Carl Dreyer
zoom in
20.20€ -10% 18.18€

Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της πλήρους αναδρομής στο έργο του Carl Theodor Dreyer που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2001 στη Θεσσαλονίκη και την αίθουσα "Παύλος Ζάννας" και από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και την αίθουσα "Απόλλων Renault". Πρόκειται για μία μονογραφία αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη. Περιλαμβάνει κριτικές αναλύσεις του έργου του από μελετητές, κείμενα του ιδίου και συνεντεύξεις, καθώς και φιλμογραφία με σχόλια κριτικών και κινηματογραφιστών.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Jean Renoir, "Το αμάρτημα του Dreyer"
- Francois Truffaut, "H λευκότητα του Carl Dreyer"
- Barthelemy Amengual, "Οι λευκές νύχτες της ψυχής"
- Andre Techine, "Ο βόρειος αρχαϊσμός του Dreyer"
- Gilles Deleuze, "Η εικόνα - συναίσθημα"
- Αλέξανδρος Μουμτζής, "Η πέτρα και ο κήπος"
- Andrea Martini, "Οι λέξεις του Dreyer"
- Δημήτρης Μπάμπας, "Μορφές γυναικών: πρόσωπα που άνθισαν από λύπη"
- Νίκος Λυγγούρης, "Ταξιδιώτης πάνω στη γη"
- Carl Th. Dreyer, "Επιστολή στο διευθυντή της Nordisk"
- Carl Th. Dreyer, "Λίγα λόγια για το κινηματογραφικό στιλ"
- Carl Th. Dreyer, "Ο πραγματικός ομιλών κινηματογράφος"
- Carl Th. Dreyer, "Φαντασία και χρώμα, ανάμεσα σε γη και ουρανό"
- Νίκος Κολοβός, "Ο σοφός και ο παθιασμένος ποιητής"
- Θωμάς Λιναράς, "Πιο κοντά στη γη παρά στον ουρανό"
- Carl Th. Dreyer, "Η αισθητική του πλάνου" (σχολιασμένο απόσπασμα από το ντεκουπάζ της ταινίας "Μέρες οργής")
- Μπάμπης Ακτσόγλου, ""Ο πρόεδρος": Ένα γκριφιθικό μελόδραμα"
- Τάσος Γουδέλης, ""Σελίδες από το ημερολόγιο του σατανά": ένας χαρισματικός μαθητευόμενος"
- Sylvie Pierre, ""Η χήρα του πάστορα": άγρυπνη μητριαρχία"
- Μπάμπης Ακτσόγλου, ""Οι στιγματισμένοι - Αγαπάτε αλλήλους": Πρότυπο στρατευμένου κινηματογράφου"
- Μπάμπης Ακτσόγλου, ""Μια φορά κι έναν καιρό": Μια χαμένη και ημιτελής ταινία"
- Charles Tesson, ""Μικαέλ": Η σύγχυση των συναισθημάτων"
- Μαρία Γαβαλά, ""Μικαέλ": Μέσα κι έξω απ` το πολύπτυχο της αγάπης"
- Antoine Baecque, ""Ο αφέντης του σπιτιού - Τιμά τη σύζυγο σου": Ένας αποκαθαρμένος κόσμος"
- Τάσος Γουδέλης, ""Ο αφέντης του σπιτιού - Τιμά τη σύζυγο σου": Η δοκιμασία και η σωτηρία"
- Μαρία Γαβαλά, ""Η νύφη του Γκολμντάλ": Μια απόλυτα ντραγιερική ταινία"
- Carl Dreyer, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Η συνεργασία με τη Falconetti"
- Maurice Drouzy, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Ένα έργο τέχνης στην Τέχνη και την Αλήθεια"
- Jean Cocteau, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Αδιάσειστη απόδειξη"
- Henni Langlois, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Μια εξαίσια αποτυχία"
- Bartelemy Amengual, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Λειτουργίες του γκρο πλάνου και του καδραρίσματος στο "Πάθος της Ζαν ντ` Αρκ""
- Louis Seguin, ""Το πάθος της Ζαν ντ` Αρκ": Οι προθέσεις του πάθους"
- Nicolas de Gunzburg, ""Βαμπίρ": Η συνεργασία μoυ με τον Dreyer"
- Jean-Pierre Rehm, ""Βαμπίρ": Ο ουρανός και το αλεύρι"
- Jonathan Rosenbaum, ""Βαμπίρ": Le plus sonore de tous les films"
- Charles Tesson, ""Βαμπίρ": Ο τροχός"
- Τάσος Γουδέλης, ""Μέρες οργής": Ένα κατοικήσιμο σπίτι"
- Αντουανέττα Aγγελίδη, ""Μέρες οργής": Δύο κληρονομιές"
- Maurice Drouzy, ""Δύο ανθρώπινες υπάρξεις": Ένα πείραμα του Kammerspiel"
- Eric Rohmer, ""Ο λόγος": Μια χριστιανή Άλκηστις"
- Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ""Ο λόγος": Γήινη μεταφυσική"
- Αχιλλέας Κυριακίδης, ""Ο λόγος": Πόθεν τούτοις ταύτα: Μια συγκριτική κινηματογραφική θαυματολογία"
- Pascal Bonitzer, ""Γερτρούδη": Caput mortuum"
- Χρήστος Βακαλόπουλος, ""Γερτρούδη": σημείωση για τη Γερτρούδη"
- Δημοσθένης Αγραφιώτης, ""Γερτρούδη": Η αξεπέραστη μη αμοιβαιότητα"
- Μανόλης Κούκιος, ""Γερτρούδη": Amor omnia"
- Νίκος Λυγγούρης, ""Γερτρούδη": Το φως του χρόνου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (Συγγραφέας)

Ο γάλλος φιλόσοφος Gilles Deleuze γεννήθηκε το 1925 στο Παρίσι. Δίδαξε φιλοσοφία σε λύκεια (Amiens, Ορλεάνη, Παρίσι) και στα πανεπιστήμια της Σορβόννης (1957-1960), της Λυών (1964-1969) και της Βενσέν (1969-1987). Κατά το διάστημα 1960-1964 διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Κυριότερα έργα του: "Difference et repetition" (1968)· "Ο Σπινόζα και το πρόβλημα της έκφρασης" (1969)· "Logique du sens" (1969)· "Ο Αντι-Οιδίπους" (1972, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Mille Plateaux" (1980, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Le pli-Leibniz et le baroque" (1988)·"Qu΄est-ce que la philosophie?" (1992, σε συνεργασία με τον Felix Guattari). Το 1992 επιδεινώνεται σοβαρά η πνευμονική πάθηση από την οποία έπασχε ήδη από το 1968. Στις 4 Νοεμβρίου του 1995 ο Deleuze αυτοκτονεί. Ένα γαλλικό περιοδικό έδωσε τον εξής σύντομο χαρακτηρισμό του Deleuze, που φαίνεται να υιοθέτησε και ο ίδιος: "Ταξίδεψε λίγο, δεν προσχώρησε ποτέ στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν υπήρξε ποτέ φαινομενολόγος ούτε χαϊντεγκεριανός, δεν παραιτήθηκε από τον Μαρξ, ούτε απαρνήθηκε τον Μάη του ΄68".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κολοβός

Νίκος Κολοβός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κολοβός (1938-2006), γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε νομικά και διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Με τον κινηματογράφο ασχολήθηκε από το 1960 με σειρά κριτικών και θεωρητικών κειμένων. Υπήρξε από τους βασικούς συντάκτες της δεύτερης, μεταπολιτευτικής περιόδου του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος". Στη συνέχεια, χωρίς να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, συνεργάστηκε με τις εκδόσεις "Αιγόκερως" και με τις εκδόσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δίδαξε κινηματογράφο στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν επίσης διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάστηκε με το Τμήμα Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο Νίκος Κολοβός υπήρξε, επίσης, δεινός ορειβάτης, και έγραψε και δημοσίευσε, εκτός των άλλων, κείμενα για την ελληνική φύση και το περιβάλλον, περιηγητικές εντυπώσεις από το Πήλιο, κ.ο.κ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francois Truffaut (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Μουμτζής (Συγγραφέας)

Εκδότης, μαζί με τον Γιώργο Τζιώτζιο, του κινηματογραφικού περιοδικού "Οθόνη" (1979-1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Barthelemy Amengual (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπάμπης Ακτσόγλου

Μπάμπης Ακτσόγλου (Συγγραφέας)

Ο Μπάμπης Ακτσόγλου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Παρίσι, συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Οθόνη", "Φιλμ", "Σινεμά", "Προοδευτικός Κινηματογράφος", καθώς και με τα "Κινηματογραφικά Τετράδια", που ίδρυσε μαζί με ομάδα Θεσσαλονικέων κινηματογραφόφιλων. Μετά το 1987, συνεργαζόταν αποκλειστικά με το περιοδικό "Αθηνόραμα". Έγραψε μονογραφίες σκηνοθετών (Χίτσκοκ, Πολάνσκι, Κόπολα, Λόουζι), καθώς και μια μελέτη για το Ουέστερν. Επιμελήθηκε την έκδοση "Le cinema grec" (Centre Georges Pompidou), καθώς και διάφορα βιβλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Τζαβέλλας, Σαμπρόλ, Μπουνιουέλ, Ιμαμούρα, Μιζογκούτσι, Αλμοδόβαρ, Γουϊντερμπότομ, Σερώ, Βέντερς, Σβανκμάγιερ, κ.ά.). Διετέλεσε, για διαδοχικές περιόδους, υπεύθυνος προγραμματισμού του δικτύου αιθουσών "Filmcenter" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, υπήρξε, μαζί με άλλους, ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων "Clip Art". Πέθανε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 52 ετών, από ανακοπή καρδιάς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό. Στην ανακοίνωση του περιοδικού "Αθηνόραμα" για την απώλειά του, σημειώνεται: "Ο κόσμος του κινηματογράφου, της κριτικής, της σκέψης, του πολιτισμού, οι χιλιάδες αναγνώστες του, έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ελληνική δημοσιογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Μπάμπης Ακτσόγλου δεν υπάρχει πια. Η οικογένεια του "Αθηνοράματος" θρηνεί για την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου μέλους της. [...] Ο κινηματογράφος δεν ήταν για τον Μπάμπη απλώς επαγγελματική ενασχόληση, ήταν υπόθεση ζωής. Στον ίδιο δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι αναγνώστες του μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν πίσω από τις κριτικές του τη βαθιά και πολύπλευρη κουλτούρα του, την ευρύτατη και βαθιά γνώση του κινηματογράφου, αλλά - και κυρίως - την ανυποχώρητη υπεράσπιση ενός κινηματογράφου που δεν είναι απλώς και μόνο καταναλωτικό προϊόν. Αντικειμενικός πάντοτε στην κριτική του, τολμούσε επανειλημμένα να πηγαίνει κόντρα στα ρεύματα της εποχής. Μπορεί να συμφωνούσες ή να διαφωνούσες με την κριτική του Μπάμπη Ακτσόγλου, ήσουν όμως πάντα βέβαιος ότι ήταν μια κριτική έντιμη, τεκμηριωμένη με σαφή κριτήρια. Σε αυτές τις ιδιότητές του οφειλόταν άλλωστε και η ιδιαίτερη, στενή σχέση που είχε διαμορφώσει με τους χιλιάδες φίλους του κινηματογράφου που διάβαζαν κάθε εβδομάδα τα κείμενα του."
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Μπάμπας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Γουδέλης

Τάσος Γουδέλης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1949, στην Αθήνα. Σπούδασε νομιμά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο". Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων: "Αρπακτικά", 1990, "Πρωινή επίσκεψη", 1993, "Σκιές γυναικών", 1996, "Ο ύπνος του Άλφρεντ", 1999, "Η γυναίκα που μιλά", 2002 (κρατικό βραβείο Διηγήματος & βραβείο Διηγήματος του περιοδικού "Διαβάζω"), το μυθιστόρημα "Οικογενειακές ιστορίες", 2006, και τις μελέτες για σκηνοθέτες του κινηματογράφου: "Όρσον Ουέλς", 1985, "Αφοι Ταβιάνι", 1986, και "Τζων Χιούστον", 1988. Άρθρα του για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και εφημερίδες. Aπό το 1998 συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύοντας κυρίως, κριτικές ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σενάριο σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Το 2007 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία "Ο δολοφόνος της λεωφόρου" (15΄), μαζί με τον γιο του Βασίλη Γουδέλη, βασισμένη σε διήγημά του από τη συλλογή "Αρπακτικά". Ακολούθησε, το 2008, η μικρού μήκους ταινία "Η συνάντηση" (14΄), βασισμένη και πάλι σε δικά του διηγήματα, η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για "την πρωτότυπη και σύγχρονη κινηματογράφηση και τη νέα ματιά στην κινηματογραφική γλώσσα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Λυγγούρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Λιναράς (Συγγραφέας)

Ο Θωμάς Λιναράς είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ, επιμελητής κινηματογραφικών εκδόσεων, ενώ παράλληλα ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean Renoir

Jean Renoir (Συγγραφέας)

Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γιος του ζωγράφου Ογκίστ Ρενουάρ, γεννήθηκε το 1894 και πέθανε το 1979. Με ένα απόλυτα προσωπικό στιλ ανάμεσα στο λυρικό και το ρεαλιστικό, ήταν ο πρώτος που παρουσίασε συστηματικά το ύφος που οι ιστορικοί ονομάζουν "ποιητικό ρεαλισμό". Κορυφαίος στιλίστας (η ταινία του "Ο κανόνας του παχνιδιού" θεωρείται μία από τις δέκα σημαντικότερες της ιστορίας του κινηματογράφου), η θεματολογία του αναπτύχθηκε σταδιακά σαν κοινωνική τοιχογραφία της σύγχρονης Γαλλίας, αγκαλιάζοντας όλες τις κοινωνικές τάξεις και δραστηριότητες. Τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία του "Οι σκλάβοι της γης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Carl Th. Dreyer (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάκης Αθανασιάδης

Σάκης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1986 μένει μόνιμα στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1987. Ποιήματά του βρίσκονται σε αρκετές ανθολογίες ενώ το πεζογραφικό του έργο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ: Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. Εργογραφία: Ποίηση: "Σαν θεατές" (Αθήνα1988), "Δικαίωμα άρνησης" (Σικυώνιος 1990), "Σε ηλικία παραίτησης" (Άποψη1993), "Ο μικρός ήλιος" (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο, "Τα παπούτσια του μάγου χρόνου" (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 24grammata.com 2014), "Οι ανάσες των εραστών" (Το βιβλίο 2014), "Το γκρεμισμένο κάστρο των ηρώων" (Το βιβλίο 2015) Πεζογραφία: "Υπακοή εις τους ανωτέρους" (Ταχυδρομική1989)-νουβέλα, "Η λεωφόρος των αθώων" (Απόπειρα 1998)-διηγήματα, "Η συμμορία του απογεύματος" (Ιωλκός 1999)-διηγήματα, "Το φιλί της Δευτέρας" (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
231
Διαστάσεις:
26x21
Βάρος:
0.738 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση