Η νέα έκδοση της Δρος Ελένης Κουρμαντζή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, φωτίζει το έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή, Αθανάσιου Ψαλίδα, μέσα από χειρόγραφα και εκδόσεις του έργου του. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ξεδιπλώνεται μέσω τεκμηρίων της περιόδου 1786-1829, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και τις ιδέες του Διαφωτισμού. Ο Αθανάσιος Ψαλίδας αποτελεί μια ιστορική προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της Παιδείας, της ριζοσπαστικής σκέψης και της πολιτικής-επαναστατικής δράσης για την ανόρθωση του «πεπτωκότος γένους» των υπόδουλων Ελλήνων.
Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μια σειρά από τεκμήρια, χωρισμένα σε αντίστοιχες ενότητες: Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Διδάσκαλος, Πολιτικός Βίος, Εκδόσεις & Συγγράμματα και Ποιητικά, επιτρέποντας τη μεταφορά της αυθεντικής ιστορικής πληροφορίας στο σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύπλευρης παρουσίας του διδασκάλου, λογίου και συγγραφέα Αθανάσιου Ψαλίδα, όπως αυτό προκύπτει, ως προς τα χειρόγραφα, μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, τα οποία περιέχονται στη «Συλλογή Σταματίου Κρίνου», η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και, ως προς τα συγγράμματα, μέσα από τους φιλοξενούμενους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τόμους του έργου του.
Η έκδοση αποτελεί συνέχεια των δύο επιτυχημένων εκθέσεων βιβλίων και χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα, και το 2020 στα Γ.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στα Ιωάννινα.
Ελένη Κουρμαντζή (Συγγραφέας)
Η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατάγεται από τα Γιάννενα. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Η επιστημονική και διδακτική της δραστηριότητα εντοπίζεται στην πνευματική παραγωγή του χώρου της Ηπείρου και ιδιαίτερα της πόλης των Ιωαννίνων. Τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι, "Η πνευματική κίνηση των Ιωαννίνων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου", με άξονες αναφοράς τους γιαννιώτες πάροικους και τους λόγους Ψαλίδα και Βηλαρά. Επιμέρους δημοσιευμένες μελέτες της εστιάζονται στους Χ. Χρηστοβασίλη, Κ. Κρυστάλλη, Ν. Κονεμένο, Γ. Χατζή-Πελλερέν, Δ. Χατζή και Γιοσέφ Ελιγιά. Από το 1997 καθιέρωσε τη διδασκαλία της ποίησης του Γιωσέφ Ελιγιά στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ερευνητική της ενασχόληση με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, άρχισε το 1992, με αφορμή τη διενέργεια Επιστημονικού Συμποσίου για το συγγραφέα του "Τέλους της μικρής μας πόλης" Δημήτρη Χατζή, διοργανωμένου από το Δήμο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα