Για ποιο λόγο η έννοια της αυτονομίας κατέχει τόσο κεντρικό ρόλο στα φιλοσοφικά κείμενα περί βιοηθικής και γιατί στην έννοια της εμπιστοσύνης αποδίδεται δευτερεύουσα μόνο σημασία; Σε αυτό το σημαντικό βιβλίο η O` Neil υποστηρίζει ότι οι έννοιες της ατομικής αυτονομίας οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιοηθική είναι ανεπαρκείς τόσο από φιλοσοφική όσο και από ηθική άποψη και ότι υπονομεύουν αντί να ενισχύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Δείχνει ότι η μη ατομικιστική θεώρηση της αυτονομίας του Καντ παρέχει μια ισχυρότερη βάση για να προσεγγίσουμε την ιατρική, την επιστήμη και τη βιοτεχνολογία και δεν περιθωριοποιεί την έννοια της εμπιστοσύνης, ενώ συγχρόνως εξηγεί για ποιο λόγο αξιόπιστα άτομα και θεσμοί δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε. Τα επιχειρήματά της υποστηρίζονται από παραδείγματα που αντλεί από τις πρακτικές που ακολουθούνται στη χρήση των γενετικών πληροφοριών από την αστυνομία ή από τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις χρήσεις των νέων αναπαραγωγικών τεχνολογιών, και στις πρακτικές που ακολουθούν τα μέσα για την παρουσίαση θεμάτων από τους χώρους της ιατρικής, της επιστήμης και της Βιοτεχνολογίας. Το `Αυτονομία και Εμπιστοσύνη στη Βιοηθική` ενδιαφέρει ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, που ασχολούνται με την ηθική, τη βιοηθική ή με άλλα συναφή γνωστικά πεδία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη διδακτορική του διατριβή ασχολήθηκε με τους μετασχηματισμούς της θεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας στη νεότερη φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως καθηγητής, διορθωτής, μεταφραστής και εκδότης.
Ο Αντώνης Χατζημωυσής γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Δίδαξε φιλοσοφία στο University College London, το University of Manchester και το Massachusetts Institute of Technology. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Τακτικός Επισκέπτης Καθηγητής στο Manchester Business School.
Έργα του: "Philosophy and the Emotions" (Cambridge University Press, 2003), "Self-Knowledge" (Oxford University Press, 2011), "The Philosophy of Sartre" (Routledge, 2013), "Ο φόβος" (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014).