Ο πρώτος ζωολογικός κήπος, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, ιδρύθηκε από τη βασίλισσα της Αιγύπτου Χατσεπσούτ, πριν από 3.500 χρόνια. Στην Ευρώπη, οι πρώτοι ζωολογικοί κήποι δημιουργήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.Το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Μπρίστολ, το Παρίσι, η Κοπεγχάγη και η Βιέννη είναι από τις πρώτες πόλεις που απέκτησαν ζωολογικό κήπο. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα όλες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης είχαν έναν ζωολογικό κήπο, εκτός από μία, την Αθήνα. Εν τέλει, με το ξεκίνημα του 21ου αιώνα, στις 16 Μαΐου 2000, η Αθήνα απέκτησε ένα ζωολογικό κήπο, όταν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό.
Οι πρώτοι ζωολογικοί κήποι που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα, εκθέτανε εξωτικά ζώα με στόχο τη διασκέδαση και την ικανοποίηση της περιέργειας των επισκεπτών τους. Αυτό γινόταν πάντα εις βάρος των ζώων, καθώς τα κρατούσαν σε μικρά κλουβιά όπου το κοινό μπορούσε να τα δει από πολύ κοντά. Τα κλουβιά ήταν άδεια, ανοιχτά από όλες τις πλευρές, με πατώματα από μπετόν. Οι πληροφορίες που δίνονταν για τα ζώα ήταν πολύ λίγες, και αφορούσαν μόνο τη χώρα προέλευσης των ζώων και την αγριότητά τους. [...]
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα αυτή η στάση και νοοτροπία άλλαξαν ραγδαία. Ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η συνεχής αιχμαλώτιση άγριων ζώων, σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο κυνήγι και την υποβάθμιση των φυσικών βιοτόπων, θα οδηγούσε στην εξαφάνιση πολλών ειδών. Έτσι οι ζωολογικοί κήποι έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι και σταδιακά άρχισαν να δίνουν βάρος στην εκπαίδευση του κοινού και την προστασία των ειδών. [...]
Όταν δημιουργήθηκε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο στόχος μας ήταν να λειτουργήσει ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πάρκο, και γι΄ αυτό το λόγο υποβάλαμε αίτηση για να γίνουμε μέλος της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων). Υιοθετήσαμε όλα τα πρότυπα της ΕΑΖΑ για τη στέγαση, τη φροντίδα, την ιατρική περίθαλψη και την υγιεινή των ζώων σε ζωολογικά πάρκα, την ασφάλειά τους καθώς επίσης και αυτή των επισκεπτών. Το 2004, μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, γίναμε πλήρες μέλος της ΕΑΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 1.500 ζωολογικά πάρκα της Ευρώπης μόνο 300 είναι αναγνωρισμένα μέλη της ΕΑΖΑ.
Ως μέλη, ακολουθούμε πιστά το καταστατικό και τον κώδικα δεοντολογίας της Ένωσης. Συμμετέχουμε στα EEP/ESBs (προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών σε αιχμαλωσία) για 42 είδη και όλα μας τα ζώα είναι καταχωρημένα και παρακολουθούνται σε μια διεθνή βάση δεδομένων (ISIS). Τα τελευταία 8 χρόνια, έχουμε συνεργαστεί με πάνω από 50 ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα, ανταλλάσσοντας ζώα που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, σε θέματα εκπαίδευσης, σε κτηνιατρικές έρευνες και σε πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στα επόμενα χρόνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέσω της συνεχούς του ανάπτυξης, θα προσφέρει όλο και περισσότερα στους τομείς της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης, της αναψυχής και της προστασίας των ειδών.
(από την εισαγωγή του J. J. Lesueur)
Ο οδηγός περιέχει αναλυτική παρουσίαση των ζώων που φιλοξενούνται στο πάρκο, στις κατηγορίες "Πτηνά", "Θηλαστικά" και "Ερπετά", με παράρτημα δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και προγραμμάτων, γνωριμίας με τον κτηνίατρο του πάρκου, παρουσίασης του προγράμματος "Υιοθέτησε ένα ζώο", του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ), των μελλοντικών σχεδίων του πάρκου καθώς και ενός χρηστικού χάρτη για την περιήγηση των επισκεπτών.
Μαίρη Κανταρέλου (Φωτογράφος)
Caroline Lesueur (Φωτογράφος)
Jean - Jacques Lesueur (Επιμέλεια)
Ο Jean - Jacques Lesueur ήρθε στην Ελλάδα το 1969, σε ηλικία 25 ετών. Αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος απασχόλησης για λογαριασμό βρετανικής εταιρίας. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις παιδικές εκδόσεις (Turtle Publications), σε μια εποχή που η παραγωγή στον τομέα στη χώρα μας ήταν σχετικά "φτωχή", καθώς και με εκδόσεις για ενήλικες. Κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα δημιουργώντας το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, το 2000, ένα ζωολογικό πάρκο διεθνούς κύρους, μέλος της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων).