Βυζάντιο και Βούλγαροι (1018 - 1185)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βυζάντιο και Βούλγαροι (1018 - 1185)

Συλλογικό έργο

24.45€ -10% 22.01€
Το έτος 1018 είναι ένα από τα ορόσημα στην ιστορία των Βαλκανίων, καθότι τότε το Βυζάντιο κατόρθωσε να υποτάξει τη Βουλγαρία, να αποκαταστήσει τον έλεγχό του στις χώρες νότια του Δούναβη και -σε συνδυασμό με άλλες επιτυχίες του στο ανατολικό μέτωπο- να φτάσει στο απόγειο της ισχύος του. Στον ένα και μισό, περίπου, αιώνα που ακολούθησε επήλθαν ανακατατάξεις που οφείλονταν στην εμφάνιση νέων παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή, όπως ήταν οι Σελτζούκοι, οι Νορμανδοί και βεβαίως οι σταυροφόροι. Οι εξελίξεις αυτές αλλά και εσωτερικές διεργασίες έμελλε να οδηγήσουν στη δημιουργία του Β΄ Βουλγαρικού κράτους το έτος 1185. Το Βυζάντιο και οι Βούλγαροι κατά την περίοδο που αναφέρθηκε αποτέλεσαν το αντικείμενο Διεθνούς Συμποσίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2000, με τη φροντίδα κυρίως του Λένου Μαυρομμάτη, υπεύθυνου του Προγράμματος Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός κόσμος. Ο αδόκητος θάνατός του, όμως, δεν επέτρεψε την έγκαιρη δημοσίευση των Πρακτικών του Συμποσίου. Ο Κώστας Τσικνάκης και η Κατερίνα Νικολάου ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας την έκδοση. Με τον παρόντα τόμο στα χέρια μας θεωρούμε ότι το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, το οποίο το 1996 και το 1998 είχε εκδώσει δύο τόμους Πρακτικών Συμποσίων αφιερωμένων στους Σέρβους και τους Αλβανούς αντίστοιχα, ολοκλήρωσε ένα τρίπτυχο των εκδόσεών του για τους Βαλκανικούς λαούς. Ταξιάρχης Γ. Κόλιας Διευθυντής ΙΒΕ/ΕΙΕ

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γ. Τσικνάκης (Επιμέλεια)


Κατερίνα Νικολάου (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Από το 1982 ως το 1987 συνεργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα της τότε έδρας της Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα (ως το 1988) δίδασκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Από το 1988 ως σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πρόγραμμα "Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός κόσμος", στα πλαίσια του οποίου έχει συντάξει (σε συνεργασία με τη Θεώνη Μπαζαίου-Barabas) αναλυτική βιβλιογραφία των ετών 1945-1991 με θέμα: Ελληνικός χώρος και πρώιμοι Σλάβοι-Βούλγαροι-Σέρβοι (6ος-15ος αι.) Αθήνα 1992 και έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στη μεσοβυζαντινή κοινωνία, όπου και εστιάζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον της. Αυτοτελή δημοσιεύματά της είναι: "Η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία" Αθήνα, Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, 1993. - "Η γυναίκα στη βυζαντινή κοινωνία" (8ος-11ος αι.). Η εικόνα της στα αγιολογικά κείμενα", Αθήνα Δακτυλόγραφη διδακτορική διατριβή, 2000.

Αθηνά Κόλια - Δερμιτζάκη (Εισηγητής)


Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου (Εισηγητής)

Η Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes, στη Σορβόννη και στην Ecole des Langues Orientales· εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1961-1975) και διετέλεσε καθηγήτρια της Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1975-1996). Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης. Έχει γράψει μελέτες και άρθρα σχετικά με τους θεσμούς και τη διπλωματική του Βυζαντίου και με την Ιστορία και τους θεσμούς των Βυζαντινών λαών κατά τους μέσους και νεώτερους χρόνους.

Σταυρούλα Δ. Χονδρίδου

Σταυρούλα Δ. Χονδρίδου (Εισηγητής)

Η Σταυρούλα Δ. Χονδρίδου (Νέα Πέραμος, Αττική) είναι διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία (Master of Arts in Linguistics) στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά (διεθνών) συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα: "Σύμμεικτα", "Δίπτυχα", "Mesogeios". Είναι μόνιμη συνεργάτις στο περιοδικό "Ιστορικά θέματα" και στο "Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού". Αυτοτελές έργο της είναι: "Ο Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος και η εποχή του (ενδέκατος αιώνας μ.Χ.)" (2002).

Καλλιόπη Α. Μπουρδάρα (Εισηγητής)


Paul Stephenson (Εισηγητής)

Ο Πολ Στήβενσον εργάστηκε στο νεοϊδρυθέν, το 2001, τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας John W. & Jeanne M. Rowe του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον και εν συνεχεία προήχθη στη θέση του Research Associateship στην Ερευνητική και Συλλεκτική Βιβλιοθήκη του Νταμπάρτον Όουκς (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), στην Ουάσινγκτον. Το πρώτο του βιβλίο, "Byzantium΄s Balkan Frontier: A Political Study of the Northern Balkans, 900-1204", εξεδόθη και έτυχε άριστων κριτικών, από το Cambridge University Press και εν συνεχεία εξεδόθη και σε ελληνική μετάφραση.

Κύριλλος Παυλικιάνωφ (Εισηγητής)


Ivan Biliarsky (Εισηγητής)


Pedro Badenas (Εισηγητής)


Vassil Gjuzelev (Εισηγητής)


Miliana Kaimakamova (Εισηγητής)


Vasilika Tarkova - Zaimova (Εισηγητής)


Srdjan Pirivatric (Εισηγητής)


Ivan Bozilov (Εισηγητής)


Γεώργιος Μ. Βελένης (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
236
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.53 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση