Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602243367
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Νίκος Παπανδρέου ανήκει στη γενιά της Αντίστασης. Ο πόλεμος, η κατοχή, ο επικός ενθικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού, στάθηκαν οι πιο βαθιές, οι πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της εφηβείας του. Από νωρίς εντάχθηκε σ΄ ένα από τα πρώτα αντάρτικα τμήματα της Θεσσαλίας. Στη μεταπελευθερωτική περίοδο αντιμετώπισε πολλές διώξεις για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και για τις πολιτικές του ιδέες. Για δεύτερη φορά υποχρεώθηκε να ξαναπάρει το δρόμο του βουνού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου. Και μετά τη λήξη του, έζησε στο εξωτερικό σαν πολιτικός πρόσφυγας 26 χρόνια. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Σ΄ όλη τη διάρκεια του αναγκαστικού εκπατρισμού του ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία με δημοσιεύσεις σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού πάνω σε φιλολογικά θέματα.
Στο εξωτερικό εξέδωσε μια μελέτη για το ηρωικό στοιχείο στη δημοτική μας ποίηση με τον τίτλο "Το ηρωικό δημοτικό μας τραγούδι". Μετέφρασε από τα ρωσικά έργα των Α. Φαντέγεφ, Φ. Ντοστογιέφσκι, Ι. Τουργκένιεφ. Μετέφρασε επίσης το βιβλίο "Άουσβιτς - η φάμπρικα θανάτου" των Ε. Κούλκα και Ο. Κράους.
Ο Μαξίμ Γκόρκυ (ψευδώνυμο του Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκώφ) γεννήθηκε το 1868 στο Νίζνι-Νόβγκοροντ. Από το 1875 έως το 1893 άσκησε πολλά και διάφορα επαγγέλματα, αποκτώντας έτσι μια τεράστια πείρα των ανθρώπων και της ζωής, την οποία χρησιμοποίησε ήδη από τα πρώτα του κείμενα. Πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό χώρο με τη νουβέλα "Μακάρ Τσουντρά" το 1892. Ακολούθησαν τα έργα του "Η γριά Ιζεργκίλ", "Τσελκάς", "Είκοσι έξι και μία", "Βάριενκα Ολέσοβα", "Φομά Γκαρντέγιεφ", "Τα παιδικά μου χρόνια", "Τα πανεπιστήμιά μου" κ.ά. Μεταξύ των ετών 1907-1908 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του "Η μάνα", που αποτέλεσε και τη βάση για το σενάριο της ομώνυμης κλασικής ταινίας του σοβιετικού κινηματογράφου. Η διεθνής απήχησή του επιβεβαιώθηκε και με τα θεατρικά έργα του που ακολούθησαν. Πασίγνωστα είναι τα έργα "Οι μικροαστοί", "Οι εχθροί", "Στο βυθό", "Οι παραμεριστές" κ.ά. Η σύλληψή του κατά την επανάσταση του 1905 προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε στο Κάπρι της Ιταλίας. Το 1921, φεύγει από τη Ρωσία για να ζήσει στη Γερμανία και στο Σορέντο της Ιταλίας απ΄ όπου επιστρέφει, οριστικά πλέον, στην τότε Σοβιετική Ένωση το 1928. Καθιερώθηκε ως πρωτεργάτης της νέας σοβιετικής λογοτεχνίας και πέθανε στη Μόσχα το 1936.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα