 ως μεταφραστής με το "Ε-Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Διονύσης - Δημήτρης Κουτσούρης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1995 είναι τακτικός καθηγητής στο ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 ερευνητικά άρθρα και πάνω από 150 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας (30 Σεπτεμβρίου 1926 - 30 Ιουνίου 2007) γεννήθηκε το 1926 στη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Το επόμενο έτος η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, πόλη την οποία έμελλε να μην εγκαταλείψει ποτέ. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1947 με διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1952 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα αγρίμια του άλλου δάσους", η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου έγραψε μεταξύ άλλων: "Ο νέος πεζογράφος ξέρει πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα των αναμνήσεών του, ξέρει τι καλύτερο να κρατήσει απ΄ όσα του προσκομίζει η μνήμη του". Το 1955 ιδρύεται το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία", το οποίο, παράλληλα με τη συγγραφική δουλειά του, αναδείχθηκε σε έργο ζωής, με υπεύθυνο έκδοσης τον ίδιο ως το θάνατό του. Για τη "Νέα Πορεία" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη, το 2006, γεγονός που χαιρέτισε σύσσωμη η πνευματική Βόρειος Ελλάδα (μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Μάρκος Μέσκος, ο Μάκης Τρικούκης, κ.ά.) Την ίδρυση της "Νέας Πορείας" ακολούθησαν τα βιβλία: "Το ρολόγι", μυθιστόρημα, 1957, "Το μισό του φεγγαριού", διηγήματα, 1960, "Το σημερινό συγγραφικό πρόβλημα", δοκίμιο, 1961, "Οδοστρωτήρας", μυθιστόρημα, 1963, "Διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης", μελέτη, 1970, "Οι άλλοι", θεατρικό, 1971, κ.ά. Από το σύνολο των βιβλίων του Τηλέμαχου Αλαβέρα, δύο τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία -η συλλογή διηγημάτων "Απ΄ αφορμή", 1976, και το ταξιδιωτικό χρονικό "Σ΄ ευθεία γραμμή (Ταξίδι στην Πολωνία)", 1990- και ένα με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών -τα διηγήματα "Γωνίες και όψεις", 1985. Τον Ιούνιο του 2007 πρόλαβε να τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Είχε διατελέσει μέλος σε πολλά συμβούλια και επιτροπές γύρω από πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ έκανε ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη λοιπή Ελλάδα. Το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποίας κατείχε τη γενική γραμματεία έως το 1980 οπότε και εκλέχθηκε πρόεδρος, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος. Παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, απέκτησαν μαζί δύο παιδιά.
Πεζογραφήματά του μεταφράστηκαν στα ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, σουηδικά, σερβικά, πολωνικά.
(φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος, 2001)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα