Ο Βασιλιάς Αρθούρος δεν υπήρξε απλώς ο αρχετυπικός Βασιλιάς της Βρετανίας, της αυτοκρατορίας που αναζητούσε ρίζες και σύμβολα στο ένδοξο παρελθόν των λαών της, αλλά αποτέλεσε συνάμα έναν από τους πρώτους κοινούς πανευρωπαϊκούς ήρωες.
Με την περιπετειώδη ζωή και δράση του διαμόρφωσε έναν συναρπαστικό μύθο και φλόγισε τα όνειρα αναρίθμητων παιδιών. Ζώντας με την Αυλή του στον μαγικό κόσμο του θρυλικού Κάμελοτ, πρώτος μεταξύ ίσων στη Στρογγυλή Τράπεζα των Ιπποτών του, των οποίων τα ονόματα και τη γενναιότητα μας αφηγείται ο μύθος ξεχωριστά και με ακρίβεια, πέρασε από το συγκεκριμένο χρονικό έπος στον περιθωριακό χρόνο του μύθου. Η δε διαρκής αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου έδωσε μεταφυσική χροιά στον μύθο του και χάρισε στον ίδιο την υστεροφημία του υπερασπιστή της χριστιανικής πίστης.
Κι όμως, το Ιερό Δισκοπότηρο που στα μάτια των δυτικοευρωπαίων έλαβε ενίοτε διαστάσεις πεμπτουσίας του Χριστιανικού μυστηρίου, δεν ήταν τίποτα άλλο από το μαγικό Καλντερόν της κελτικής μυθολογίας. Αν κάποιος Βυζαντινός χρονογράφος κατέγραφε τη ζωή του Βασιλιά Αρθούρου, συνόκαιρου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, θα αναφερόταν σε κάποιον Ρωμαιοκέλτη αξιωματικό, έναν dux bellorum ονόματι Artorius, που σε μια εποχή παρακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας - όταν οι λεγεώνες της εγκατέλειπαν τις Βρετανικές νήσους στο έλεος των Πικτών και των κάθε είδους βαρβάρων εισβολέων - πάσχισε να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα του πολιτισμού στην πατρίδα του, καθώς και τους εισβολείς πέρα από το τείχος του Αδριανού.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης θα μπορέσει να ψηλαφίσει την ιστορική πορεία του Βασιλιά Αρθούρου χωρίς όμως να πρέπει να διαλύσει ταυτόχρονα το μαγευτικό παλίμψηστο που ο θρύλος ιστόρησε πάνω του σαν πολύτιμο κάλυμμα και το οποίο σεβάστηκαν οι αιώνες. Βήμα προς βήμα θα δει την ιστορία των Βρετανικών νήσων και παράλληλα με τις ιστορικές περιπέτειες θα γνωρίσει τη μυθολογία και την ψυχολογία του λαού στον οποίον ξεκίνησε η πλέκεται ο πανευρωπαϊκός μύθος του Βασιλιά Αρθούρου, του Ρωμαίου στρατιωτικού ηγέτη που ζώντας σε εποχές απόλυτης παρακμής κατάφερε να γίνει το αρχετυπικό σύμβολο της Βρετανικής Μοναρχίας.
Κωνσταντίνος Τσοπάνης (Συγγραφέας)
Ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα (Εξάρχεια) τον Ιούνιο του 1969. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο Αθηνών, και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος, μετά από τριετή κύκλο σπουδών. Κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια εκπόνησε, παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ορφισμός και χριστιανισμός, οι μεταξύ τους συγκλίσεις", στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων.
Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά, καθώς και με τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων θρησκειολογικού και ιστορικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα