Το βιβλίο, συνέχεια του προγενέστερου "Βιοηθικοί Προβληματισμοί" (2014), αποτελεί μια εκτενή συλλογή αναλύσεων για τα πιο σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα βιοηθικής και ιατρικής ευθύνης που εστιάζουν στο πρόσωπο. Επικεντρώνεται στην πολυσήμαντη και φορτισμένη θεολογικά, φιλοσοφικά, νομικά και αισθητικά έννοια του προσώπου, η οποία αντιμετωπίζεται σφαιρικά από εκπροσώπους πολλών και διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.
Εξετάζει διεξοδικά τα καίρια και εξαιρετικά πρόσφατα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχεδόν ανεξέλεγκτη πλέον εξέλιξη της τεχνολογίας όσον αφορά το πρόσωπο και την ανθρώπινη διάστασή του. Παράλληλα αναδεικνύει την κυριότερη αδυναμία που παρουσιάζουν οι περισσότερες σύγχρονες ηθικές θεωρίες αναφορικά με την έννοια του προσώπου. Στα κείμενα του τόμου αναλύονται τα νομικά ζητήματα της ταυτότητας του φυσικού προσώπου, τα οποία σχετίζονται και με την αλλαγή του φύλου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλύονται ζητήματα ιατρικής ευθύνης και βιοηθικής στο ειδικότερο πεδίο της χειρουργικής προσώπου (πλαστικών επεμβάσεων στο πρόσωπο, όπως οι ρυτιδεκτομές, οι βλεφαροπλαστικές, περιοδοντολογίας, εμφυτευματολογίας, κ.ά.).
Πρόκειται για κάποιες από τις πιο σημαντικές ειδικότητες της χειρουργικής, αν και όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούν στο ίδιο το πρόσωπο του ασθενούς, το οποίο κατεξοχήν συνδέεται με την εικόνα και την προσωπικότητα του ατόμου. Σκοπός του τόμου είναι να αναδειχθεί μέσα από τις μελέτες, η αξία και η σημασία του προσώπου και της εικόνας του στο δίκαιο, την ιατρική, τη φιλοσοφία και την ηθική.
H Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί οκταετία Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Έχει γράψει επτά μονογραφίες δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί, μόνη της και από κοινού με την Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευαγγελία Μπάλτα, πέντε συλλογικούς τόμους Βιοηθικής και έναν συλλογικό τόμο δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες αναφορικά με το συνταγματικό δίκαιο, τη βιοηθική, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες τεχνολογίες.