Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009
zoom in
16.26€ -10% 14.63€
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας σημαντικός θεσμός, που κέρδισε με τα χρόνια μια ξεχωριστή θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, προσφέροντας σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την τέχνη τους με το κοινό. Η παρουσίαση του 6ου βραβείου ΔΕΣΤΕ για το έτος 2009 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο μας και του προγράμματος "Βήμα στους Νέους". Δημιουργήσαμε αυτό το "βήμα" γιατί θεωρούμε ότι η προβολή της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας δραστηριότητας, του ρόλου μας και της υποχρέωσής μας απέναντι στο κοινό. Θα ήθελα και από αυτή τη θέση να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους, τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι: Αθανάσιο Αργιανά, Βαγγέλη Βλάχο, Χάρις Επαμεινώνδα, Ειρήνη Ευσταθίου, Ραλλού Παναγιώτου και Γιώργο Σαπουντζή. Θερμά ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ κύριο Δάκη Ιωάννου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν, για την άψογη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της παρουσίασης και του καταλόγου που τη συνοδεύει. Σάντρα Μαρινοπούλου Πρόεδρος Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή
Μαρία Σκαμάγκα

Μαρία Σκαμάγκα (Μεταφραστής)

Η Μαρία Σκαμάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει γράψει διηγήματα και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μετάφραση δοκιμίων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σαπουντζής (Καλλιτέχνης)

Ο Γιώργος Σαπουντζής (Αθήνα, 1976) εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων που συμπεριλαμβάνουν performance, γλυπτική, σχέδιο και βίντεο. Αποφοίτησε από το Universitat der Κunste Berlin (εργαστήριο Rebecca Horn) το 2004, έχοντας φοιτήσει και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο Γιώργου Λάππα) από το 1995 - 1998. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας (Jet, Berlin, σε επιμέλεια Henrikke Nielsen ) του Βελγίου (Argos - Κέντρο Τεχνών και Μέσων, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου), της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου (Bloomberg SPACE, Λονδίνο και Chapter Gallery, Κάρντιφ) και της Γαλλίας (Galerie Chantal Crousel, Παρίσι) με πιο επιφανείς στο Kuentslerhaus, Στουτγκάρδη (σε επιμέλεια Jesko Fezer και Axel John Wieder), Micamoca, Βερολίνο, Ausstellungsraum Klingenta/, Βασιλεία, Kunstvserein, Χαϊδελβέργη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα. Έργα του έχουν εκτεθεί σε αρκετές μπιενάλε (Αθήνα, Ποντεβέρδα, όπως και Βρυξέλλες και Τελ Αβίβ μπιενάλε βίντεο). Οι πιο αξιοσημείωτες ατομικές εκθέσεις του έγιναν στο ΑΑΤ BASEL STATEMENTS 08, Hermes und der Pfau, Στουτγκάρδη και πιο πρόσφατα στο Kunstverein Άρνσμπεργκ, με τους assume vivid astro focus. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και εκπροσωπείται από τις γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge, Αθήνα και Isabella Bortolozzi, Βερολίνο.

Ραλλού Παναγιώτου (Καλλιτέχνης)

Η Ραλλού Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2003) και στο πρόγραμμα MFA, Glasgow School οf Art (2006-2008) της Γλασκόβης. Το 2009 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Transmission gallery της Γλασκόβης, και υπήρξε artist in residence στην ACC Galerie της Βαϊμάρης. Από το 2003 έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω: 2009, Breakfast οf Champions, Yinka Shonibare΄s Space, επιμέλεια Χλόης Βαΐτσου, Λονδίνο, 2008, It Ain΄t Fair, O.H.W.O.W. Miami-Basel Show (με την ΑΜΡ Gallery), επιμέλεια Cathy Grayson, Tim Barber et al, Μαϊάμι, 2008, Degree Show, Tramway, Γλασκόβη, And So It Goes (μέρος του MFA Degree Show), Artnews Projects, επιμέλεια John Calcυtt, Βερολίνο, 2007, Groups, Hydra School Project, επιμέλεια Δημήτριου Αντωνίτση, Ύδρα, 2007, Meatspace, Στρατόπεδο Κόδρα, επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου,Θεσσαλοννίκη, 2007, True Romance, The Breeder, Αθήνα, 2007, Part Time Punks, Ίδρυμα Δέστε, επιμέλεια Άρη και Λάκη Ιωνά, 2006, Ό,τι Απομένει Είναι Μέλλον, Παλαιό Αρσάκειο, επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, Πάτρα, 2006, Fuck Your Dreams This Is Heaven, Velvert Festival, επιμέλεια Ξένιας Καλπακτσόγλου και Χριστόφορου Μαρίνου, Αθήνα, 2005, We Stock/Amor Es Μi Pecado/The Closer Υου Will Get tο a Face tο Face, στο εργαστήριο Πιπίνου 14. Η Ραλλού Παναγιώτου ζει και εργάζεται στη Γλασκόβη.

Ειρήνη Ευσταθίου (Καλλιτέχνης)

Η Ειρήνη Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης και στο Πανεπιστήμιο Tufts, απ΄ όπου και πήρε το πρώτο πτυχίο της (BFA) το 2003. Το 2004 κέρδισε την υποτροφία Albert Henry Whiten Travelling Scholars Grant, της Σχολής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατες μεταξύ αυτών είναι η Μπιενάλε του Πόρτλαντ (Portland Museum οf Art, Πόρτλαντ, Μέιν) και η έκθεση Επιλεκτική Γνώση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ITYS Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης της Αθήνας. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η Ειρήνη Ευσταθίου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Βαγγέλης Βλάχος (Καλλιτέχνης)

Ο Βαγγέλης Βλάχος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Οι ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: Between Facts and Politics, Prometeogallery di Ida Pisani, Μιλάνο (2008); What history do they represent? (μαζί με τον Zbynek Baladran), Blow de la Barra gallery, Λονδίνο (2008): "1992", The Breeder, Αθήνα (2007): Structures of Influence, The Borgovico 33, Κόμο, Ιταλία (2007): display galerie, Πράγα (2004) και Els Hanappe Underground gallery, Αθήνα (μαζί με την Hito Steyerl) (2004). Η συμμετοχή του σε ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνει: Monument tο Transformation, City Gallery Prague, Πράγα (2009): ISLAΝDS+GΗTTΟS, NGBK & Kunstraum ΚTeuzberg/Bethanien, Βερολίνο (2009): Selective Κnowledge, ITYS (Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης), Αθήνα (2008): In Present Tense, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2007): Monument toο transformation- fragment #4, IΝΟΕΧ Foundation, Στοκχόλμη, Σουηδία (2007); Der Prozess, 3rd. Prague Biennale, Τσεχία (2007): "Α Number of Worlds Resembling Our Own", SMART Project Space, Άμστερνταμ (2007); Closely Obserνed Plans, tranzit, Μπρατισλάβα (2006): 27th Sao Paulo Biennale (2006): Behind Closed Doors, Dundee Centre for Contemporary Arts, Νταντί (2005): Cordially Invited, ΒΑΚ, Ουτρέχτη (2004); Manifesta 5, Σαν Σεμπαστιάν, Iσπανία (2004): και 3rd berlin biennial (2004).

Αθανάσιος Αργιανάς (Καλλιτέχνης)

Ο Αθανάσιος Αργιανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Τον Αύγουστο του 2008, ανέλαβε την παραγωγή μιας εκδήλωσης σε τρία μέρη, με τίτλο We Αll Turn This Way, για το σχεδιασμένο από τον Frank Gehry Περίπτερο της Γκαλερί Serpentine του Λονδίνου (Serpentine Gallery Pavilion). Μέρη του συγκεκριμένου έργου πραγματοποιήθηκαν και με τη συνεργασία του Nick Laessing. Αργότερα την ίδια χρονιά, συμμετείχε στον τρίτο κατά σειρά Μαραθώνιο Μανιφέστων για τον 21ο Αιώνα (Manifesto Marathon 2008, επιμέλεια: Hans Ulrich Obrist) της Γκαλερί Serpentine, παρουσιάζοντας το έργο Manifesto of Nondurational Time. Στις αρχές του 2009, παρουσίασε την tκθεση Rising And Falling At Ιrregular Interνals, As Seen From TwO Points of View, Simultaneously (επιμέλεια: Susanne Neubauer) στο πλαίσιο του Προγράμματος Solo Projects της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης ARCO (Μαδρίτη), ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης Eastside Projects (Μπέρμινγχαμ), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) και στο Ίδρυμα Cell Projects (Λονδίνο). Νωρίτερα, το 2008, παρουσίασε ατομικές εκθέσεις στις Γκαλερί Alessandro De March (Μιλάνο) και Faye Fleming (Γενεύη), καθώς και την έκθεση Athanasios Argianas & Len Lye, στην Γκαλερί Arcade Fine Arts (Λονδίνο). Το 2007 παρουσίασε ατομικές εκθέσεις στις Γκαλερί The Breeder (Αθήνα) και Max Wigram (Λονδίνο). Έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στις ομαδικές εκθέσεις Pale Carnage, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Arnolfini (Μπρίστολ) & Dundee Contemporary Arts Tales of Disbelief, La Galerie (Νουαζί-λε-Σεκ, Γαλλία) Σε Ενεστώτα Χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα) New Contemporaries 2006, Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Λίβερπουλ Artsessions, Kunsthalle Wien Project Space (Βιέννη), καθώς και στην 1η Διεθνή Μπιενάλε της Πράγας. Το έργο του έχει αποτελέσει το θέμα άρθρων που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Frieze και Modern Painters, ενώ κριτικές για αυτό έχουν παρουσιαστεί στα περιοδικά Artforum, Art Review, Art Monthly και Flash Art International.

Χάρις Επαμεινώνδα (Καλλιτέχνης)

Η Χάρις Επαμεινώνδα γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1980. Ζει και εργάζεται στο Bερoλίνo. Σπούδασε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Royal College of Art το 2003. Το 2007 συνεκπροσώπησε την Κύπρο στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ το 2008 συμμετείχε στην 5η Μπιενάλε του Bερoλiνoυ (When Things Cast Νο Shadows). Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στα Μa/mό Konsthall, Μάλμο (2009), Γκαλερί BolteLang, Ζυρίχη (2009) και Circus, Bερoλiνo (2008). Το έργο της στηρίζεται κυρίως στη χρήση του βίντεο και του κινηματογράφου, του κολάζ και της φωτογραφίας σε μια ευρεία διαδικασία συναρμολόγησης και αποδόμησης που έχει στόχο τη δημιουργία (ανακατασκευή) ονειρικών καταστάσεων και μη γραμμικών αφηγήσεων. Από το 2008 συνεργάζεται με τον Γερμανό καλλιτέχνη Daniel Gustav Cramer για τη δημιουργία ενός αρχείου βιβλίων (έργο σε εξέλιξη) με τίτλο The Infinite Library.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
79
Διαστάσεις:
30χ21
Βάρος:
0.297 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση