Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία , Βυζαντινή Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ΄ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ.
Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.).
Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών.
Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου.
Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου.
Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ.
Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιωάννης Ζερβός (1875-1943). Ο Ιωάννης Ζερβός γεννήθηκε στην Κέρκυρα, απόγονος της ομώνυμης γνωστής οικογένειας της Κεφαλονιάς. Αδερφός του ήταν ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Ζερβός. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε στη συνέχεια διδάκτωρ, και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπου εκτός από τη Νομική, ασχολήθηκε επίσης με τη φιλολογία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία. Μετά το τέλος των σπουδών του έζησε ως το 1905 στην Αλεξάνδρεια, εργαζόμενος ως δικηγόρος. Με κλίση στα γράμματα από νεαρή ηλικία, ο Ζερβός πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας ήδη το 1899 με το έργο του Κοινωνικές εικόνες, ενώ δημοσίευσε και εξέδωσε ποιήματα, πεζογραφήματα, θεατρικά έργα και φιλοσοφικά και κριτικά δοκίμια. Το 1905 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του, ασχολούμενος αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και τη φιλολογία. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, με δημοσιεύσεις άρθρων στον παράνομο Τύπο και προκηρύξεων. Από τους πρώτους συνεργάτες των Παναθηναίων, συνεργάστηκε επίσης με τον εκδοτικό οίκο Φέξη στη σειρά Βασική Βιβλιοθήκη, καθώς επίσης με τους εκδοτικούς οίκους Πάπυρος, Ελευθερουδάκη, Δημητράκου και Παπαδημητρίου. Ειδικότερα ασχολήθηκε με μεταφράσεις, επιμέλειες εκδόσεων και με τη λεξικογραφία. Στο χώρο της γλώσσας ξεκίνησε από την καθαρεύουσα και κατέληξε σε μια απλούστερη γλωσσική έκφραση που έτεινε προς τη δημοτική. Στο λογοτεχνικό του έργο παρουσιάζονται σμυβολιστικές επιρροές και φιλοσοφικές επιδράσεις, κυρίως από το έργο του Φρειδερίκου Νίτσε. Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ιωάννη Ζερβού βλ. Κορομηλάς Γ.Δ., «Ζερβός Ιωάννης», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 12. Αθήνα, Πυρσός, 1930 και Γλυκοφρύδη - Λεοντσίνη Αθανασία, «Ζερβός Ιωάννης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).