Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609692045
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Άνθρωποι. Εγκλωβισμένοι, στη φυλακή τους. Που μπορεί να είναι η μνήμη ή οι ματαιωμένες προσδοκίες, η γλώσσα, ο τόπος, το σπίτι ή η ασθένεια. Οι ήρωες των ιστοριών προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Άλλοτε επιχειρώντας έξοδο από τον κλοιό τους και άλλοτε ζητώντας τη λύτρωση στη γραφή. Σαν επιστροφή: στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, στο όνειρο, στη νέα αρχή, στη διεκδίκηση της ευτυχίας. Πληρώνοντας το τίμημα, που είναι ιδιαίτερα οδυνηρό ορισμένες φορές. Τα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το παρόν τους, αλλά στρέφουν συχνά το κεφάλι προς τα πίσω, σε σκηνικά από πολιτικά γεγονότα παλαιότερα ή σύγχρονα. Ένας μικρός μετανάστης, εκδρομείς στην τουριστική Μακρόνησο, φοιτητές σε διαδηλώσεις, ένας Κούρδος που ανταποδίδει την αγάπη, ώριμοι επισκέπτες της μνήμης, ο έρωτας που σπάει τις συμβάσεις, το εστιατόριο μιας ξένης που ταρακουνάει τη ζωή μιας κωμόπολης, ένα σπίτι που στοιχειώνει τη ζωή μιας γυναίκας. Η συνδρομή δίνεται κάποτε από το απροσδόκητο. Έτσι, σαν ένα φως που μόνο κάποια μάτια μπορούν και βλέπουν, σαν ένας ήλιος που βγαίνει χλωμός.
Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, κυρίως, παραληρηματική κάποιες φορές, καθώς τα πρόσωπα παίρνουν το λόγο και αφηγούνται τη δική του το καθένα εκδοχή. Ο αφηγητής στέκεται κοντά τους και κάποτε η φωνή του μπλέκεται με τις φωνές τους. Και σε μια ιστορία, δίπλα στους ήρωες, αθέατη τις πιο πολλές φορές, μια σαύρα, τιμητής των ανθρώπινων πράξεων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Κυριακή (Κούλα) Αδαλόγλου γεννήθηκε στη Βέροια το 1953. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διδακτορικό δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (1998-2007) και διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (2007-2011). Αποτελεί μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων "Έκφραση /Έκθεση", που εισήγαγαν την επικοινωνιακή γλωσσική διδασκαλία στο Λύκειο. Επίσης, μέλος της ομάδας φιλολόγων "Δημιουργική έκφραση" που εκπόνησε το ψηφιακό έργο "Πολύτροπη γλώσσα", για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής γλώσσας. Η μελέτη της "Η γραπτή έκφραση των μαθητών. Προτάσεις για την αξιολόγηση και τη βελτίωσή της", εκδ. Κέδρος 2007, εστιάζει στο γράψιμο ως διαδικασία, μέσα από ποικίλα και διαφορετικά είδη κειμένων. Αφηγήματα και κριτικά σημειώματά της για σύγχρονους λογοτέχνες έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά. Εξέδωσε οχτώ ποιητικές συλλογές, τελευταία η "Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκίδα", εκδ. Σαιξπηρικόν, 2018. Επίσης, μία συλλογή διηγημάτων: "Βγήκε ένας ήλιος χλωμός", εκδ. Ταξιδευτής, 2012.
Έργα της:
1982 "Καταγραφές", (ποίηση) Θεσσαλονίκη,
1992 "Στο μεταίχμιο", (ποίηση) Θεσσαλονίκη,
1996 "Δύο ελεγείες και μία ωδή", (ποίηση) εκδ. Τα Τραμάκια, Θεσσαλονίκη
κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα