Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609530934
Κατηγορίες:
Τέχνες | Θέατρο | Κινηματογράφος , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Αρχιτεκτονική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η συνομιλία του Τάσου Μπίρη με τον Στέλιο Γιαμαρέλο δεν είναι ακόμα μία συζήτηση για την αρχιτεκτονική και την διδασκαλία της, από εκείνες που συνήθως παραμένουν στο επίπεδο γενικόλογων διαπιστώσεων και αφηρημένων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.
Στη διάρκεια της, οι συνομιλητές αναζητούν διαρκώς διττά ορόσημα και υπόγεια αχαρτογράφητα ρεύματα ανάμεσα σε δύο γενιές: από το τέλος της προδικτατορικής «Άνοιξης» του ελληνικού μοντερνισμού της δεκαετίας του 1960 και τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής διαδρομής του Τάσου Μπίρη ως άμισθου βοηθού του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, έως και την μεταδικτατορική εισαγωγή αρχικά των μεταμοντέρνων και κατόπιν των Νέομοντέρνων τάσεων των δεκαετιών του 1980 και 1990 και την καθιέρωση του Νέου Προγράμματος Σπουδών στη Σχολή, επί προεδρίας Νίκου Καλογερά. Φτάνουν έτσι να φωτίσουν μια συγκεκριμένη εσωτερική προοπτική της εν λόγω εποχής μέσα από τα μάτια ενός εκ των πρωταγωνιστών της. Ταυτόχρονα προτείνεται και μία άλλη εκδοχή αυτοβιογραφίας του αρχιτέκτονα, ο οποίος εδώ δεν μπορεί παρά να αναδύεται ως μαχόμενος, αλλά και διαρκώς μαθητεύων, δάσκαλος. Μακράν του να εξαντλείται σε μια διερεύνηση της δημιουργικής σημασίας αυστηρά προσωπικών αναφορών και συσχετίσεων, η αυτοβιογραφία δεν μπορεί εδώ παρά να περνάει πολύ εντονότερα μέσα από τις ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου, ακουμπώντας στα σχεδιαστήρια και τα φοιτητικά έδρανα, για να επισημάνει καθ’ οδόν τις αμοιβαίες σχέσεις διδασκαλίας και μαθητείας, συμπόρευσης, αλλά και σύγκρουσης.
Ο Τάσος Μπίρης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε περιβάλλον αρχιτεκτόνων. Ο πατέρας του Κυπριανός Μπίρης, αρχιτέκτονας και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., και ο θείος του Κώστας Μπίρης, επίσης αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και γνωστός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας, οδήγησαν τα πρώτα του βήματα προς την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε..Μ.Π., από την οποία αποφοίτησε το 1966. Τον ίδιο χρόνο δέχτηκε πρόταση του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, του οποίου υπήρξε μαθητής, να υπηρετήσει στην έδρα "Γενικής Κτιριολογίας και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων" της ίδια σχολής, ως μέλος του διδακτικού της προσωπικού. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα Ι της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Υπήρξε εταίρος, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη Μπίρη (αρχιτέκτονα και επίκουρο καθηγητή της ίδιας σχολής, ο οποίος χάθηκε αδόκητα το 2002), του "Αρχιτεκτονικού Γραφείου Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη". Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας έχει εκπονήσει, από κοινού με τον Δημήτρη Μπίρη, πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Από αυτά τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και πολλές προτάσεις του έχουν βραβευτεί. Έχει συγγράψει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα και λέκτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Σοφία Τσιράκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα