Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Ο Weber εργάζεται με την "κατανοούσα κοινωνιολογία" ως εμπειρική επιστήμη, "μια οριοθέτηση η οποία δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν". Αντικείμενό της είναι η μοναδικά κατανοήσιμη στιγμή της ιστορίας, δηλαδή το νοηματικά προσανατολισμένο πράττειν των μεμονωμένων και περισσότερων ανθρώπων, και μάλιστα ένα πράττειν στο οποίο αναφέρεται ο ένας δρων στον άλλον και που γι΄ αυτό ονομάζεται "κοινωνικό πράττειν". Στο βαθμό που αυτή το κατανοεί ερμηνευτικά, το εξηγεί ταυτόχρονα αιτιακά. Αυτό που ο Weber θέλει να διαπιστώσει ως νόημα του πράττειν είναι, όπως γνωρίζουμε από προγενέστερες παρατηρήσεις, το υποκειμενικό νόημα, το νόημα που αποδίδεται από τους ίδιους τους δρώντας στο πράττειν τους, ως μία έσχατη συγκεκριμένη πραγματικότητα που πρέπει να συλληφθεί εμπειρικά· όχι οποιεσδήποτε νοητικές κατασκευές που έχουν τεθεί με ιδεαλιστικό τρόπο πάνω στην πραγματικότητα. [...] (από το εισαγωγικό δοκίμιο της Marianne Weber)
Ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης (1944-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και του Gottingen του οποίου υπήρξε υφηγητής (Habilitation) και μόνιμος καθηγητής. Διετέλεσε καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1981-1987) και, εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-2004). Συμμετείχε στη σύνταξη του περιοδικού "Αξιολογικά". "Έφυγε" από καρδιακή προσβολή στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.
Η σταδιοδρομία του Max Weber (1864-1920) επρόκειτο να συνδυαστεί με μια από τις πιο καρποφόρες περιόδους της γερμανικής επιστήμης αλλά, παράλληλα, και με περιόδους έντονης πολιτικής κρίσης. Και οι δύο προοπτικές εκφράζονται στο έργο του. Έχοντας σπουδάσει νομικά, ιστορία, οικονομικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου, ο Weber θα στραφεί στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αναλαμβάνοντας το 1895 την τακτική έδρα οικονομικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Η συμμετοχή του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της νεοσύστατης γερμανικής αυτοκρατορίας θα αναπτυχθεί παράλληλα με την επιστημονική του προοπτική. Η αρχή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Weber απασχολημένο με μεθοδολογικές εργασίες, καθώς και με διεξοδικές μελέτες θρησκευτικής κοινωνιολογίας, από τις οποίες θα προκύψει και το γνωστότερο, ίσως έργο του "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού" (1905). Στη δεκαετία πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα εμπλακεί σε οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις όσον αφορά την πορεία του γερμανικού κράτους, αντιπαρατιθέμενος σε διάφορους πολιτικούς φορείς, από τον εθνικιστικό Παγγερμανικό Σύνδεσμο μέχρι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα έχει αναλάβει, από το 1909, την επιμέλεια του συλλογικού έργου "Βασικό σχέδιο της κοινωνικής οικονομικής", για το οποίο και θα συντάξει το θεμελιώδες εννοιολογικό πλαίσιο της τότε "νεαρής", κοινωνιολογικής επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα